11. Which institution conducts the ‘Systemic Risk Survey (SRS)’ in India?
[A] State Bank of India
[B] Reserve Bank of India
[C] Bombay Stock Exchange
[D] National Stock Exchange
Show Answer
Correct Answer: B [Reserve Bank of India]
Notes:
The Reserve Bank of India conducts the Systemic Risk Survey (SRS) in India. As per the recent survey, confidence of respondents in Indian financial system improved as 93.6 per cent of them remaining fairly or highly confident of the stability of the Indian financial system.
The 23rd round of the RBI’s Systemic Risk Survey was conducted in November 2022. The survey captured perception of risk to financial stability from external sector and their views on the likelihood of a global recession in 2023.
12. Where is the ‘Institute of Mathematical Sciences’ located?
[A] Mumbai
[B] Mysuru
[C] Chennai
[D] Panaji
Show Answer
Correct Answer: C [Chennai]
Notes:
Department of Posts under Tamilnadu Circle released a Special Cover on 60 Years of The Institute of Mathematical Sciences (IMSc).
The Institute of Mathematical Sciences is a premier research institute in Chennai, India founded by Alladi Ramakrishnan in 1962. Since its inception, members of the institute have engaged in research in fundamental and interdisciplinary sciences.
13. Who is the first bowler to take a hat-trick in the first over of a Ranji Trophy match?
[A] Jaydev Unadkat
[B] Ravichandran Ashwin
[C] Jasprit Bumrah
[D] Mohammed Shami
Show Answer
Correct Answer: A [Jaydev Unadkat]
Notes:
Saurashtra cricket captain Jaydev Unadkat became the first bowler to take a hat-trick in the first over of a Ranji Trophy match.
The bowler achieved the feat in Saurashtra’s Elite Group B match against Delhi at Rajkot, after picking up six wickets for 29 runs in his nine overs. Unadkat was recently part of India’s squad that toured Bangladesh.
14. India’s National Security Adviser Ajit Doval held a Strategic Dialogue with his counterpart from which country?
[A] USA
[B] France
[C] Australia
[D] Sri Lanka
Show Answer
Correct Answer: B [France]
Notes:
National Security Adviser Ajit Doval and his French counterpart Emmanuel Bonne held discussions on defence and security cooperation.
In addition to being the diplomatic advisor to the French president, Emmanuel Bonne is also France’s G7-G20 sherpa.
15. Afghanistan signed agreement with which country’s company to extract oil from Amu Darya basin?
[A] India
[B] Pakistan
[C] China
[D] Russia
Show Answer
Correct Answer: C [China]
Notes:
The ruling Taliban has signed a deal with a Chinese company to extract oil from northern Afghanistan’s Amu Darya basin.
The agreement is the first major international energy extraction deal the Taliban signed since taking control of Afghanistan in 2021.
16. Which Armed Force is associated with ‘SPRINT Challenges’, aimed at giving a boost to the usage of indigenous technology?
[A] Indian Army
[B] Indian Navy
[C] Indian Air Force
[D] Indian Coast Guard
Show Answer
Correct Answer: B [Indian Navy]
Notes:
‘SPRINT Challenges’ was launched to give a boost to the usage of indigenous technology to Indian Navy
Recently, the Indian Navy has inked an agreement with Sagar Defence Engineering for acquiring armed autonomous boat swarms. This is the 50th contract that has been signed under ‘SPRINT’ challenge.
17. Which Indian state is the host of the Purple Fest, the first Inclusive festival for persons with disabilities?
[A] Maharashtra
[B] Goa
[C] Gujarat
[D] Kerala
Show Answer
Correct Answer: B [Goa]
Notes:
Goa organised the Purple Fest, the first Inclusive festival for persons with disabilities. It celebrated the lives and achievements of PwDs and served as a platform to increase awareness towards the inclusion of such persons in the society.
Purple Fest was organized at Panjim, by the Directorate of Social Welfare, Office of the State Commissioner for PwDs (Goa), Goa Tourism Development Corporation, Information & Publicity Department (Goa) and Entertainment Society of Goa.
18. ‘Centralised Receipt and Processing Center (CRPC)’ and ‘Integrated Ombudsman Scheme’ are related to which institution?
[A] NITI Aayog
[B] Reserve Bank of India
[C] DPIIT
[D] ISRO
Show Answer
Correct Answer: B [Reserve Bank of India]
Notes:
The Reserve Bank of India recently released Annual Report of Ombudsman Schemes for 2021-22. The Centralised Receipt and Processing Center (CRPC) was established by RBIunder the Integrated Ombudsman Scheme 2021.
As per the report, the volume of complaints received by the ombudsman schemes or consumer education and protection cells during the year 2021-22 increased by 9.39 per cent to 4,18,184. According to the Report, complaints relating to the digital modes of payment and transactions were the highest in number.
19. Which state/UT imposed a ban on plying of BS-III petrol and BS-IV diesel four-wheelers?
[A] Maharashtra
[B] New Delhi
[C] West Bengal
[D] Gujarat
Show Answer
Correct Answer: B [New Delhi]
Notes:
Delhi government announced imposition of a temporary ban on plying of BS-III petrol and BS-IV diesel four-wheelers in the national capital.
The decision was in view of the worsening air quality, as it reached the severe category owning to unfavourable meteorological conditions including clam winds and low temperatures. The Commission for Air Quality Management (CAQM) directed to implement anti-pollution curbs.
20. Michael Debabrata Patra, whose term was recently extended serve in which organisation?
[A] Supreme Court
[B] Reserve Bank of India
[C] NITI Aayog
[D] Election Commission
Show Answer
Correct Answer: B [Reserve Bank of India]
Notes:
The Central government has extended the tenure of Dr Michael Debabrata Patra as Deputy Governor of the Reserve Bank of India for one more year.
Michael Debabrata Patra took over as Deputy Governor of the RBI in January 2020. He was an Executive Director of India’s central bank before being elevated to the post of Deputy Governor.