Economics Questions (MCQs) for Competitive Examinations
Economics Multiple Choice Questions (MCQs) for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
1. An autonomous increase in expenditure should result in an increase in a country’s real GNP only if ?
[A] The country’s balance of trade is negative
[B] The country’s economy is working under conditions of less than full employment
[C] It is government expenditure
[D] The multiplier is at least 1.5
Show Answer
Correct Answer: B [The country’s economy is working under conditions of less than full employment]
Notes:
When the economy is working under conditions of less than full employment, the GDP gap is positive and the economy operates at less than potential. At this point, an increase in expenditure would result in an increase in a country’s real GNP.
2. Which among the following is considered to be the main determinant of the level of activity is in national income terms?
[A] The level of taxation
[B] Realized investment
[C] Planned saving
[D] Factor mobility
Show Answer
Correct Answer: B [Realized investment]
Notes:
Realized Investment means an Investment resulting in a sale, transfer or restructuring of a good or service. It is considered to be the main determinant of the level of activity in national income.
3. A systematic record of all economic transactions completed between residents of a country and the rest of the world in a year is known as..?
[A] Net Capital Flow
[B] Balance of Payment
[C] Balance of Trade
[D] Absolute Flow
Show Answer
Correct Answer: B [Balance of Payment]
Notes:
The Balance of International payments or Balance of Payments refers to the systematic and summary record of a country’s economic and financial transactions with the rest of the world, over a period of time.
The three main components of BoP are Current Account, Capital Account and Official Reserve Transactions
4. Which among the following bodies estimates the national income of India?
[A] Office of the Economic Advisor
[B] Ministry of Statistics
[C] Central Statistical Office
[D] Ministry of Finance
Show Answer
Correct Answer: C [Central Statistical Office]
Notes:
The Central Statistics Office (CSO) is a governmental agency in India under the Ministry of Statistics and Programme Implementation. It is responsible for estimating National Income, Index of Industrial Production and Consumer Price Indices.
5. Which of the following items is characterised by highest income elasticity of demand among others?
[A] Car
[B] Milk
[C] Paddy
[D] Tobacco
Show Answer
Correct Answer: A [ Car ]
Notes:In case of High-income elasticity of demand, an increase in income is accompanied by a relatively larger increase in quantity demanded for normal goods. Thus, among the given options Car has highest income elasticity of demand.
- Car: A luxury good with high income elasticity; demand rises sharply with an increase in income.
- Milk: A necessity good with low to moderate income elasticity.
- Paddy: A basic necessity and staple food, with very low income elasticity.
- Tobacco: Considered an addictive good with low or even negative income elasticity in some cases, as demand is less income-sensitive.
6. A transfer payment is a payment that is __:
[A] made by the government to its current workers
[B] made to people who are needy
[C] For in-kind services provided to the government
[D] For which no services or goods are rendered
Show Answer
Correct Answer: D [ For which no services or goods are rendered ]
Notes:
Transfer Payment is the payment exchanged for return of no goods or services. It generally describes the welfare expenditure of the government such as subsidies, pensions, grants etc.
7. Per Capita Income of a country is obtained by dividing National Income by which of the following?
[A] Total working population
[B] Total population of the country
[C] Area of the country
[D] Volume of the capital used
Show Answer
Correct Answer: B [ Total population of the country ]
Notes:
Per capita income or average income measures the average income earned per person in a given area in a specified year. It is calculated by dividing the area’s total income by its total population.
8. Which of the following is not included in the calculation of national income?
[A] Value of annual goods production
[B] Value of annual services
[C] Value of old goods sold
[D] Value of new technology
Show Answer
Correct Answer: D [Value of new technology]
Notes:
In the calculation of national income, the value of old goods sold is not included. National income accounting typically focuses on the value of goods and services produced within a specific period, usually a year. It includes the production of new goods and the provision of services. However, the resale of old goods does not contribute to the current production of goods and services and therefore is not counted. Additionally, non-market services such as the services of a housewife, which are not paid for in the market, are also not included in the national income calculations. This exclusion is due to the difficulty in accurately measuring the economic value of such non-market services.
9. Which of the following ministries is responsible for calculating GDP in India?
[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of Commerce and Industry
[C] Ministry of Central Statistical and Program Implementation
[D] Ministry of consumer Affairs
Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Central Statistical and Program Implementation]
Notes:
The work of computing the GDP is done by the Central Statistical Organization (CSO) which is under the Ministry of Statistical and Program Implementation. It is is responsible for macroeconomic data gathering and statistical record keeping.
10. On the basis of distribution, resources can be classified into which of the following?
[A] Potential resources
[B] Ubiquitous resources
[C] Actual resources
[D] Abiotic resources
Show Answer
Correct Answer: B [Ubiquitous resources]
Notes:
A ubiquitous resource is a natural resource that is available just about anywhere you live. Air, wind, water are all ubiquitous resources. Localized resources are natural resources only found in certain places.