11. Fashion E-Commerce portal Jabong, which was shut down recently, was owned by which company?
[A] Amazon
[B] Flipkart
[C] Snapdeal
[D] Shopclues
Show Answer
Correct Answer: B [Flipkart]
Notes:
E-Commerce major Flipkart recently shut down its Jabong- lifestyle and fashion e-commerce portal. The users are being redirected to the website of its another fashion company, Myntra.
Flipkart, which is now owned by Walmart, had acquired Jabong for $70 million four years back. As there was a dip in number of app downloads and its business, the portal was closed. Myntra was acquired by Flipkart in the year 2014. After it was bought by Walmart, Flipkart had merged Myntra and Jabong.
12. Which organisation is set to release Digital Payments Index (DPI), which will assess the digitalisation of payments in the country?
[A] NITI Aayog
[B] National Payments Corporation of India (NPCI)
[C] Reserve Bank of India (RBI)
[D] National Association of Software and Services Companies (NASSCOM)
Show Answer
Correct Answer: C [Reserve Bank of India (RBI)]
Notes:
The Reserve Bank of India (RBI) recently released its statement on developmental and regulatory policies, along with the February 2020 Monetary policy statement.
In the statement, the central bank announced about the launch of Digital Payments Index (DPI), which will assess the digitalisation of payments in the country. The DPI will accurately measure the penetration of digital payment modes among the general public of the country. The index is proposed to be launched from July 2020.
13. High Energy Materials Research Laboratory (HEMRL), which recently tied up with the Russian organisation Rosoboronexport to import new technologies, is a lab of which Indian organisation?
[A] Indian Space and Research Organisation (ISRO)
[B] Defence Research and Development Organisation (DRDO)
[C] Ordnance Factory Board (OFB)
[D] Bhabha Atomic Research Centre (BARC)
Show Answer
Correct Answer: B [Defence Research and Development Organisation (DRDO)]
Notes:
High Energy Materials Research Laboratory (HEMRL) is a laboratory of the Defence Research and Development Organisation (DRDO). Head-quartered in Pune, it conducts research in the area of High Energy Materials and Explosive materials.
Recently, the lab has tied up with the Russian state military organisation Rosoboronexport to import new technologies for the development of high energy materials required for missiles, rockets and guns. A technology development contract was signed with the organisation in this regard.
14. The term “SPICe”, sometimes seen in news, is related to which of the following fields?
[A] Science & Technology
[B] Environment Protection
[C] Business & Economy
[D] Defence and Arms Production
Show Answer
Correct Answer: C [Business & Economy]
Notes:
Ministry of Corporate Affairs is replacing the existing SPICe (Simplified Proforma for Incorporating Company Electronically) form with a new web form called SPICe+. The existing form, which is used for reservation of name, company incorporation, DIN allotment, and application for PAN/TAN, in its new avatar, would offer 10 services by three central government ministries and departments.
15. Recently, Esperanza Base on the Antarctic Peninsula reached a temperature of 18.3 °C , thus becoming the hottest on record for continental Antarctica. Esperanza Base is a research station of which country on Antarctica?
[A] France
[B] Portugal
[C] Argentina
[D] England
Show Answer
Correct Answer: C [Argentina]
Notes:
Esperanza Base (Hope Base) is a permanent, all-year-round Argentine research station in Hope Bay, Trinity Peninsula in Antarctica.
16. Seer Goverdhanpur in Uttar Pradesh is the birth place of which Bhakti saint?
[A] Kabir
[B] Dadu
[C] Ravidas
[D] Ramanand
Show Answer
Correct Answer: C [Ravidas]
Notes:
Sant Ravidas was a 14th-century saint and founder of the Bhakti movement in North India. He was born at Seer Goverdhanpur near Banaras.
17. In the wake of the coronavirus fears, recently the Baltic Dry Index sank to all time low plunging into negative territory. What is tracked by Baltic Dry Index?
[A] Crude Oil Prices
[B] Freight Rates
[C] Tourist Arrivals
[D] International Flights
Show Answer
Correct Answer: B [Freight Rates]
Notes:
Baltic Dry index tracking freight rates for world’s largest cargo ships recently plunged into negative territory due to coronovirus.
18. On February 8, 2020, Thaipoosam festival was celebrated by the Tamil community around the world. This festival marks birth day of which deity?
[A] Thirumal
[B] Murugan
[C] Nataraja
[D] Pavadairayan
Show Answer
Correct Answer: B [Murugan]
Notes:
Thaipoosam is a festival celebrated by the Tamil community on the full moon in the Tamil month of Thai, usually coinciding with Pushya star, known as Poosam in Tamil. It is believed to be Murugan’s birthday by many.
19. Which city recently organized the Nutan International Theatre Festival (NITF)?
[A] New Delhi
[B] Chandigarh
[C] Jammu
[D] Dehradun
Show Answer
Correct Answer: C [Jammu]
Notes:
The Nutan International Theatre Festival (NITF) began on Feb 1 in Jammu and has veen a big it. This is first time in history of Jammu & Kashmir that a theatre festival of international repute was organized here.
20. Teenage cricketer Naseem Shah recently became the youngest person to get a hat trick in test cricket. He belongs to which country?
[A] India
[B] Pakistan
[C] Bangladesh
[D] West Indies
Show Answer
Correct Answer: B [Pakistan]
Notes:
Pakistani cricketer Naseem Shah recently became the youngest person to get a hat trick in test cricket. Naseem, aged 16 years and 359 days took three wickets against Bangladesh on February 9, 2020 to set this record.