1. Simone Biles, who was seen in the news, is a popular gymnast of which country?
[A] Russia
[B] China
[C] Ukraine
[D] USA
Show Answer
Correct Answer: D [USA]
Notes:
Simone Biles wins a record eighth all-around title at the U.S. Gymnastics Championships, a full decade after her first national title.
She won her first world title at the 2013 championships and she has won 25 medals at world championships, including 18 golds — higher than any men’s or women’s gymnasts in history.
2. What is the new brand identity of Tata for its electric vehicle business?
[A] TATA.ev
[B] NEXON.ev
[C] TEV
[D] TATA Electro
Show Answer
Correct Answer: A [TATA.ev]
Notes:
Tata Passenger Electric Mobility, a subsidiary of Tata Motors, has announced the introduction of its new brand identity, TATA.ev, for the EV business.
Tata has also revealed a logo for its .ev brand. The .ev brand will be used by Tata Motors’ Passenger Electric Mobility division and it will not cover Tata Motors’ electric commercial vehicles, as of now.
3. Gabon, which was seen in the news, is located in which region?
[A] Africa
[B] Europe
[C] Australia
[D] Asia
Show Answer
Correct Answer: A [Africa]
Notes:
Rebel soldiers in Central African nation Gabon claim to have ousted their President Ali Bongo Ondimba.
Rebel officers in the oil-rich central African state of Gabon announced they had seized power following disputed elections in which President Ali Bongo Ondimba, in power since 2009, had been declared victorious.
4. Asian Development Bank (ADB) has sanctioned 3.32 crore grant for safe public transport travel in which city?
[A] Chennai
[B] Hyderabad
[C] Pune
[D] Mysuru
Show Answer
Correct Answer: B [Hyderabad]
Notes:
A team of technology experts of BITS Hyderabad, IIT Mumbai and IIT Kharagpur, has won Asian Development Bank’s grant of USD 3.99 lakh (₹3.32 crore) to develop TUTEM.
TUTEM stands for Technologies for Urban Transit to Enhance Mobility and Safe Accessibility. It aims for safe public transport travel in Hyderabad.
5. Who is the first woman to head the Railway Board of India?
[A] Jaya Verma Sinha
[B] Soma Mondal
[C] Madhabi Puri Buch
[D] Rekha Sharma
Show Answer
Correct Answer: A [Jaya Verma Sinha]
Notes:
The Union government appointed Jaya Verma Sinha Chairperson of the Railway Board, becomes the first woman to head the Board.
Jaya Verma Sinha succeeded Anil Kumar Lahoti as chairman and chief executive officer of the Railway Board. Sinha is a seasoned member of the Indian Railway Management Services (IRMS).
6. Nilachal Flyover, which was seen in the news, is located in which state?
[A] Assam
[B] Sikkim
[C] Arunachal Pradesh
[D] West Bengal
Show Answer
Correct Answer: A [Assam]
Notes:
Assam Chief Minister Himanta Biswa Sarma inaugurated the State’s longest flyover, named Nilachal Flyover after the Nilachal Hills near which it stands.
It measures a total of 2.63 kilometres and starting from Maligaon Chariali to Kamakhya Gate in Guwahati. The flyover was built at a cost of ₹420.75 crore.
7. What is the name of the seventh and last stealth frigate of Project 17A, that was recently launched?
[A] Kailashgiri
[B] Mahendragiri
[C] Sivagiri
[D] Bharatgiri
Show Answer
Correct Answer: B [Mahendragiri]
Notes:
The seventh and last stealth frigate of Project 17A, Mahendragiri, was launched at Mazagon Dock Shipbuilders Ltd. (MDL) in Mumbai.
Under Project 17A, a total of seven ships were constructed, four at Mazagon Dock Shipbuilders Ltd. , Mumbai and three at Garden Reach Ship Builders Limited (GRSE), Kolkata.
8. Which country’s central bank Governors topped the ‘Global Finance Central Banker Report Cards 2023’?
[A] India
[B] Sri Lanka
[C] USA
[D] UK
Show Answer
Correct Answer: A [India]
Notes:
Reserve Bank of India Governor Shaktikanta Das has been ranked as the top central banker globally by US-based Global Finance magazine.
Das has been rated ‘A+’ in the Global Finance Central Banker Report Cards 2023.Das has been placed at the top of the list of three central bank governors who have been rated A+.
9. Tharosaurus indicus, dinosaur fossils from the Middle Jurassic period, was recently discovered in which region?
[A] Deccan Plateu, India
[B] Thar Desert, India
[C] Gobi Desert, China
[D] Indus Valley, Pakistan
Show Answer
Correct Answer: B [Thar Desert, India]
Notes:
Recently, scientists from IIT Roorkee made a discovery by characterizing dinosaur fossils from the Middle Jurassic period, unearthed in the Thar Desert near the Jaisalmer Basin, by the Geological Survey of India. The fossils belong to a species known as Tharosaurus indicus, a member of the Dicraeosauridae family within the superfamily Diplodocoidea. These fossils represent the first dicraeosaurid sauropods ever found in India and are approximately 167 million years old, making them the world’s oldest known diplodocoid fossils.
The scientists coined the name Tharosaurus indicus, drawing from “Tharo” (referring to the Thar desert), “sauros” (Greek for lizard), and “indicus” (indicating its Indian origin). These dinos were distinct within their family, characterized by smaller size and shorter necks and tails compared to their long-necked sauropod counterparts. Sauropods originated during the Jurassic period around 200 million years ago and were a dominant group of dinosaurs, surviving until the late Cretaceous period, when dinosaurs met their demise. While dicraeosaurid fossils have been found in other parts of the world, this discovery sheds new light on prehistoric India’s biodiversity.
10. Which institution launched ‘Face Authentication system’ at the Global Fintech Festival?
[A] NPCI
[B] NITI Aayog
[C] NASSCOM
[D] UIDAI
Show Answer
Correct Answer: D [UIDAI]
Notes:
At the Global Fintech Festival in Mumbai, Unique Identity Authority of India (UIDAI) introduced its enhanced Face Authentication system, developed in-house with AI and ML capabilities, focusing on reimagining Aadhaar authentication.
UIDAI’s Volunteer Guideline 2022 encourages collaboration with industry and fintech partners to accelerate technology adoption and enhance solutions for residents.