1. What is the theme of the 2019 edition of World Rabies Day (WRD)?
[A] End Rabies by campaigning
[B] Rabies: Vaccinate to Eliminate
[C] Rabies: Defeat this horrifying disease
[D] Rabies- Educate, Vaccinate, Eliminate
Show Answer
Correct Answer: B [Rabies: Vaccinate to Eliminate]
Notes:
The World Rabies Day (WRD) is celebrated annually on 28th of September to raise awareness about rabies prevention and to highlight progress in defeating this horrifying disease. The day also marks the anniversary of the of the death of French chemist and microbiologist Louis Pasteur , who developed the first rabies vaccine. The 2019 theme is ‘Rabies: Vaccinate to Eliminate’.
2. Who has been appointed as new Principal Director General of Press Information Bureau (PIB)?
[A] KS Dhatwalia
[B] Sitanshu Kar
[C] Ira Joshi
[D] Satyendra Prakash
Show Answer
Correct Answer: A [KS Dhatwalia]
Notes:
KS Dhatwalia, the senior Indian Information Service (IIS) officer, has been appointed as the Principal Director General of Press Information Bureau (PIB). Mr. Dhatwalia will continue to hold the additional charge of Director General, Indian Institute of Mass Communication (IIMC).
3. N Wilson Singh is associated to which sports?
[A] Chess
[B] Swimming
[C] Boxing
[D] Wrestling
Show Answer
Correct Answer: B [Swimming]
Notes:
In Swimming, Indian duo of N Wilson Singh and Satish Kumar Prajapati produced impressive performances to win a gold in 10m platform synchronized event at the ongoing 10th Asian Age Group Championships 2019 in Bengaluru, Karnataka. Therefore, India extended their total tally to 60 medals (17 gold, 23 silver and 20 bronze) in the prestigious championships, which is the largest aquatic event in Asia.
4. What is the theme of the 2019 edition of International Translation Day (ITD)?
[A] Enthusiasm in translation and interpreting
[B] Translation and interpreting: connecting worlds
[C] Translate with respect for everyone
[D] Translation and Indigenous Languages
Show Answer
Correct Answer: D [Translation and Indigenous Languages]
Notes:
The International Translation Day (ITD) is celebrated every year on 30th of September to pay tribute to the work of language professionals. The 2019 theme “Translation and Indigenous Languages”, focuses on the indigenous languages that are in danger of disappearing.
5. Who has been awarded India’s Most Powerful Women in Media award at British Parliament?
[A] Rana Ayyub
[B] Kalli Purie
[C] Neha Dixit
[D] Shoma Chaudhury
Show Answer
Correct Answer: B [Kalli Purie]
Notes:
Renowned journalist Kalli Purie, who is India Today Group Vice-Chairperson, has been conferred the India’s Most Powerful Women in Media award at the famed Confluence Excellence Awards in British Parliament. Earlier, she was honoured with the ‘Outstanding Media & Entertainment Award’ at the annual 21st Century Icon Awards 2019 in London.
6. What is the theme of the 2019 edition of International Day of Older Persons?
[A] Longevity: Shaping the Future
[B] Rights of Older Persons
[C] Take A Stand Against Ageism
[D] The Journey to Age Equality
Show Answer
Correct Answer: D [The Journey to Age Equality]
Notes:
The International Day of Older Persons is observed every year on 1st October to highlight the important contributions that older people make to society and raise awareness of the opportunities and challenges of ageing in today’s world. The 2019 theme is ‘The Journey to Age Equality’.
7. The first-ever National Nutrition Survey have been conducted by the Indian government & which international organisation?
[A] UNICEF
[B] WHO
[C] UNCTAD
[D] FAO
Show Answer
Correct Answer: A [UNICEF]
Notes:
The first-ever National Nutrition Survey have been conducted by the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) and UNICEF between February 2016 and October 2018 to measure malnutrition. The key findings of the survey, which are yet to be made public,are as follows: nearly 10% of children in the age group of 5-9 years and adolescents in the age group of 10-19 years are pre-diabetic, 5% are overweight and another 5% suffer from Blood Pressure (BP). The report is providing first time hard evidence of the coexistence of obesity and under-nutrition among school going children.
8. Who has been appointed the new CEO of MyGov India?
[A] Mahesh Kale
[B] Ajay Chakrabarty
[C] Abhishek Singh
[D] Arvind Gupta
Show Answer
Correct Answer: C [Abhishek Singh]
Notes:
Abhishek Singh, the 1995-batch IAS officer of Nagaland cadre, has been appointed the Chief Executive Officer (CEO) of MyGov India, the government’s citizen-centric online platform. He succeeded tech entrepreneur Arvind Gupta. The aim of MyGov India is to empower people to connect with the government and contribute towards good governance.
9. The NITI Aayog & which international organization has launched ‘The Gandhian Challenge’?
[A] UNESCO
[B] UNICEF
[C] FAO
[D] WHO
Show Answer
Correct Answer: B [UNICEF ]
Notes:
‘The Gandhian Challenge’ have been launched by Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog’s Atal Tinkering Labs (ATL) and UNICEF India on the occasion of 150th birth Anniversary of Mahatma Gandhi. This innovation challenge provides a platform for every child across India to ideate innovative solutions for a sustainable India of their dreams, using Gandhi’s principles. The problem statement for the Gandhian Challenge is: “Share your innovative solutions/ideas to create a futuristic and sustainable world of your dreams, following Gandhi’s principles”. The contest – open for every child in India from 2 October to 20 October – also celebrates 70 years of partnership between Government of India and UNICEF India to enable ‘Every Right for Every Child’.
10. Which Indian company has won the 2019 Deming Prize for Total Quality Management (TQM)?
[A] Infosys
[B] Reliance
[C] Elgi Equipments
[D] Wipro
Show Answer
Correct Answer: C [Elgi Equipments]
Notes:
The Coimbatore-headquartered company “Elgi Equipments” has bagged the coveted 2019 Deming Prize for Total Quality Management (TQM). ELGi is the first globally established Industrial air compressor manufacturer, outside of Japan, to win the prestigious award in over 60 years and will formally receive the prize on the 6th of November 2019 in Tokyo, Japan.