Economics Questions (MCQs) for Competitive Examinations
Economics Multiple Choice Questions (MCQs) for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
11. Which of the following is not included in the calculation of national income?
[A] Value of annual goods production
[B] Value of annual services
[C] Value of old goods sold
[D] Value of new technology
Show Answer
Correct Answer: D [Value of new technology]
Notes:
In the calculation of national income, the value of old goods sold is not included. National income accounting typically focuses on the value of goods and services produced within a specific period, usually a year. It includes the production of new goods and the provision of services. However, the resale of old goods does not contribute to the current production of goods and services and therefore is not counted. Additionally, non-market services such as the services of a housewife, which are not paid for in the market, are also not included in the national income calculations. This exclusion is due to the difficulty in accurately measuring the economic value of such non-market services.
12. On the basis of distribution, resources can be classified into which of the following?
[A] Potential resources
[B] Ubiquitous resources
[C] Actual resources
[D] Abiotic resources
Show Answer
Correct Answer: B [Ubiquitous resources]
Notes:
A ubiquitous resource is a natural resource that is available just about anywhere you live. Air, wind, water are all ubiquitous resources. Localized resources are natural resources only found in certain places.
13. Which among the following is an example of micro-economic variable?
[A] National Income
[B] Consumer’s Equilibrium
[C] Aggregate Supply
[D] Employment
Show Answer
Correct Answer: B [Consumer’s Equilibrium]
Notes:
Microeconomic variables are those patterns or elements that can be used to describe the behavior of a person or an individual economic unit, like a business. Eg. Consumer’s Equilibrium.
14. Which of the following is represented by ‘Lorenz Curve’?
[A] Inflation
[B] Income Distribution
[C] Employment
[D] Deflation
Show Answer
Correct Answer: B [Income Distribution]
Notes:
In economics, the Lorenz curve is a graphical representation of the distribution of income or of wealth. It was developed by Max O. Lorenz in 1905 for representing inequality of the wealth distribution.
15. Which of the following says that the marginal product of a factor input initially rises with its employment level. But after reaching a certain level of employment, it starts falling?
[A] Law of diminishing marginal product
[B] Law of variable proportions
[C] The Short Run
[D] The Long Run
Show Answer
Correct Answer: B [Law of variable proportions]
Notes:
The law of variable proportions states that as the quantity of one factor is increased, keeping the other factors fixed, the marginal product of that factor will eventually decline.
16. Which of the following is related to Microeconomics?
[A] The size of national economy
[B] Inflation
[C] Unemployment
[D] Behaviour of individual economic units
Show Answer
Correct Answer: D [Behaviour of individual economic units]
Notes:
Micro Economics is that branch of economics which deals with the behaviour of individual economic units of the economy such as individual households, individual firms or industry. It revolves around the determination of prices of individual commodities and factors.
17. Which among the following is related to the demand curve?
[A] Relation between quantity demanded and price of a commodity
[B] Relation between supply and demand of a commodity
[C] Relation between income of customer and demand of commodity
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Relation between quantity demanded and price of a commodity]
Notes:
The demand curve is the graphical representation of the relationship between the quantity demanded of a commodity and its prices. It is downward sloping from left to right because of the law of diminishing marginal utility, income effect, and price effect.
18. What does low price elasticity of demand for a commodity show?
[A] Necessity of good
[B] It is luxury good
[C] It doesn’t have importance
[D] It is inferior good
Show Answer
Correct Answer: A [Necessity of good]
Notes:
Price Elasticity is the measure of the degree of responsiveness of demand for a commodity to change in its price. That means the low price elasticity is demand doesn’t change with the price. These are the necessary goods.
19. Which among the following is correct regarding the supply curve?
[A] It is relation between price of good and quantity produced
[B] It is a negatively sloped curve
[C] It is relation between price and quantity supplied
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [It is relation between price and quantity supplied ]
Notes:
The supply curve reflects the relationship between the price and quantity supplied graphically. It is a positively sloped curve. It becomes flatter in the long run as price becomes constant after a certain time.
20. In which of the following circumstances, the total utility is maximum?
[A] Marginal utility is maximum
[B] Marginal utility = 0
[C] Marginal utility is minimum
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Marginal utility = 0]
Notes:
Total Utility is the sum of all the utilities derived from the consumption of all the units of a particular commodity. So when the marginal utility decreases total utility increases and is maximum when marginal utility is 0.