31. What is the Total rice production for the year 2019-20?
[A] 117.47 million tonnes
[B] 118.56 million tonnes
[C] 120.43 million tonnes
[D] 100.32 million tonnes
Show Answer
Correct Answer: A [117.47 million tonnes]
Notes:
Total production of rice during 2019-20 is a record 117.47 million tonnes, which is higher by 9.67 million tonnes than the five years’ average production of 107.80 million tonnes.
32. What is the total worth of Indian poultry in 2019?
[A] INR 2,049 billion
[B] INR 3,098 billion
[C] INR 1,049 billion
[D] INR 2,551 billion
Show Answer
Correct Answer: A [INR 2,049 billion]
Notes:
The Indian poultry market, consisting of broilers and eggs was worth INR 2,049 Billion in 2019.
33. The highest number of organ donation was performed by which of the following state in the year 2019?
[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Maharashtra
[D] Telangana
Show Answer
Correct Answer: C [Maharashtra]
Notes:
The state of Maharashtra performed the highest number of organ donations in 2019. It helped 449 patients. Maharashtra also received the best state award in the field of deceased organ donation by the National Organ and Tissue Transplant Organisation.
34. What is the total value of UPI transactions that took place in 2019 in India?
[A] 9,345 million
[B] 10,788 million
[C] 8,987 million
[D] 12,234 million
Show Answer
Correct Answer: B [10,788 million]
Notes:
According to data published by the National Payments Corporation of India (NPCI) , the Unified Payments Interface (UPI) saw an extensive growth of 191% in the total transaction volume, taking its number to 10,788 million in 2019 from 3,708 million in 2018.
35. Who inaugurated the breakthrough event of Chamba Tunnel under Chardham Pariyojana through video conference?
[A] Nitin Gadkari
[B] Raj Nath Singh
[C] Amit Shah
[D] Narendra Modi
Show Answer
Correct Answer: A [Nitin Gadkari]
Notes:
Union Minister for Road Transport & Highways and MSMEs Shri. Nitin Gadkari inaugurated the breakthrough event of Chamba Tunnel under Chardham Pariyojana through video conference. Originating from Rishikesh, Char Dham highway network will have four distinct routes connecting the four holy places in Uttarakhand viz. Badrinath, Kedarnath, Gangotri and Yamunotri. The foundation stone of Char Dham Mahamarg Vikas Pariyojana (Char Dham Highway Development Project) was laid by Prime Minister Narendra Modi on 27 December, 2016.
36. Which state government has recently suggested setting up the Raimona national park?
[A] Assam
[B] Maharashtra
[C] Uttar Pradesh
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: A [Assam]
Notes:
Assam government has suggested setting up the Raimona national park. It will be 6th national park of the state. Its map has also been unveil. This park will add a charm to the biodiversity cap of Assam.
37. In which Indian state the National Centre for Divyang Empowerment has recently been inaugurated ?
[A] Telangana
[B] Punjab
[C] Maharashtra
[D] Uttar Pradesh
Show Answer
Correct Answer: A [Telangana]
Notes:
The National Centre for Divyang Empowerment has recently been inaugurated in Telangana by The Union Minister of state for Home Affairs, G Kishan Reddy. It has been launched for the rehabilitation of Divyang Warriors of the Central Armed Police Forces(CAPF) who suffered injuries during the course of duty.
38. In which year National Civil Aviation policy was announced?
[A] 2015
[B] 2016
[C] 2017
[D] 2018
Show Answer
Correct Answer: B [2016]
Notes:
The National Civil Aviation policy was announced in 2016 by the government of India.
39. How much amount was allocated for Fisheries Fund and Animal Husbandry Fund in the Union Budget 2018?
[A] Rs. 10,000 crores
[B] Rs. 500 crores
[C] Rs. 1,000 crores
[D] Rs. 5,000 crores
Show Answer
Correct Answer: A [Rs. 10,000 crores]
Notes:
Union Budget 2018 to dedicate a corpus fund of Rs. 10,000 crore for fisheries and aquaculture and animal husbandry. Apart from this, the budget also provided the facility of Kisan Credit Card to the farmers engaged in fisheries, aquaculture and animal husbandry.
40. In October 2019, RBI gave its approval to the government of ________ to form a new bank by amalgamating District Co-operative Banks (DCBs) with its State Co-operative Bank.
[A] Kerala
[B] Maharashtra
[C] Gujarat
[D] West Bengal
Show Answer
Correct Answer: A [Kerala]
Notes:
The Reserve Bank of India has given the final approval for the merger of district co-operative banks in Kerala. The district co-operative banks (DCBs) in the state would be amalgamated with Kerala State Co-operative Bank to form the Kerala Bank. Under the arrangement, 13 DCBs will be merged with the Kerala State Co-operative Bank.