41. Which state government has launched Mukhya Mantri Kanya Sumangala Yojana on Dhanteras?
[A] Punjab
[B] Uttar Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Uttar Pradesh]
Notes:
On the occasion of Dhanteras, the Uttar Pradesh government has launched Mukhya Mantri Kanya Sumangala Yojana to empower the girl child. As per the scheme, an amount of Rs 15,000 will be provided to every family in which a girl child takes birth. The state government will direct transfer funds in the account of the registered girls in a phased manner when a girl child will complete various achievements, like vaccination, admission in class 1, 5 and 9, graduation. 
 
 
42. The Thotlakonda Buddhist Monastery is located in which state?
[A] Andhra Pradesh
[B] Karnataka
[C] Kerala
[D] Tamil Nadu
Show Answer
Correct Answer: A [Andhra Pradesh]
Notes:
The major part of the famous Mahastupa of the 2,000-year-old Buddhist heritage site of Thotlakonda has recently damaged due to heavy rains in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. The dome of the Mahastupa is belonged to Heena Yana stream of Buddhism. The site is a prominent tourist spot with remnants of stupas, chaitya grihas and viharas atop Thotlakonda. It was the epi-centre for spreading Buddhism in other countries like Sri Lanka, Indonesia, Cambodia, etc.
 
 
43. In Mumbai, Indian Railways recently launched 42 Automatic Ticket Vending Machines for fast delivery of tickets of local trains. These ATVMs work on which operating system?
[A] Windows
[B] Linux
[C] Debian
[D] HeliOS
Show Answer
Correct Answer: B [Linux]
Notes:
On October 24, 2019, the Indian Railways launched the “one touch ATVM” at 42 suburban stations. The purpose of the service is to render fast ticketing to millions of commuters, especially in the Mumbai Suburban Network. ATVM are Automatic Ticket Vending Machines. They work on Linux software.
 
 
44. What is the theme of 2019 Vigilance Awareness Week?
[A] Students and Watchfulness
[B] Observing Prudence in Workplace
[C] Integrity- A way of life
[D] Vigilance for liberty and integrity of the country
Show Answer
Correct Answer: C [Integrity- A way of life]
Notes:
Last week of October is observed as Vigilance Awareness Week under the aegis of Central Vigilance Commission (CVC). This year, the week falls from 28th October, 2019 to 2nd November, 2019. This year, the theme is Integrity-a way of life. The week is to be launched with an Integrity-pledge of the staff and officers of the ministry to fight against corruption.
 
 
45.  Which actor has joined hands with UNICEF and Ministry of Women and Child Development to raise awareness and speak up against sexual abuse of children?
[A] Ayushmann Khurrana
[B] Hritik Roshan
[C] Rajkummar Rao
[D] Vicky Kaushal
Show Answer
Correct Answer: A [Ayushmann Khurrana]
Notes:
In October 2019, Ayushmann Khurrana has joined hands with UNICEF and Ministry of Women and Child Development to raise awareness and speak up against sexual abuse of children.
 
 
46.  Recently, Paralympics champion Marieke Vervoort ended her life through euthanasia at the age of 40 to end her sufferings due to degenerative muscle disease. She was from which country?
[A] Spain
[B] Belgium
[C] France
[D] Italy
Show Answer
Correct Answer: B [Belgium]
Notes:
Belgian Paralympic champion Marieke Vervoort ended her life through euthanasia at the age of 40. She had announced her intentions after the Rio Games in 2016 to follow that path if her degenerative condition worsened her suffering. Vervoort suffered a degenerative muscle disease that caused constant pain, paralysis in her legs and left her barely able to sleep, and gradually her life became torture. Euthanasia is legal in Belgium.
 
 
47.  TP Radhamani was an actress predominantly in which language films?
[A] Kannada
[B] Tamil
[C] Telugu
[D] Malayalam
Show Answer
Correct Answer: D [Malayalam]
Notes:
Veteran actress TP Radhamani who was predominantly active in Malayalam cinema passed away in Chennai. The 67-year old actor was under treatment for cancer.
 
 
48.  Which company has recently won DigiDhan Mission Fintech Award 2018-2019?
[A] PayTM
[B] BharatPe
[C] PhonePe
[D] MobiKwik
Show Answer
Correct Answer: B [BharatPe]
Notes:
BharatPe, India’s largest merchant fintech company, has won the DigiDhan Mission Fintech Award 2018-2019 for ‘Innovation in Digital Payments through Emerging Technology’ at the MeitY Startup Summit 2019 held in Delhi. The award was presented by Chief Guest, Shri Ravi Shankar Prasad, Minister of Communication, Electronics & IT and Law & Justice.
 
 
49.  Which Indian city has got the World Guinness Record for lighting 4 lakh diyas?
[A] Lucknow
[B] Ayodhya
[C] Bhopal
[D] Jaipur
Show Answer
Correct Answer: B [Ayodhya]
Notes:
On October 26, 2019, in the city of Ayodhya 4 lakh earthen lamps were lit along the banks of Sarayu river. The event was organized by the Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath. It was the third and largest Deepotsav in Ayodhya after he came to power. Last year around 3 lakh lamps were lit. The lamp lighting festival comes ahead of SC judgment on Ram Jan Bhoomi.
 
 
50.  Which two companies have got Maharatna status in October 2019?
[A] Bhel and Power Grid Corporation
[B] HPCL and Power Grid Corporation
[C] Bhel and HPCL
[D] GAIL and BHEL
Show Answer
Correct Answer: B [HPCL and Power Grid Corporation]
Notes:
Government of India has accorded ‘Maharatna’ status to public sector undertaking’s (PSU’s) Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) and Power Grid Corporation. Two separate orders to this effect were issued by Department of Public Enterprises, under Union Ministry of Heavy Industry and Public Enterprises.