31. Which of the following was the father of Mohammed?
[A] Abu Talib
[B] Abdullah
[C] Abdul-Motalib
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Abdullah ]
Notes:
Prophet Muhammad was the son of Abdullah ibn Abd al-Muttalib and Fatimah bint Amr of the Makhzum clan. Muhammad’s father, Abdullah, died almost six months before he was born, leaving him in the care of his paternal grandfather Abd al-Muttalib.
32. Diemens means which of the following?
[A] Land in control of the King
[B] Land in control of the lord
[C] Land in control of the peasants
[D] Land in control of the soilders
Show Answer
Correct Answer: B [Land in control of the lord ]
Notes:
During the age of Feudalism in Europe, the Lords lived in castles and the vast stretch of land along the castle was called the manor whereas the land in control of the lord was known as diemens.
33. On 7th March 1983, 99 Non-Aligned nations met at which of the following places?
[A] New Delhi
[B] Havana
[C] Colombo
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [New Delhi]
Notes:
99 Non-Aligned nations met in New Delhi, India on 7th March 1983 for a five-day non-Aligned Summit. Smt. Indira Gandhi the then Prime Minister of India dealt elaborately on the ghastly prospects of a nuclear arms race.
34. Economic and Social Council has how many members?
[A] 54
[B] 55
[C] 56
[D] 57
Show Answer
Correct Answer: A [54]
Notes:
Economic and Social Council has 54 Members which are elected by the General Assembly for overlapping three-year terms. It is the central platform of United Nations’ for reflection, debate, and innovative thinking on sustainable development.
35. The term Bourbon Restoration is linked with the political history of __?
[A] France
[B] Canada
[C] Germany
[D] Russia
Show Answer
Correct Answer: A [France]
Notes:
The Bourbon Restoration was the period of French history from 1814 to 1830 following the first fall of Napoleon in 1814 and his final defeat in the Hundred Days War in 1815, until the July Revolution of 1830. The brothers of the executed Louis XVI, namely Louis XVIII and Charles X, came to power and reigned in a highly conservative fashion. Exiled supporters of the monarchy returned to France. They were nonetheless unable to reverse most of the changes made by the French Revolution and Napoleon. At the Congress of Vienna, they were treated respectfully but had to give up nearly all the territorial gains made since 1789.
36. Indian Navy held a Passage Exercise (PASSEX) in the Eastern Indian Ocean along with which country?
[A] Russia
[B] China
[C] U.K.
[D] France
Show Answer
Correct Answer: A [Russia]
Notes:
India and Russia held a two-day Passage Exercise in the Eastern Indian Ocean. The exercise aimed to enhance interoperability, imbibing best practices and improving understandabilities between the navies. During the exercise, the navies held weapon firing, advanced surface warfare exercise and advanced anti-submarine exercise, helicopter operations, seamanship exercises.
37. Which among the following unit was raised specifically to protect Naval assets?
[A] Sagar Suraksha Bal
[B] Sagar Srikar Bal
[C] Sagar Raksha Bal
[D] Sagar Prahari Bal
Show Answer
Correct Answer: D [Sagar Prahari Bal]
Notes:
Sagar Prahari Bal is the unit raised to protect naval assets. It is a unit of the Indian navy created in 2009.
38. Which among the following military equipment is manufactured by L&T plant at Hajira,Gujarat?
[A] Sarath Tanker
[B] Arjun Tanker
[C] K9 Vajra Artillary
[D] Bofors Artillary
Show Answer
Correct Answer: C [K9 Vajra Artillary]
Notes:
K9 Vajra Artillary is being built by L&T plant at Hajira,Gujarat. It is an adaptation of K9 Thunder which is one of the most used gun in the world.
39. What does M denote in LMG ?
[A] Management
[B] Measure
[C] Machine
[D] Machinery
Show Answer
Correct Answer: C [Machine]
Notes:
The Light Machine Gun (LMG) is a light-weight machine gun which is designed to be easily operated by a single infantry man without the support of an assistant.
40. In which city, the headquarters of United Nations (UN) are situated ?
[A] New York
[B] London
[C] Washington
[D] Berlin
Show Answer
Correct Answer: A [New York]
Notes:
The United Nations (UN) is a intergovernmental organization which is responsible to establish and maintain peace and security, maintain cooperation among nations. It is the world’s most familiar and powerful international organization. It is headquartered at New York, USA.