41. Which of the following had the highest share in total financial support provided during 2017-18 by NABARD?
[A] RIDF loans
[B] Crop loan refinancing
[C] Investment credit refinancing
[D] None of these
Show Answer
Correct Answer: A [RIDF loans]
Notes:
RIDF loans had the highest share in total financial support provided during 2017-18 by NABARD. The total financial support provided during 2017-18 by NABARD was ?5504 crore. The share of RIDF loans was 44%. The share of Investment credit refinancing was 38% and the share of Crop loan refinancing was 18%.
42. The share of expenditure of agriculture and allied sectors in total economic services has decreased in triennium 2016-19. At what percent it stands for 2016-19 ?
[A] 13.6%
[B] 8.4%
[C] 13.9%
[D] 8.6%
Show Answer
Correct Answer: B [8.4%]
Notes:
It has decreased from 13.6 percent in triennium 2010-13 to 8.4 percent in triennium 2016-19. [Source: Bihar Economic Survey 2019-20].
43. Which two Indian athletes were the flag bearers for India in the opening ceremony of Tokyo 2020 Olympics?
[A] Mary Kom and Bajrang Punia
[B] Mary Kom and Manpreet Singh
[C] Manpreet Singh and Bajrang Punia
[D] Tajinder Pal Toor and Mary Kom
Show Answer
Correct Answer: B [Mary Kom and Manpreet Singh]
Notes:
- Mary Kom and Manpreet Singh were selected as the flag bearers for India in the opening ceremony of Tokyo 2020 Olympics.
44. Which country set a new Asian record in men’s 4x400m relay in the Tokyo 2020 Olympics?
[A] Japan
[B] China
[C] India
[D] Qatar
Show Answer
Correct Answer: C [India]
Notes:
- The Indian men’s 4x400m relay team comprising of Muhammed Anas Yahiya, Noah Nirmal Tom, Arokia Rajiv and Amoj Jacob created a new Asian Record by setting a time of 3:00:25 but missed out on a place in the Tokyo Olympics final.
- The previous record was held by Qatar.
45. Who won the gold medal in the women’s 100 metres hurdles athletic event at the 2020 Tokyo Olympics?
[A] Kendra Harrison
[B] Jasmine Camacho-Quinn
[C] Megan Tapper
[D] Sifan Hassan
Show Answer
Correct Answer: B [Jasmine Camacho-Quinn]
Notes:
- Jasmine Camacho-Quinn (Puerto Rico) won the gold medal in the women’s 100 metres hurdles athletic event at the 2020 Tokyo Olympics.
- Kendra Harrison (United States) won the silver.
- Megan Tapper (Jamaica) won the bronze.
46. According to the “Trade and Development Report 2022” published by the UNCTAD, what would the growth rate of India be for the year 2022?
[A] 4.7%
[B] 5.7%
[C] 6.7%
[D] 7.7%
Show Answer
Correct Answer: B [5.7%]
Notes:
The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) released its, “Trade and Development Report 2022”.
47. Which bank launched a “Play” credit card with BookMyShow?
[A] HDFC Bank
[B] Yes Bank
[C] Axis Bank
[D] RBL Bank
Show Answer
Correct Answer: D [RBL Bank]
Notes:
RBL Bank has partnered with BookMyShow to launch a new credit card named ‘Play’. Earlier in 2016, RBL Bank had partnered with BookMyShow for the launch of Fun Plus credit card.
48. Who was recently appointed as FICCI’s new President?
[A] Nirmal Malhotra
[B] Vishal Kapoor
[C] Subhrakant Panda
[D] Sanjiv Mehta
Show Answer
Correct Answer: C [Subhrakant Panda]
Notes:
Subhrakant Panda was appointed as the President of the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI). Panda will succeed Sanjiv Mehta.
49. Who recently released 14 new insurance products for the health, auto, and business markets?
[A] LIC
[B] Bharati AXA
[C] ICICI Lombard
[D] Max Life
Show Answer
Correct Answer: C [ICICI Lombard]
Notes:
ICICI Lombard General Insurance Company Limited launched multiple new products for insurance solutions across various sectors. A total of 14 products for insurance solutions across health, motor, and corporate segments were launched by ICICI Lombard. The new offerings come under the Insurance Regulatory and Development Authority of India’s (IRDAI’s) recently launched “Use and File” framework.
50. Name the Real Madrid footballer who has been awarded the Globe Soccer Award for ‘The Best Player of the Year 2017’:
[A] Cristiano Ronaldo
[B] Gareth Bale
[C] Sergio Ramos
[D] Karim Benzema
Show Answer
Correct Answer: A [Cristiano Ronaldo]
Notes:
Cristiano Ronaldo, in December 2017, won the Best Player of the Year award at the 2017 Globe Soccer Gala, which took place in Dubai. The Portuguese player received this recognition for the second year in a row after another spectacular campaign, contributing immensely to Real Madrid’s success.