21. When is the ‘International Day of Women and Girls in Science’ observed every year?
[A] February 6
[B] February 8
[C] February 11
[D] February 14
Show Answer
Correct Answer: C [February 11]
Notes:
International Day of Women and Girls in Science is observed every year on 11 February. The United Nations calls for women’s full and equal access to and participation in science.
The day also celebrates those that are leading action and innovation around the world. As per UN Women, only 33 per cent of researchers are women, and they are awarded less research funding than men, and are less likely to be promoted.
22. Which network of the Indian Railways launched first QR code-based payment?
[A] Western Network
[B] North Eastern Network
[C] Southern Network
[D] Northern Network
Show Answer
Correct Answer: C [Southern Network]
Notes:
Southern Railway has introduced Quick Response (QR) code-based payment of ticket fare in Automatic Ticket Vending Machines (ATVMs).
This aims to encourage cashless transactions and digital payments. As per the Railway administration, journey and platform tickets can be purchased using QR code facility. Renewal of season tickets can also be completed digitally.
23. Which country has recorded the most deforestation ever in the Amazon rainforest in January 2022?
[A] Brazil
[B] Argentina
[C] Chile
[D] Bolivia
Show Answer
Correct Answer: A [Brazil]
Notes:
Brazil recorded the most deforestation ever in the Amazon rainforest for the month of January, according to new government data.
Deforestation in Brazil’s Amazon totalled 430 sq kilometres last month, five times higher than January 2021. This is according to preliminary satellite data from government space research agency.
24. ‘Indian National Women’s Day’ is observed every year to commemorate the birth anniversary of which personality?
[A] Savitribhai Phule
[B] Fatima Sheikh
[C] Sarojini Naidu
[D] Annie Besant
Show Answer
Correct Answer: C [Sarojini Naidu]
Notes:
Indian National Women’s Day is observed every year on 13 February to commemorate the birth anniversary of Sarojini Naidu.
She was also called ‘Nightingale of India’ or ‘Bharat Kokila’. Sarojini Naidu was the first woman Governor of Uttar Pradesh and the first woman ever to be elected as the President of the Indian National Congress.
25. ‘Prorogation of Assembly’ means which of the following?
[A] Discontinuing of legislative assembly without dissolving
[B] Dissolving legislative assembly
[C] Summoning legislative assembly
[D] Initiating legislative assembly
Show Answer
Correct Answer: A [Discontinuing of legislative assembly without dissolving]
Notes:
Prorogation means discontinuing a session of the Parliament or a legislative assembly without dissolving it.
West Bengal Governor Jagdeep Dhankhar prorogued the state Legislative Assembly with effect from February 12 after exercising power vested with him under Article 174 of the Constitution. The state government will have to take permission from the Governor to commence the next session of the Assembly.
26. The Archaeological Survey of India (ASI) is an agency functioning under the aegis of which Ministry?
[A] Ministry of Housing and Urban Affairs
[B] Ministry of Culture
[C] Ministry of Tourism
[D] Ministry of Tribal Affairs
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Culture]
Notes:
The Archaeological Survey of India is an Indian government agency functioning under the aegis of the Ministry of Culture
ASI is the process of reviving its ‘Underwater archaeology wing’ that has not been functioning over recent years. ASI appointed Alok Tripathi, an expert in underwater archaeology, as its Additional Director General in 2021.
27. Which country’s researchers joined ISRO, for developing a satellite for the first time?
[A] China
[B] Taiwan
[C] Ukraine
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: B [Taiwan]
Notes:
For the first time, India’s Space Research Organisation (ISRO) launched a satellite jointly developed by team of international researchers including from Taiwan.
INSPIRESat-1 stands for International Research and Teaching Satellite Project satellite one. It has been developed by scientists from universities of US, Taiwan, India and Singapore. Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) C52 mission launched an Earth observation satellite EOS-04 and two others.
28. Which Indian company has a joint-venture with Luxembourg-based SES, to deliver broadband services across India?
[A] Airtel
[B] Jio Platforms
[C] Vi
[D] BSNL
Show Answer
Correct Answer: B [Jio Platforms]
Notes:
Digital services company Jio Platforms has formed a joint-venture with Luxembourg-based SES to deliver satellite broadband services across India.
SES is a satellite-linked content connectivity solutions provider SES to deliver satellite broadband services across India. The joint venture will provide SES’s satellite data and connectivity services in India.
29. Which Indian company has formed a joint venture (JV) with Foxconn, to manufacture semiconductors in India?
[A] Vedanta
[B] Tata
[C] Hindalco
[D] NALCO
Show Answer
Correct Answer: A [Vedanta]
Notes:
Vedanta and Hon Hai Technology Group (also known as Foxconn) have formed a joint venture (JV) to manufacture semiconductors in India.
This is the first joint venture in the electronics manufacturing space after the Production Linked Incentive Scheme (PLI). In December 2021, the Centre cleared a PLI scheme for semiconductor and display board production targeting an investment of Rs 76,000 crore over the next five to six years.
30. The Indian Institute of Science, is a public, deemed, research university, located in which city?
[A] New Delhi
[B] Bengaluru
[C] Chennai
[D] Hyderabad
Show Answer
Correct Answer: B [Bengaluru]
Notes:
The Indian Institute of Science (IISc.) is a public, deemed, research university, located in Bengaluru, Karnataka.
IISc Bengaluru has received its single largest private donation of ₹425 crore, which will be used to set up a postgraduate medical school along with a multi-speciality 800-bed hospital. The project aims to develop “physician-scientists.”