Economics Questions (MCQs) for Competitive Examinations
Economics Multiple Choice Questions (MCQs) for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
1. A systematic record of all economic transactions completed between residents of a country and the rest of the world in a year is known as..?
[A] Net Capital Flow
[B] Balance of Payment
[C] Balance of Trade
[D] Absolute Flow
Show Answer
Correct Answer: B [Balance of Payment]
Notes:
The Balance of International payments or Balance of Payments refers to the systematic and summary record of a country’s economic and financial transactions with the rest of the world, over a period of time.
The three main components of BoP are Current Account, Capital Account and Official Reserve Transactions
2. Which among the following is a suitable term for the state of economy in which economic activity is slowing down but wages and prices continue to rise ?
[A] Inflation
[B] Deflation
[C] Skweflation
[D] Stagflation
Show Answer
Correct Answer: D [Stagflation]
Notes:
Stagflation refers to persistent high inflation coupled with high unemployment and stagnant demand /growth in economy.
High Inflation + Low Economic Growth {or conditions of recession} + Low Employment Generation = Stagflation
3. Which among the following imposes a greater burden (relative to resources) on the poor than on the rich ?
[A] Progressive tax
[B] Regressive Tax
[C] Lump Sum tax
[D] Proportional tax
Show Answer
Correct Answer: B [Regressive Tax]
Notes:
A regressive tax is the one in which tax rate decreases as the amount subject to taxation increases; and the tax rate progresses from high to low. The lowest amount is subject to higher taxation and this leads to individuals with low income bear the highest burden of regressive taxes. Such tax does not take into account the ability to pay.
4. In context with the macroeconomics , Philips Curve is a relationship between the rates of ___?
[A] Unemployment & Exim trade
[B] Unemployment and Inflation
[C] Unemployment and Demand
[D] Unemployment and Poverty
Show Answer
Correct Answer: B [Unemployment and Inflation]
Notes:
Phillips curve developed by A. W. Phillips says that the inflation and unemployment have a stable and inverse relationship; which means that higher inflation is associated with lower unemployment and vice versa. However, later it was proved that this curve is applicable only in the short-run, and in long-run, inflationary policies would not decrease unemployment.
5. Which among the following does not come under Land Resources:
[A] Fertility of Land
[B] Location of Land
[C] Composition of Land
[D] all of the above are land resources
Show Answer
Correct Answer: D [all of the above are land resources]
Notes:
Fertility of Land, Location of Land as well as Composition of Land come under Land Resources.
6. A monopolist will be able to maximize his profits when _________?
[A] His output is maximum
[B] He charges a Higher price
[C] His average cost is minimum
[D] His marginal cost is equal to the marginal revenue
Show Answer
Correct Answer: D [His marginal cost is equal to the marginal revenue]
Notes:
A monopolist can maximize profits when the marginal cost is equivalent to the marginal revenue. This strategy is implemented because the greatest profit occurs at the output level where the difference between total revenue and total cost is the greatest. This ensures economic efficiency and profit gains for the monopolist.
7. Economic growth is normally coupled with?
[A] Inflation
[B] Hyper Inflation
[C] Deflation
[D] Stagflation
Show Answer
Correct Answer: A [Inflation]
Notes:
Economic growth results in higher disposable income available with the consumers which increases the overall demand along with the supply available for the consumers. This increase in demand spurs inflation, which eventually becomes a necessary evil for a growing economy.
8. The central Statistical Office (CSO) has started measuring economic growth by gross value-added (GVA) at basic prices, replacing the practice of measuring it by GDP at factor cost. What is the difference between GDP at factor cost and GVA at basic prices?
[A] Production taxes are included and production subsidies excluded from GVA at basic prices
[B] Production taxes are excluded and production subsidies included in GVA at basic prices
[C] Production taxes and production subsidies included in GVA at basic prices
[D] Production taxes and production subsidies excluded from GVA at basic prices
Show Answer
Correct Answer: A [ Production taxes are included and production subsidies excluded from GVA at basic prices ]
Notes:
The difference between GDP at factor cost and GVA at basic prices is that production taxes are included and production subsidies excluded from the latter.
9. Which of the following is not included in the calculation of national income?
[A] Value of annual goods production
[B] Value of annual services
[C] Value of old goods sold
[D] Value of new technology
Show Answer
Correct Answer: D [Value of new technology]
Notes:
In the calculation of national income, the value of old goods sold is not included. National income accounting typically focuses on the value of goods and services produced within a specific period, usually a year. It includes the production of new goods and the provision of services. However, the resale of old goods does not contribute to the current production of goods and services and therefore is not counted. Additionally, non-market services such as the services of a housewife, which are not paid for in the market, are also not included in the national income calculations. This exclusion is due to the difficulty in accurately measuring the economic value of such non-market services.
10. Which of the following is the movement along the supply curve?
[A] Curve Supply
[B] Contraction of supply
[C] Expansion of supply
[D] Expansion and contraction of supply
Show Answer
Correct Answer: D [Expansion and contraction of supply]
Notes:
When the price of a commodity increases its quantity supplied also increases it is called the extension of supply. In opposite process, when the price of commodity decreases, the quantity supplied of it also decreases it is called the contraction of supply. It leads to the law of supply.