21. ‘Rice Fortification’ in India is implemented through which Ministry?
[A] Ministry of Agriculture
[B] Ministry of Consumer Affairs and Food Distribution
[C] Ministry of Law and Justice
[D] Ministry of Health and Family Welfare
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Consumer Affairs and Food Distribution]
Notes:
As per the Ministry of Consumer Affairs and Food Distribution, as many as 151 districts in 24 states have already lifted fortified rice under the Public Distribution System (PDS).
The government said nearly 6.83 lakh tonnes of fortified rice has been distributed under the Public Distribution System (PDS) in the second phase from April 2022. The first phase began in October 2021, to distribute fortified rice through Integrated Child Development Services (ICDS) and Pradhan Mantri Poshan Shakti Nirman (PM POSHAN).
22. Which Indian leader is associated with the ‘Purna Swaraj’ idea and ‘Bande Mataram’ newspaper?
[A] Subash Chandra Bose
[B] Aurobindo Ghosh
[C] Gopala Krishna Gokhale
[D] Dadabai Naoroji
Show Answer
Correct Answer: B [Aurobindo Ghosh]
Notes:
Aurobindo Ghosh was the first proponent of ‘Purna Swaraj’ more than 20 years before the Indian National Congress’ declaration in 1930. The 150th year of his birth anniversary was celebrated recently.
Sri Aurobindo was born as Aurobindo Ghosh on August 15, 1872. He was a philosopher, poet, journalist and revolutionary. He wrote about the idea of complete independence in his newspaper Bande Mataram, and developed an approach to achieve that goal that included non-cooperation, passive resistance and use of swadeshi goods.
23. Which country hosted the bilateral air exercise named ‘Udarashakti’?
[A] Japan
[B] Bangladesh
[C] Malaysia
[D] UAE
Show Answer
Correct Answer: C [Malaysia]
Notes:
Malaysia is the host of the bilateral air exercise named ‘Udarashakti’. A contingent of the Indian Air Force (IAF) is participating in the exercise.
The four-day exercise includes various aerial combat drills between the two Air Forces. The first such bilateral Air Force exercise displaying the frontline Sukhoi-30 combat aircraft was conducted in 2018.
24. Which Indian state/UT implements the ‘Mukhyamantri Anuprati Coaching Yojana’?
[A] Punjab
[B] Rajasthan
[C] Gujarat
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Rajasthan]
Notes:
The Rajasthan government introduced the ‘Mukhyamantri Anuprati Coaching Yojana’ in 2021-22. Under the scheme, such students are provided free coaching from reputed coaching institutes.
For the current financial year, the state government has allotted Rs 17.15 crore and the number of seats under the scheme has increased to 15,000. It covers students from scheduled caste, scheduled tribe, other backward classes, minority, economically-backward classes and specially-abled.
25. Which pharma company has completed trials for its intranasal Covid vaccine candidate?
[A] Bharat Biotech
[B] Biocon
[C] Dr Reddy’s
[D] Serum Institute
Show Answer
Correct Answer: A [Bharat Biotech]
Notes:
Hyderabad-based Bharat Biotech has submitted data from Phase 3 clinical trials of BBV154, its intranasal Covid vaccine candidate, to the drug regulator.
It has sought approval both as a primary two-dose vaccine, and a heterologous booster shot. A heterologous booster means the third or subsequent dose of the vaccine is different from its primary dose.
26. What is meant by the term “Quiet quitting”, which was seen in the news recently?
[A] Doing the bare minimum expected at work
[B] Resigning to join better job
[C] Avoiding new responsibilities
[D] Overcoming failures in personal life
Show Answer
Correct Answer: A [Doing the bare minimum expected at work]
Notes:
“Quiet quitting” is referred to simply doing the bare minimum expected at work. It is not about avoiding work, it is about pursuing a meaningful life outside of work.
Studies show that work-life balance is linked to mental health. World Health Organization officially recognised burnout as an occupational phenomenon.
27. Which is the first country in the world to make period products free for all?
[A] New Zealand
[B] Scotland
[C] Germany
[D] Finland
Show Answer
Correct Answer: B [Scotland]
Notes:
Scotland has become the first country in the world to make period products free for all. Products will be distributed through councils and education providers as per the Period Products Act.
There is now a legal duty on local authorities to provide free items such as tampons and sanitary pads to anyone who needs them.
28. Which countries are included in the ‘Chip 4’ meeting along with USA?
[A] Taiwan, South Korea and Japan
[B] China, Taiwan and South Korea
[C] Thailand, Taiwan and South Korea
[D] Australia, China and Taiwan
Show Answer
Correct Answer: A [Taiwan, South Korea and Japan]
Notes:
‘Chip 4’ meeting is a meeting of the four chip manufacturing nations including the United States, Taiwan, South Korea and Japan.
However, Taiwan announced that it has not been informed about the ‘Chip 4’ meeting. Taiwan is a major semiconductor producer and home to the world’s largest contract chip maker. The group is described as the gathering as U.S.-led group of major microchip manufacturers.
29. Which Indian defence public sector unit signed MoU to establish office in Kuala Lumpur?
[A] HAL
[B] BEL
[C] GRSE
[D] BDL
Show Answer
Correct Answer: A [HAL]
Notes:
Hindustan Aeronautics Limited (HAL) signed an MoU for establishing an office in Kuala Lumpur in Malaysia.
With the new office in Malaysia HAL can tap new business opportunities for Fighter Lead in Trainer (FLIT) Light Combat Aircraft (LCA) and other requirements of Royal Malaysian Air Force (RMAF).
30. Which country has announced to begin formal trade talks with Taiwan?
[A] India
[B] USA
[C] Australia
[D] Canada
Show Answer
Correct Answer: B [USA]
Notes:
After the US House Speaker Nancy Pelosi made a visit to Taiwan, the US has stated that formal trade talks will soon begin with Taiwan.
As per the US press release, the first round of bilateral talks would start in early September. The topics of discussion will include trade facilitation, digital trade, and anti-corruption standards.