21. Which country is associated with the “Protect Our Democracy Act”?
[A] USA
[B] Canada
[C] India
[D] Indonesia
Show Answer
Correct Answer: A [USA]
Notes:
In the United States, the House voted to pass the Protect Our Democracy Act, which addresses presidential abuses of power. The bill faces an uncertain future in the Senate, at present.
The Act also stresses the checks and balances between the branches of government. It aims to strengthen limitation on presidential pardons, requirement for candidates for president and vice president to submit their personal tax returns for 10 years, and acceptance of any foreign or domestic emoluments.
22. What is the name of the world’s first amateur Radio Satellite?
[A] ORBIT
[B] OSCAR
[C] ODYSSEY
[D] ORANGE
Show Answer
Correct Answer: B [OSCAR]
Notes:
OSCAR 1 (Orbiting Satellites Carrying Amateur Radio) is the world’s first non-governmental satellite, first amateur Radio Satellite. It was launched successfully on December 12, 1961.
It was also the first satellite built by a collection of private individuals. OSCAR 1 operated for nearly 20 days, testing radio reception from space.
23. Which sportsperson has been named as the “Time’s 2021 Athlete of the Year”?
[A] Kane Williamson
[B] Simone Biles
[C] Neeraj Chopra
[D] P V Sindhu
Show Answer
Correct Answer: B [Simone Biles]
Notes:
Four-time Olympic medalist Simone Biles was named Time’s 2021 Athlete of the Year, the Time magazine announced.
She had withdrawn from four event finals at the Tokyo Olympics, stating reasons of her mental health. However, the 24-year-old managed to earn all-around silver and a bronze in balance beam at the Tokyo Olympics.
24. Which famous personality has been named as the ‘Time’s Person of the Year’?
[A] Joe Biden
[B] Elon Musk
[C] Kamala Harris
[D] Jeff Bezos
Show Answer
Correct Answer: B [Elon Musk]
Notes:
Time magazine has named CEO of Tesla and SpaceX Elon Musk as Person of the Year.
Elon Musk gained attention for becoming the richest person in the world due to the rise in Tesla’s (TSLA) stock price. As per Time Magazine, “Musk emerged not just as the world’s richest person but also as the richest example of a massive shift in our society.”
25. ‘National Conclave on Natural Farming’ is being hosted in which state?
[A] Uttar Pradesh
[B] Punjab
[C] Gujarat
[D] Bihar
Show Answer
Correct Answer: C [Gujarat]
Notes:
National Conclave on Natural Farming is being hosted in Anand, Gujarat. Prime Minister Narendra Modi will address the farmers during the valedictory session of the National Conclave.
Farmers will be provided with all requisite information detailing the benefits of adopting natural farming methods. The three day Summit is being attended by over 5000 farmers, and other farmers connecting Live through Central Institutes of ICAR, Krishi Vigyan Kendras and ATMA (Agricultural Technology Management Agency) network in the States.
26. Which Indian journalist has been named by Columbia Journalism School as the 2022 alumni award winners?
[A] N Ram
[B] Malini Parthasarathy
[C] Raja Mohan
[D] Soli J. Sorabjee
Show Answer
Correct Answer: B [Malini Parthasarathy]
Notes:
Malini Parthasarathy, the chairperson of The Hindu Group Publishing, is among four veteran journalists who are named by US-based Columbia Journalism School as the 2022 alumni award winners.
The other winners include Eric Marcus, founder and host of “Making Gay History” podcast, Stuart Schear, American Jewish World Service, and Thomas Maier, investigative journalist. Wendy Lu (HuffPost) and Mukhtar Ibrahim (Sahan Journal), jointly bagged the First Decade Award.
27. Manohari Gold Tea, which was seen in the news, is associated with which state/UT?
[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Assam
[D] West Bengal
Show Answer
Correct Answer: C [Assam]
Notes:
Manohari Gold Tea, a rare variety of tea in Assam has recently created history as it was sold for Rs 1 lakh per kilogram at Guwahati Tea Auction Centre.
The Tea variety broke its own record of 2020, when the tea was auctioned at Rs 75,000 per kg. The North Eastern Tea Association has planned to increase the production of such tea and started making different types of tea like white tea, green tea, yellow tea.
28. Which is the first organisation to be recognised by Bureau of Indian Standards, under the BIS scheme of Standards Development Organizations (SDOs)?
[A] Indian Oil
[B] Research Design and Standards Organization
[C] CCIL
[D] Reserve Bank of India
Show Answer
Correct Answer: B [Research Design and Standards Organization]
Notes:
The Research Design and Standards Organization (RDSO), Ministry of Railways has been the first organisation to be Bureau of Indian Standards, under the BIS scheme of Standards Development Organizations (SDOs).
As per BIS Act 2016, BIS is empowered recognize or accredit any institution in India or outside which is engaged in standardization.
29. Lakhwar Multipurpose Project is coming up in which state?
[A] Uttar Pradesh
[B] Punjab
[C] Himachal Pradesh
[D] Uttarakhand
Show Answer
Correct Answer: D [Uttarakhand]
Notes:
The Union Cabinet headed by the Prime Minister of India has approved the construction of the Lakhwar Multipurpose Project in Uttarakhand, on the Yamuna River.
The project includes construction of a dam and a underground power house, to be constructed by Uttarakhand Jal Vidyut Nigam Ltd. This project would benefit Uttarakhand, Delhi, Rajasthan, Haryana, and Himachal Pradesh.
30. Avani Lekhara, who took the ‘Best Female Debut’ at Paralympic Sport Awards, is associated with which sports?
[A] Tennis
[B] High-Jump
[C] Shooting
[D] Table-Tennis
Show Answer
Correct Answer: C [Shooting]
Notes:
Tokyo Paralympics champion Avani Lekhara won the ‘Best Female Debut’ award at the 2021 Paralympic Sport Awards.
Czech Republic’s Boccia player Adam Peska won the Male Debut accolade. Indian shooting Para sport athlete Avani Lekhara became the first-ever female Paralympic gold medallist from India. She also became the first Indian female to win two medals in the Paralympics.