11. Which state/UT recently organised its Investor Meet along with FICCI, in Dubai?
[A] New Delhi
[B] Odisha
[C] West Bengal
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Odisha]
Notes:
The Odisha Investors Meet was jointly organised by the Odisha Government and the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) in Dubai.
Chief Minister Naveen Patnaik inaugurated the event, which aims to strengthen Odisha’s economic ties with the Middle East and North Africa (MENA) region and to attract investors from the region.
12. Harmeet Desai and Sathiyan Gnanasekaran, who won gold for India, play which sports?
[A] Weight lifting
[B] Boxing
[C] Table Tennis
[D] Badminton
Show Answer
Correct Answer: C [Table Tennis]
Notes:
India’s table tennis team retained its men’s team championship title with a win over Singapore in the final match in the Commonwealth Games 2022.
The team includes Harmeet Desai Sathiyan Gnanasekaran and Sharat Kamal. The Indian mixed badminton team won a Silver Medal in the Games.
13. The Cabinet Committee on Economic Affairs approved Fair and Remunerative Price (FRP) of which product?
[A] Rice
[B] Wheat
[C] Sugar Cane
[D] Cotton
Show Answer
Correct Answer: C [Sugar Cane]
Notes:
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) have approved the Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane for sugar marketing year 2022-23 (October-September).
The decision of rising FRP to Rs 305 per quintal, will benefit around 50 million sugarcane farmers and their dependents, as well as about 500,000 workers employed in sugar mills and related activities.
14. Which is the only Indian bank to be listed in the Fortune 500 list in 2022?
[A] ICICI Bank
[B] HDFC Bank
[C] State Bank of India
[D] Canara Bank
Show Answer
Correct Answer: C [State Bank of India]
Notes:
In the recently released Fortune 500 list, State Bank of India is the only bank to be featured from India in 236th rank. US retailer Walmart topped the 2022 list.
The Life Insurance Corporation (LIC) has been named for the first time in the Fortune Global 500 list at rank 98. Reliance Industries jumped 51 places to rank 104 while oil and power PSUs including IOC, ONGC, BPCL were also featured in the list. The list has nine Indian companies – five state-owned, and four from the private sector.
15. Which Indian company signed MoU with Bangladesh for emergency supply of petroleum goods?
[A] HPCL
[B] BPCL
[C] IOCL
[D] Reliance Petroleum Limited
Show Answer
Correct Answer: C [IOCL]
Notes:
The Indian Oil Corporation Limited (IOCL) signed an MoU with the Bangladesh Roads and Highways department in Dhaka for emergency supply of petroleum goods via Bangladesh territory to India.
As per the Indian High Commission, this is an interim set up for urgent supply of petroleum products due to damage caused by the flood in Assam.
16. Hiroshima Day is observed across the world in which month?
[A] July
[B] August
[C] September
[D] January
Show Answer
Correct Answer: B [August]
Notes:
Hiroshima Day is observed on August 6 to commemorate the atomic bombing of Hiroshima, Japan, in the year 1945, at the end of World War II.
An estimated 80,000 people died instantly from the attack, while the effects of radiation killed tens of thousands more within the months and years that followed. At the Hiroshima Peace Memorial Park, Japan, an annual event is held to highlight the effects of nuclear wars and pay respect to those who got killed and promote world peace.
17. Port Tanjung Benoa, where INS Sumedha visited recently for a Maritime Partnership Exercise, is located in which country?
[A] Bangladesh
[B] Indonesia
[C] Vietnam
[D] Oman
Show Answer
Correct Answer: B [Indonesia]
Notes:
INS Sumedha is an indigenously built Naval Offshore Patrol Vessel and is is part of the Indian Navy’s Eastern Fleet based at Visakhapatnam.
As part of the Indian Navy’s Long Range Deployment in the South Eastern Indian Ocean, INS Sumedha, is on a visit to Port Tanjung Benoa, Bali, en route to Perth, Australia, to coincide with India’s Independence Day. The ship undertook a Maritime Partnership Exercise the vessel of the Indonesian Navy.
18. Ministry of Culture launched an initiative ‘India ki Udaan’ along with which company?
[A] Microsoft
[B] Google
[C] Meta
[D] Amazon
Show Answer
Correct Answer: B [Google]
Notes:
Ministry of Culture and Google launched an initiative, ‘India ki Udaan’ to celebrate the spirit of India and its achievements in past 75 years.
This celebration started in New Delhi. This joint venture was organised under the aegis of Azadi ka Amrit Mahotsav. Google Arts and Culture unveiled a exhibit created to honour the achievers of India in the last 75 years.
19. What is the position of India in the 2022 Commonwealth Games?
[A] Third
[B] Fourth
[C] Fifth
[D] Seventh
Show Answer
Correct Answer: B [Fourth]
Notes:
India finished 4th on the podium at the Commonwealth Games 2022 with a medal tally of 61, including 22 Gold, 16 Silver, and 23 Bronze.
India is after Australia 178 (67 Gold), England 176 (57 Gold), Canada 92 (26 Gold). The Birmingham Games is India’s fourth-best performance at the CWG. Wrestlers contributed the most to the medal tally of India with all 12 of them clinching medals. Sharath Kamal, the 40-year-old table tennis star, was the most successful Indian athlete with 4 medals, including 3 Gold.
20. For the first time, a U.S. Navy Ship arrived in India for carrying out repairs and services, at which shipyard?
[A] Cochin Shipyard
[B] L&T Shipyard
[C] Mazagon Shipyard
[D] Garden Reach Shipbuilders
Show Answer
Correct Answer: B [L&T Shipyard]
Notes:
For the first time, a U.S. Navy Ship arrived in India for carrying out repairs and services at Larsen & Toubro’s (L&T) Shipyard at Kattupalli, Chennai.
The ship will undergo maintenance activities at the Shipyard for 11 days. This is seen as a new dimension to the Indo-U.S. strategic partnership.