41. India has partnered with which country to deploy 10,000 made-in-India electric buses across Indian cities?
[A] Germany
[B] Finland
[C] USA
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: C [USA]
Notes:
India and the United States have initiated a collaboration to deploy 10,000 made-in-India electric buses across Indian cities.
This partnership, announced during Prime Minister Narendra Modi’s visit to the White House, focuses on expanding options for electric public transportation in India, fostering cleaner urban environments, and promoting healthier communities.
42. India recently suspended visa services in which country until further notice?
[A] Afghanistan
[B] Sri Lanka
[C] Israel
[D] Canada
Show Answer
Correct Answer: D [Canada]
Notes:
Amidst ongoing diplomatic tensions between India and Canada, India has suspended its visa services in Canada till further notice.
This was announced by BLS Visa Application Centre, the application centre for Indian visas in Canada. Earlier, India issued an advisory to Indian nationals in Canada, including students, to exercise utmost caution while travelling in the country.
43. Which state has launched its ‘Action Plan for Management of Paddy Stubble Burning’?
[A] Punjab
[B] Haryana
[C] Uttar Pradesh
[D] Rajasthan
Show Answer
Correct Answer: B [Haryana]
Notes:
Haryana submitted its ‘State Action Plan for Management of Paddy Stubble Burning’ to Commission for Air Quality Management (CAQM).
In the plan, Haryana aims to significantly reduce and potentially eliminate fire incidents resulting from paddy stubble burning this year. To achieve this, the state plans to implement bio-decomposer applications in 5 lakh acres of land during the current harvesting season.
44. Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of an international cricket stadium in which city?
[A] Ahmedabad
[B] Varanasi
[C] Bengaluru
[D] Guwahati
Show Answer
Correct Answer: B [Varanasi]
Notes:
Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of an international cricket stadium in Varanasi, Uttar Pradesh.
The stadium is inspired by Lord Shiva and will be constructed on an expanse of more than 30 acres. It will have a capacity of 30,000 spectators, which can be expanded to 40,000 in the future.
45.
Which tech giant has developed an AI-powered coding assistant named ‘Studio Bot’?
[A] Microsoft
[B] Google
[C] Intel
[D] Apple
Show Answer
Correct Answer: B [Google]
Notes:
Studio Bot is an AI-powered coding assistant for Android development, launched by Google. It has recently been rolled out in more than 170 countries and territories.
The Bot is powered by artificial intelligence and can understand natural language, so that one can ask development questions in plain English. Studio Bot can help Android developers generate code, find relevant resources, learn best practices, and save time.
46. Which institution is responsible for implementing PM-JAY and Ayushman Bharat Digital Mission?
[A] AIIMS
[B] NHA
[C] IMA
[D] NITI Aayog
Show Answer
Correct Answer: B [NHA]
Notes:
National Health Authority (NHA) is the apex body responsible for implementing India’s flagship public health insurance schemes.
NHA is organising ‘Arogya Manthan’ to celebrate 5 years of Ayushman Bharat PM-JAY and 2 years of Ayushman Bharat Digital Mission.
47. Tezu Airport, which was seen in the news, is located in which state/UT?
[A] Jammu and Kashmir
[B] Arunachal Pradesh
[C] Sikkim
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: B [Arunachal Pradesh]
Notes:
Recently, the Civil Aviation Minister inaugurated the newly developed infrastructure of the Tezu Airport in Arunachal Pradesh.
It was developed at a cost of Rs. 170 crores. The Minister also announced three direct routes from Itanagar under the UDAN 5.0 namely Itanagar to Delhi, Itanagar to Jorhat, and Itanagar to Rupsi which will be operationalised soon.
48. India’s first Green Hydrogen Fuel Cell Bus was launched in which state/UT?
[A] Telangana
[B] New Delhi
[C] Kerala
[D] Goa
Show Answer
Correct Answer: B [New Delhi]
Notes:
Union Minister Hardeep Singh Puri flagged off the country’s first green hydrogen fuel cell bus in Delhi. The bus is powered by renewable energy-produced Green Hydrogen.
The vehicles will undertake operational trials across the national capital and NCR. The trial period, more than 3 lakh kilometres across all buses, will generate data that will serve as a national repository.
49. Which country introduced ‘Global Biofuel Alliance (GBA)’?
[A] Sri Lanka
[B] India
[C] Australia
[D] Canada
Show Answer
Correct Answer: B [India]
Notes:
Bureau of Indian Standards (BIS) recently revealed that the Indian Standards would serve as a valuable addition to the goals of the Global Biofuel Alliance (GBA).
It is the international forum introduced by Prime Minister Narendra Modi during the recent G20 leaders’ summit. The key standards will help stakeholders dealing with biofuels or related matters.
50. Which Union Ministry launched ‘National Policy on Research and Development and Innovation in Pharma-MedTech Sector’?
[A] Ministry of Health and Family Welfare
[B] Ministry of Chemicals and Fertilizers
[C] Ministry of MSME
[D] Ministry of Science and Technology
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Chemicals and Fertilizers]
Notes:
Union Minister of Chemicals and Fertilizers launched the National Policy on Research and Development and Innovation in Pharma-MedTech Sector in India and Scheme for promotion of Research and Innovation in Pharma MedTech Sector (PRIP).
It is also proposed to set up an Indian Council of Pharmaceuticals and Med-tech Research and Development to facilitate and promote collaboration among industry, academia and research institutions.