11. On which date, the 2019 edition of International Day of Charity is observed recently?
[A] September 5
[B] September 4
[C] September 3
[D] September 6
Show Answer
Correct Answer: A [September 5]
Notes:
The International Day of Charity is observed every year on 5th of September to raise awareness and provide a common platform for charity related activities all over the world for individuals, charitable, philanthropic and volunteer organizations for their own purposes on the local, national, regional and international level.
12. Kiran Nagarkar, who passed away recently, was the renowned personality in which field?
[A] Politics
[B] Playwright
[C] Sports
[D] Science
Show Answer
Correct Answer: B [Playwright]
Notes:
Kiran Nagarkar (77), the acclaimed English-Marathi novelist and playwright, has passed away in Mumbai, Maharashtra on 5th September 2019. He was known for his works such as ”Saat Sakkam Trechalis” (Seven Sixes Are Forty Three) (1974), ”Ravan and Eddie” (1994) and the epic English novel ”Cuckold” (1997). He released his latest novel ”Jasoda” in November 2017.
13. Srihari Nataraj is associated to which sports?
[A] Boxing
[B] Swimming
[C] Judo
[D] Chess
Show Answer
Correct Answer: B [Swimming]
Notes:
Srihari Nataraj from Bengaluru has won the best male swimmer award at the 73rd Glenmark National senior aquatic championships at the Prakash Tarun Pushkar pool. He created a national record in the men’s 100m backstroke. Meanwhile, Shivani Kataria from Haryana was adjudged as the best woman swimmer. Karnataka won the overall championship and men’s team title. And, Maharashtra took the women’s team trophy.
14. The 28th cycle of Indo-Thai CORPAT has started in which city?
[A] Kochi
[B] Kolkata
[C] Bangkok
[D] Chennai
Show Answer
Correct Answer: C [Bangkok]
Notes:
The 28th cycle of India-Thailand Coordinated Patrol (Indo-Thai CORPAT) between the navies of the two countries has started in Bangkok, Thailand from September 5 to 15 to increase bilateral ties and maritime cooperation. The objectives of the Indo-Thai CORPAT are to ensure effective implementation of United Nations Conventions on Laws of the Sea (UNCLOS).
15. Which Indian organisation has released a report titled ‘Mid-Monsoon 2019 Lightning’?
[A] ISRO
[B] IMD
[C] SEBI
[D] RBI
Show Answer
Correct Answer: B [IMD]
Notes:
The report titled ‘Mid-Monsoon 2019 Lightning’ has been prepared by Climate Resilient Observing Systems Promotion Council (CROSPC), a research body of the India Meteorological Department (IMD). It’s a first-of-its-kind report on lightning incidents in India. As per report, in the 4-month period between April and July, Odisha recorded the highest number of lightning strikes in the country, followed by Maharashtra with 6.26 lakh strikes and Karnataka with 6.21 lakh. The lightning strikes have caused at least 1,311 deaths. UP recorded the highest casualties with 224 deaths, followed by Bihar (170), Odisha (129) and Jharkhand (118).
16. Which EU country has decided to phase out the controversial weedkiller glyphosate by 2023?
[A] Germany
[B] Poland
[C] France
[D] Britain
Show Answer
Correct Answer: A [Germany ]
Notes:
Germany has decided to phase out the controversial weedkiller glyphosate by the end of 2023 to protect insect populations that play a pivotal role in ecosystems and pollination of food crops. The chemical is also suspected to cause cancer in humans. The ban is a major blow to German agrochemical manufacturer Bayer CropScience. Glyphosate is popular in India too where farmers use the chemical as an alternative to expensive manual weeding. Earlier, Austria became the first EU member to ban glyphosate use in July 2019.
17. Asia’s first 5th Generation – VR based Advanced Driver Training simulator centre launched at which city?
[A] Kolkata
[B] Chennai
[C] Dehradun
[D] Bhopal
Show Answer
Correct Answer: B [Chennai]
Notes:
Asia’s first 5th Generation – Virtual Reality based Advanced Driver Training Simulator Centre was launched at the Automobile Association of Southern India Centre (AASI), Chennai. In the first 6 months, AASI will train 200 Ambulance drivers free of cost, under ‘Safe Drivers Campaign’. In the first 6 months, AASI will train 200 Ambulance drivers free of cost under ‘Safe Drivers Campaign’. The simulator was ideated, designed and developed by Chennai based Red Chariots Technologies Pvt Ltd.
18. India’s first-ever helicopter summit was recently held in which city?
[A] Patna
[B] Lucknow
[C] New Delhi
[D] Dehradun
Show Answer
Correct Answer: D [Dehradun]
Notes:
India’s first-ever helicopter summit is organized by Union Ministry of Civil Aviation at Sahastradhara helidrome in Dehradun, Uttarakhand on theme of expanding connectivity through helicopters. The Indian Air Force (IAF) was invited at the summit to talk on the role of IAF helicopters in MEDEVAC (Medical evacuation) at the national level.
19. Which team has clinched the 2019 Duleep Trophy title?
[A] India Blue
[B] India Green
[C] India Red
[D] India Yellow
Show Answer
Correct Answer: C [India Red]
Notes:
India Red has clinched the 58th season of the Duleep Trophy tournament by defeating India Green by an innings and 38 runs in the final at Bengaluru. Abhimanyu Easwaran, who made a brilliant 153 for India Red, was adjudged the player of the match.
20. The first conference on military medicine for SCO member-states is being held in which city?
[A] New Delhi
[B] Beijing
[C] Moscow
[D] Tashkent
Show Answer
Correct Answer: A [New Delhi]
Notes:
The first conference on military medicine for Shanghai Cooperation Organisation (SCO) member states is scheduled to be held in New Delhi from September 12 to 13, 2019. The aim of the conference is to share best practices in the field of military medicine, build capacities and overcome common challenges.