Indian Economy MCQs
Indian Economy Multiple Choice Questions (MCQs) for SSC, State and all One Day Examinations of India. Objective Questions on Indian Economy for competitive examinations.
41. Which among the following bank established to offset export credit?
[A] Exim bank
[B] Export credit guarantee corporation of India
[C] SEBI
[D] Mudra bank
Show Answer
Correct Answer: B [Export credit guarantee corporation of India ]
Notes:
Export Credit Guarantee Corporation of India was established in 1957. It is to strengthen export promotion by covering the risk of exporting on credit. Its headquarters is located in Mumbai.
42. Which state has the maximum number of ports?
[A] Gujarat
[B] Tamil Nadu
[C] Karnataka
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: D [Maharashtra]
Notes:
The majority of ports in India are located in the below-given states:
1.Maharashtra -53
2.Gujarat -40
3.Tamil Nadu – 15
4.Karnataka – 10
43. Which among the following is the world’s largest ship-breaking yard?
[A] Chittagong Yard
[B] Alang Yard
[C] Karachi Yard
[D] None
Show Answer
Correct Answer: B [Alang Yard]
Notes:
Alang Yard in Gujarat, India is the largest ship-breaking yard in the world. India is the largest ship-breaking country in the world with a share of about 30%.
44. Which is the first hydroelectric project of India?
[A] Shivasamudram hydroelectric Power Plant
[B] Darjeeling hydroelectric Power Plant
[C] Idukki hydroelectric Power Plant
[D] Srisailam hydroelectric Power Plant
Show Answer
Correct Answer: A [Shivasamudram hydroelectric Power Plant]
Notes:
Darjeeling hydropower plant in West Bengal was set up in 1897. Shivasamudram hydroelectric Power Plant is located in Karnataka. It was set up in 1902.
45. What is the name of the theme-based tourist circuit trains introduced by the Indian Railways?
[A] Bharat Gaurav Trains
[B] India Heritage Trains
[C] AKAM Trains
[D] AMRUT Trains
Show Answer
Correct Answer: A [Bharat Gaurav Trains]
Notes:
Indian Railways introduced Bharat Gaurav trains, first-of-its-kind theme-based tourist circuit trains, in 2021. It aims to showcase India’s rich cultural heritage and historical places to the people of India and the world.
Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) is set to run Bharat Gaurav trains in the Mumbai and Delhi sector. IRCTC, a PSU under the Ministry of Railways operating the first Bharat Gaurav Tourist Train.
46. The increase in total cost by a firm by producing an additional unit of output is called __
[A] Variable cost
[B] Average cost
[C] Marginal cost
[D] Opportunity cost
Show Answer
Correct Answer: C [Marginal cost]
Notes:
The increase in total cost by a firm by producing one additional unit of output is called marginal cost. Average cost is the total cost of producing a given output divided by that output.
47. Which of the following refers to production?
[A] destruction of utility
[B] creation of utilities
[C] exchange value
[D] use of a product
Show Answer
Correct Answer: B [creation of utilities]
Notes:
Production means “creation of value-for-exchange utility.” It can create six types of utilities:
form utility, time utility, place utility, ownership utility, service utility and knowledge utility.
48. Which measure will not increase the wealth of a country?
[A] investing in new companies
[B] increasing efficiency of factories
[C] converting grasslands into orchards
[D] By redistributing taxes as subsidies
Show Answer
Correct Answer: D [By redistributing taxes as subsidies]
Notes:
The redistribution of taxes and subsidies is the redistribution of wealth. They do not lead to the wealth creation of a nation which is actually the stream of goods and services that it creates and accumulates capital.
49. What is the main purpose of devaluation?
[A] encourage imports
[B] encourage exports
[C] encourage both exports and imports
[D] discourage both exports and imports
Show Answer
Correct Answer: B [encourage exports]
Notes:
‘Devaluation’ means the official lowering of the value of a country’s currency within a fixed exchange rate system, by which the monetary authority formally sets a new fixed rate with respect to a foreign reference currency. Devaluation makes a country’s exports relatively less expensive for foreigners and makes foreign products relatively more expensive for domestic consumers, discouraging imports.
50. As per the recent report of Union Tourism Ministry, which state registered the most number of foreign tourist visits in 2021?
[A] Tamil Nadu
[B] Maharashtra
[C] Kerala
[D] Goa
Show Answer
Correct Answer: B [Maharashtra]
Notes:
Union Tourism Ministry has recently released a report which revealed that Maharashtra registered the most number of foreign tourist visits with 1.26 million in 2021.
It is followed by Tamil Nadu with 1.23 million foreign tourist visits respectively. The number of foreign tourist arrivals decreased by 44 per cent to 1.52 million, during 2021. India ranked 54th in the global Travel and Tourism Development Index (TTDI) in 2021.