Weekly Current Affairs Revision Notes: August 5-11, 2019

Here is the one liner version of current affairs quizzes of GKToday from July 29 to August 04, 2019.

A dynamic PDF compilation of Current Affairs Revision Notes of Last 2 years and updated till date can be purchased from this link.

1. Kanti Bhatt, who passed away recently, was the veteran personality of which field?
Answer: Journalism

2. Anant Setalvad, who passed away recently, was the veteran personality of which sports?
Answer: Cricket

3. Satwiksairaj Rankireddy is associated to which sports?
Answer: Badminton

4. ISRO has decided to setup Space Situational Awareness Control Centre in which city?
Answer: Bengaluru

5. India’s first large-scale trial for VPM1002 & Immuvac is related to which disease?
Answer: TB

6. On which date, the 2019 UN International Day of Friendship is celebrated recently?
Answer: July 30

7. Which state has become the India’s first state to adopt a digital fingerprint and iris scanning system?
Answer: Maharashtra

8. The Union Government has approved Rs 4,900 crore Kosi-Mechi Interlinking project. Mechi is an important tributary of which river basin?
Answer: Mahananda

9. Which Bollywood actor to be felicitated with ‘Excellence in Cinema’ award by Victorian Government?
Answer: Shahrukh Khan

10. Naaz Joshi, who won the Miss World Diversity 2019 title, is from which country?
Answer: India

11. The census of elephants is undertaken at the national level once in how many years?
Answer: 5

12. The United States has designated which country as currency manipulator?
Answer: China

13. Which Indian cricketer has been chosen as the July’s PCA player of the month?
Answer: R Ashwin

14. Which union ministry has organized the 2nd All India Annual Conference of IIS Officers?
Answer: Ministry of Information & Broadcasting

15. Which Indian cricketer has been conferred with Karthik Bose Lifetime Achievement award?
Answer: Arun Lal

16. The ScooNews Global Educators Fest (SGEF) is being held in which city?
Answer: Udaipur

17. Which state government has launched Mission Shakti sports initiative?
Answer: Maharashtra

18. Which Indian wrestler bagged gold in women’s 53kg category of the 2019 Poland Open wrestling tournament?
Answer: Vinesh Phogat

19. Which space agency has discovered first nearby super-earth planet GJ357d?
Answer: NASA

20. India’s first 3-D Smart Traffic Signal ‘Intelights’ has launched in which city?
Answer: Mohali

21. The researchers at which IIT have developed portable device to detect bacteria without cell culture or microbiological assays?
Answer: IIT Guwahati

22. Jay Om Prakash, who passed away recently, was the veteran personality of which field?
Answer: Film Industry

23. The 5th edition of International Army Scout Masters Competition has started in which military station?
Answer: Jaisalmer

24. Nobel laureate Toni Morrison has passed away. She was from which country?
Answer: United States

25. Which city has been chosen as the venue for the main event of the 5th National Handloom Day (NHD)?
Answer: Bhubaneswar

26. Which union ministry has unveiled draft e-commerce norms for consumer protection?
Answer: Ministry of Consumer Affairs

27. Which state government has launched a new higher education model “RACE”?
Answer: Rajasthan

28. Urkund software, which is in news recently, is related to which field?
Answer: Education

29. Which zone of Indian railways has introduced a new Biometric Token System (BTS)?
Answer: Western Railways

30. Which state /UT government has launched a project titled ‘Oral History Programme’?
Answer: Delhi

31. Which state has topped the rankings in Health Ministry report card on “Breastfeeding & Infant & Child feeding Practices”?
Answer: Manipur

32. What is the theme of the 2019 edition of World Tribal Day (WTD)?
Answer: Indigenous Languages

33. What is the theme of the 2019 edition of 22nd National Conference on e-Governance?
Answer: Digital India: Success to Excellence

34. The Kerala Government has signed MoU with which organisation to develop Space Park?
Answer: VSSC

35. The Lahore-Attari Samjhauta Express train service was started in which year?
Answer: 1976

36. Who is the head of the RBI task force on Offshore Rupee Markets?
Answer: Usha Thorat

37. Who has been appointed as the green ambassador of Manipur?
Answer: Valentina Elangbam

38. Which union ministry has launched ‘Samagra Shiksha-Jal Suraksha’ drive?
Answer: Ministry of Human Resource Development

39. Which state has won the most film-friendly state award at 2018 National Film awards?
Answer: Uttarakhand

40. Which movie has won the Best Feature Film award at the 2018 National Film awards?
Answer: Hellaro

41. What is the theme of the 2019 edition of World Biofuel Day (WBD)?
Answer: Production of Biodiesel from Used Cooking Oil (UCO)

42. Which state government has announced to waive loans taken by tribals from money-lenders?
Answer: Madhya Pradesh

43. Which state government has announced Mukhyamantri Madad Yojna for tribals?
Answer: Madhya Pradesh

44. Who is the new prosecution director of Central Bureau of Investigation (CBI) ?
Answer: Sudha Rani Relangi

45. The researchers at which IIT have designed a system to recycle urine?
Answer: IIT Madras

46. Which IIT with Harvard University studied mercury accumulation in fish?
Answer: IIT Hyderabad

47. India has recently submitted proposals to boost to protection status of 5 wildlife species at CITES. Where is the headquarters of CITES?
Answer: Washington

48. The Khadi and Village Industry Commission (KVIC) has launched a Leather Mission from which district of Rajasthan?
Answer: Sirohi

49. Which country has recently designated India in its list of major illegal drug producing & transit countries?
Answer: United States

50. India’s first clinical ecotoxicology facility has launched in which city?
Answer: Delhi

A dynamic PDF compilation of Current Affairs Revision Notes of Last 2 years and updated till date can be purchased from this link.

The above quiz has 10 questions. GKToday is publishing 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Academy App for nominal fee of Rs. 600/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments