41. ‘CEPI’ has announced partnership with which Indian pharma company to develop Covid Vaccine?
[A] Panacea Biotec
[B] Cadila Healthcare
[C] Cipla
[D] Sun Pharma
Show Answer
Correct Answer: A [Panacea Biotec]
Notes:
Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) will partner with a consortium comprised of the Translational Health Science and Technology Institute (THSTI ) and Panacea Biotec to develop Covid vaccine.
THSTI is an autonomous institute of the Department of Biotechnology, Ministry of Science and Technology. CEPI will fund the new project up to USD 12 million.
42. ‘Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission’ is the flagship initiative of which Union Ministry?
[A] Ministry of Housing and Urban Affairs
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[D] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Rural Development]
Notes:
The 6th Anniversary of the launch of Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission was being observed recently.
It was launched under the Rural Development Ministry in 2016, to develop 300 clusters in the country by providing economic, social and physical infrastructure facilities. The Ministry has approved 296 clusters under the Mission.
43. Which global association has recently published its draft ‘Data Act’?
[A] G-20
[B] European Union
[C] SAARC
[D] ASEAN
Show Answer
Correct Answer: B [European Union]
Notes:
The European Commission published its draft Data Act, with new rules for data sharing and forms part of the European Union’s strategy to make it a leader in the ‘data-agile economy’.
The proposed legislation aims to make data sharing and data use easier and to set a standard at an EU-wide level. It calls for manufacturers to allow owners of connected devices to see what data they are gathering.
44. Nikarshan Sadan, a Dredging Museum has been inaugurated in which city?
[A] Kochi
[B] Visakhapatnam
[C] Chennai
[D] Mumbai
Show Answer
Correct Answer: B [Visakhapatnam]
Notes:
Union Minister for Ports, Shipping and Waterways Sarbananda Sonawal inaugurated Nikarshan Sadan, the Dredging Corporation Museum in Visakhapatnam.
Dredging Corporation of India is celebrating 45 years of rendering service to National Ports. DCI, owned by four major ports, administered under Ministry of Ports, Shipping and Waterways is a specialized maritime unit of Dredging and Land Reclamation.
45. Dearc sgiathanach, a new species identified in Scotland, belonged to which species?
[A] Spider
[B] Flying Reptile
[C] Fish
[D] Snake
Show Answer
Correct Answer: B [Flying Reptile]
Notes:
Pterosaurs were the first flying vertebrates and include the largest flying animals in Earth history.
Recently, a new species has been identified in Scotland named ‘Dearc sgiathanach’. It had a wingspan of 1.6-1.8 metres and lived around 170 million years ago. The species is also the largest Jurassic pterosaur known so far.
46. Euphlyctis jaladhara, which has been discovered along the Western Ghats, belongs to which species?
[A] Fish
[B] Frog
[C] Turtle
[D] Gecko
Show Answer
Correct Answer: B [Frog]
Notes:
A study by the Zoological Survey of India (ZSI), Pune, described the discovery of a new frog species growing in freshwater sources along all the states spanned by Western Ghats.
Euphlyctis jaladhara, or Jaladhara skittering frog, was spotted during the forest surveys focusing on freshwater bodies in Karnataka, Goa, Maharashtra, Gujarat and UT of Daman and Diu, and Dadra and Nagar Haveli.
47. The Government of which state / UT has approved a new Film Policy for 2022?
[A] Puducherry
[B] Delhi
[C] Jammu and Kashmir
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: B [Delhi]
Notes:
The Government of Delhi has approved a new Film Policy, 2022 – which aims to promote Delhi as a hub for filming and other related activities.
The policy provides for setting up of Rs 50 crore ‘Delhi Film Fund’ to support producers and host international film festivals. The policy also envisages a subsidy of up to Rs 3 crore to the industry.
48. Thiomargarita Magnifica, seen in the news, is the largest ever microbe of which category?
[A] Virus
[B] Bacteria
[C] Alga
[D] Fungus
Show Answer
Correct Answer: B [Bacteria]
Notes:
Thiomargarita Magnifica is the newly described bacterium living in Caribbean mangroves. It is claimed to be the largest ever bacterium.
Its threadlike single cell is visible to the naked eye, growing up to 2 centimeters, which is 5000 times bigger than many other microbes. T. magnifica achieves its exceptional size by having unique cellular features with two membrane sacs.
49. ‘Anonymous’ Hacking group has claimed responsibility for the attack on the website of which Government?
[A] Ukraine
[B] Russia
[C] China
[D] USA
Show Answer
Correct Answer: B [Russia]
Notes:
‘Anonymous’ Hacking Group has declared a ‘Cyber war’ against the Russian government after President Vladimir Putin announced an invasion of Ukraine.
The group also claimed responsibility for the attack on the website of the Russia Today TV channel and other Russian websites. Anonymous is an international ‘hacktivist’ group that has been involved in various major cyber-attacks across the globe.
50. ‘Kombai dogs’ which were seen in the news, is a breed of which state?
[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Andhra Pradesh
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: B [Tamil Nadu]
Notes:
Indian Council of Agricultural Research-National Bureau of Animal Genetic Resources (ICAR-NBAGR) has launched a study of ‘Kombai’ dogs.
The study of the breed has been launched under a project to document the indigenous dog breeds. ICAR has already registered the ‘Rajapalayam and Chippiparai’ dogs of Tamil Nadu and the ‘Mudhol Hound’ of Karnataka.