21. Which of the following books have been written by Nobel Laureate Kailash Satyarthi?
[A] Every Child Matters
[B] The Argumentative Indian
[C] Both of them
[D] None of them
Show Answer
Correct Answer: A [Every Child Matters]
Notes:
Given his activism on child rights and education, Kailash Satyarthi has written the book Every Child Matters and Will For Children.
22. Who wrote the book New Dimensions of India’s Foreign Policy?
[A] Atal Bihari Vajpayee
[B] Abdul Kalam Azad
[C] Amit Chaudhuri
[D] Raghuram Rajan
Show Answer
Correct Answer: A [Atal Bihari Vajpayee]
Notes:
The book titled “New Dimensions of India’s Foreign Policy” was written by Atal Bihari Vajpayee. Atal Bihari Vajpayee was a prominent Indian politician who served as the Prime Minister of India three times, and he made significant contributions to India’s foreign policy during his tenure. The book provides insights into his perspective on India’s foreign policy and its evolution during his time in office.
23. Who wrote the book The Algebra of Infinite Justice?
[A] Anita Desai
[B] Kiran Desai
[C] Arundhati Roy
[D] Ashapurna Devi
Show Answer
Correct Answer: C [Arundhati Roy]
Notes:
Arundhati Roy, who is also a Booker Prize winner, wrote the book The Algebra of Infinite Justice.
24. Who wrote the book Tamas?
[A] Prem Chand
[B] Amrita Pritam
[C] Bhishm Sahni
[D] Vikram Seth
Show Answer
Correct Answer: C [Bhishm Sahni]
Notes:
Bhishm Sahni wrote the book Tamas which talks about Partition of India. He also received Padma Bhushan for literature in 1998.
25. Where is the headquarters of the Intergovernmental Authority on Development (IGAD) located?
[A] Djibouti City
[B] Havana
[C] Accra
[D] Brazzaville
Show Answer
Correct Answer: A [Djibouti City]
Notes:
Djibouti City, the capital of Djibouti, is the headquarters of the Intergovernmental Authority on Development (IGAD). IGAD is a trade bloc located in Africa in which its member countries are from the Horn of Africa, Nile Valley and the African Great Lakes. It is an eight-member nations group which are Djibouti, Ethiopia, Somalia, Eritrea, Sudan, South Sudan, Kenya and Uganda, established in 1996.
26. The tomb of which of the following taught us much about Egyptian burial practices and beliefs, discovered in 1922?
[A] Ramses the Great
[B] Ahmose of Thebes
[C] Queen Hatshepsut
[D] King Tutankhamen
Show Answer
Correct Answer: D [King Tutankhamen]
Notes:
The tomb of which of King Tutankhamen taught us much about Egyptian burial practices and beliefs, discovered in 1922. Tutankhamun ascended the throne and became Pharaoh around the age of 9, taking the throne name Nebkheperure. He reigned for about 9 years.
27. Which of the following is referred to as the land of human paradise on the Persian gulf, blessed by the gods?
[A] Egyptian Civilization
[B] Sumerian Civilization
[C] Babylonian Civilization
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Sumerian Civilization ]
Notes:
The Sumerian Civilization is referred to as the land of human paradise on the Persian gulf, blessed by the gods. The Sumerians were a non-Semitic race of “black-headed people”.
28. Who was responsible for the unification of Germany?
[A] Bismarck
[B] Garibaldi
[C] Count Cavour
[D] Giueseppe Mazzini
Show Answer
Correct Answer: A [Bismarck]
Notes:
King Wilhelm, I became the King of Prussia and he appointed Otto von Bismarck as the Minister-President and Foreign Minister on 23 September 1862. He favoured a ‘blood-and-iron’ policy to create a united Germany under the leadership of Prussia.
29. During which of the following wars the Russian Revolution took place?
[A] World War I
[B] World War II
[C] Napoleonic War
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [World War I]
Notes:
Russian Revolution took place during the World War I. The main cause of the Russian Revolution was the oppressive nature of Tsarist rule in Russia. Russia was a country which was divided into the extremely rich and the extremely poor.
30. Which of the following was the leader of the Soviet Union during World War II?
[A] Franklin Roosevelt
[B] Nikita Khrushchev
[C] Joseph Stalin
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Joseph Stalin]
Notes:
Joseph Vissarionovich Stalin was a Georgian revolutionary and Soviet politician. He was the leader of the Soviet Union during World War II. Under Stalin, the Soviet Union was transformed from a peasant society into an industrial and military superpower.