1. ‘Rashtriya Gokul Mission’ is associated with which Union Ministry?
[A] Ministry of Agriculture and Family Welfare
[B] Ministry of MSME
[C] Ministry of Women and Child Development
[D] Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying
Show Answer
Correct Answer: D [Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying]
Notes:
Rashtriya Gokul Mission, India’s flagship program aimed at enhancing indigenous cattle breeds, was launched in 2014.
Instead of enhancing the quality of all indigenous breeds as originally intended, the scheme has predominantly promoted one specific indigenous variety, the Gir cow, nationwide. This trend, if left unaddressed, could pose a risk to the genetic purity of indigenous cattle breeds throughout the country.
2. ‘Maitree Super Thermal Power Project’ is situated in which country?
[A] Bangladesh
[B] India
[C] Sri Lanka
[D] Nepal
Show Answer
Correct Answer: A [Bangladesh]
Notes:
The Maitree Super Thermal Power Project, funded through an Indian Concessional Financing Scheme loan of USD 1.6 billion, is a 1320 MW Super Thermal Power Plant (MSTPP) situated in Bangladesh.
Prime Minister Narendra Modi and Prime Minister of Bangladesh, Sheikh Hasina, jointly inaugurated three development projects supported by India, including the Unit – II of the Maitree Super Thermal Power Plant.
3. Which country is associated with ‘Arrow’ aerial defence system?
[A] Israel
[B] Russia
[C] USA
[D] Ukraine
Show Answer
Correct Answer: A [Israel]
Notes:
Recently, the Israeli military announced that it had intercepted a missile fired from the Red Sea region, amidst escalating tensions in the Middle East due to Israel’s conflict with Hamas in Gaza with the help of ‘Arrow’ aerial defence system.
This announcement came after Yemen’s Iran-backed Huthi rebels fired drones towards Israel in retaliation for its war against Hamas.
4. Which state released the draft State Energy Efficiency Action Plan?
[A] Kerala
[B] Goa
[C] West Bengal
[D] Assam
Show Answer
Correct Answer: A [Kerala]
Notes:
The draft State Energy Efficiency Action Plan for Kerala suggests that the state has the potential to achieve significant energy savings by the year 2030.
This can be accomplished through various measures such as increasing the adoption of electric vehicles, promoting green buildings, and enhancing energy efficiency in households and industries.
5. Which city is the host India-US 2+2 meeting in 2023?
[A] New Delhi
[B] Chennai
[C] New York
[D] Chicago
Show Answer
Correct Answer: A [New Delhi]
Notes:
The India-US 2+2 meeting is scheduled to be held in New Delhi in November 2023. The meeting will be held amid global turbulence and it will address differences over Canada’s allegations against India.
US Secretary of State Antony J Blinken and Defence Secretary Lloyd J Austin will be visiting India next week for the India-US 2+2 ministerial dialogue. External Affairs Minister S Jaishankar and Defence Minister Rajnath Singh will host the two visiting US Cabinet ministers.
6. ‘State of Climate Services’ is an annual report released by which institution?
[A] FAO
[B] WMO
[C] UNEP
[D] IEA
Show Answer
Correct Answer: B [WMO]
Notes:
The World Meteorological Organization’s annual report on the State of Climate Services for this year centers its attention on the topic of health.
The report emphasizes the critical requirement for customized climate-related information and services to assist the healthcare sector in coping with increasingly severe weather conditions, deteriorating air quality, changing patterns of infectious diseases, and challenges related to food and water security.
7. Which South-Indian state cleared to take up a comprehensive caste-based census?
[A] Karnataka
[B] Andhra Pradesh
[C] Telangana
[D] Tamil Nadu
Show Answer
Correct Answer: B [Andhra Pradesh]
Notes:
Andhra Pradesh Cabinet has cleared a proposal to take up a comprehensive caste-based census in the State.
The cabinet decided to implement a new land allotment policy for setting up industries. It also ratified the State Investment Promotion Board’s (SIPB) approval of fresh investments worth ₹19,037 crore in various sectors.
8. Which is the first foreign company that has bagged 100% FDI in India’s defence projects?
[A] Boeing
[B] Lockheed Martin
[C] Saab
[D] General Dynamics
Show Answer
Correct Answer: C [Saab]
Notes:
Sweden’s Saab has become the first foreign company that has bagged 100% FDI in India’s defence projects.
According to a report, Sweden’s Saab will set up a new facility in the country that will manufacture shoulder-fired rockets. Currently, India allows only 74% FDI in the defence sector under the automatic route. Beyond that, clearance can be obtained on a case-by-case basis.
9. What is the name of the first-ever AI-powered solution for automated agricultural news analysis, developed in India?
[A] Krishi 24/7
[B] Kisan 24/7
[C] Krishak AI 24/7
[D] Fasal AI 24/7
Show Answer
Correct Answer: A [Krishi 24/7]
Notes:
Department of Agriculture and Farmers Welfare (DA&FW) in collaboration with Wadhwani AI developed Krishi 24/7, first-ever AI-powered solution for automated agricultural news analysis.
It addresses the need for an efficient mechanism to identify and manage agricultural news articles of interest to aid timely decision-making.
10. Which city is the host of ‘World Travel Market (WTM) 2023’ event?
[A] London
[B] New Delhi
[C] Paris
[D] Rome
Show Answer
Correct Answer: A [London]
Notes:
The Ministry of Tourism, Government of India, is actively participating in the World Travel Market (WTM) 2023 in London.
The primary objective of this participation is to showcase a diverse range of tourism products and a series of transformative experiences for travellers to India. This initiative is being presented under the theme ‘Incredible India! Visit India Year 2023.’