Chemistry MCQs
Chemistry Objective (Multiple Choice) General Knowledge Questions & Answers for SSC-CGL, UPPSC, UPSC, NDA, CDS and UPSC Civil Services Prelims Examination.
21. Which of the following elements is used for vulcanizing rubber?
[A] Chlorine
[B] Phosphorus
[C] Sulphur
[D] Bromine
Show Answer
Correct Answer: C [ Sulphur ]
Notes:
Sulphur is used in vulcanization of rubber. Its effective and fast link in form of cross-links to rubber macromolecules. Uncured natural rubber is sticky, deforms easily when warm, and is brittle when cold. In this state it cannot be used to make articles with a good level of elasticity.
22. Which among the following has the highest calorific value?
[A] Rubber
[B] Hydrogen
[C] Wood
[D] Coal
Show Answer
Correct Answer: B [Hydrogen]
Notes:
Hydrogen has the highest calorific value as it releases about 150 kilojoules (kJ) of energy per gram. This is nearly three times the energy yield of methane. It is often utilized in its liquid state because of its exceptional energy efficiency, especially in space exploration. The calorific value of coal is significantly less, which is then followed by wood, whose calorific value stands at a low 17 kJ/g.
23. What is the purpose of adding gypsum to cement clinker?
[A] To increase the tensile strength of the cement
[B] To bind the particles of calcium silicate
[C] To decrease the rate of setting of cement
[D] To facilitate the formation of colloidal gel
Show Answer
Correct Answer: C [To decrease the rate of setting of cement]
Notes:
Gypsum is a mineral and is hydrated calcium sulfate in chemical form. It plays a very important role in controlling the rate of hardening or setting of the cement. If not added, the cement would set instantaneously upon addition of water leaving no time for concrete placing and compaction. It helps in prolonging the setting time of cement.
24. Which one of the following is a non-metallic mineral?
[A] Manganese
[B] Magnesium
[C] Gypsum
[D] Bauxite
Show Answer
Correct Answer: C [Gypsum]
Notes:
Gypsum is a non-metallic mineral. Gypsum is a soft sulfate mineral composed of calcium sulfate dihydrate, with the chemical formula CaSO4· 2H2O. It is widely mined and is used as a fertilizer and as the main constituent in many forms of plaster, blackboard/sidewalk chalk, and drywall.
25. The principle that equal volumes of all gases contain the same number of molecules when under the same conditions of pressure and temperature was given by?
[A] Dmitri Mendeleyev
[B] Jons Jacob Berzelius
[C] Amedeo Avogadro
[D] John Dalton
Show Answer
Correct Answer: C [Amedeo Avogadro]
Notes:
Amedeo Avogadro (1776 – 1856) was an Italian scientist who came up with Avogadro’s law which states that equal volumes of all gases contain the same number of molecules when under the same conditions of pressure and temperature. The Avogadro constant was named after him.
26. Which two elements were discovered by Marie Curie?
[A] Polonium and Radium
[B] Radium and Strontium
[C] Strontium and Radon
[D] Radon and Polonium
Show Answer
Correct Answer: A [Polonium and Radium]
Notes:
Marie Curie (1867-1934) was a Polish chemist who coined the term radioactivity. She also discovered the elements polonium and radium. She was the first woman to win the Nobel Prize and won the award twice, once for physics in 1903 and again for chemistry in 1911. The unit for measuring radioactivity, the Curie, is named after her and her husband Pierre.
27. Indicators such as litmus can be used to determine:
- Acidity or alkalinity of a solution
- pH value of a solution
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2
Show Answer
Correct Answer: A [Only 1]
Notes:
Common indicators, like litmus, methyl orange and phenolphthalein easily detect whether a solution is acidic or alkaline, but they cannot easily determine how much a given acidic solution is stronger than another acidic solution. It means they cannot really tell us the pH value of different acidic or alkaline solutions. In case of litmus, we cannot tell about pH values of 5, 6 and 7. Similarly, in case of methyl orange pH values between 3 and 8 will not be very accurate.
28. Which of the following salts has no water of crystallization?
[A] Table salt
[B] Blue Vitriol
[C] Green Vitriol
[D] Baking Soda
Show Answer
Correct Answer: D [Baking Soda]
Notes:
Baking soda is chemically sodium bicarbonate (NaHCO3) which does not contain any water of crystallization.
29. Which metal in its purest form has highest melting point?
[A] Gold
[B] Tungsten
[C] Copper
[D] Iron
Show Answer
Correct Answer: B [Tungsten]
Notes:Tungsten is the metal with highest melting point of 3422 degree centigrade. Top 5 metals with highest melting point are given here:
Metal |
Melting Point (°C) |
Melting Point (°F) |
Tungsten (W) |
3422 |
6192 |
Rhenium (Re) |
3186 |
5767 |
Osmium (Os) |
3033 |
5491 |
Tantalum (Ta) |
3017 |
5463 |
Molybdenum (Mo) |
2623 |
4753 |
30. Which polymers constitutes natural rubber?
[A] Propene
[B] Isoprene
[C] Vinyl acetate
[D] Styrene
Show Answer
Correct Answer: B [Isoprene]
Notes:
Natural rubber contains the polymers mof isoprene. Polymers are the substances whose molecular structure comprises of large number of identical units.