Quiz 972: GK Questions for Zilla Parishad Pune Recruitment Exams

1. Which among the following radiations in the Sunlight causes tanning and sunburn?

[A] Ultraviolet
[B] Visible
[C] Infrared
[D] Micro waves

Answer: Ultraviolet

2. Akbarnama was written originally in which among the following languages?

[A] Chagtai Turkic
[B] Persian
[C] Arabic
[D] Urdu

Answer: Persian
Abul Fazal was the author of Akbarnama which is written in Persian. It is the official history of Akbar’s reign in 3 volumes. This book gives the history of Akbar’s forefathers from Timur to Humayun and Akbar’s reign till 1602.
 

3. The use of SIM cards is mandatory in which among the following kind of mobile services?

[A] GSM
[B] CDMA
[C] CDMA 2000
[D] UMTS

Answer: GSM

4. Which among the following schedules of Constitution of India talks about the allocation of seats in Rajya Sabha?

[A] 3rd
[B] 4th
[C] 5th
[D] 6th

Answer: 4th
The Fourth schedule of Constitution of India talks about the allocation of seats in Rajya Sabha.

5. Which among the following month of Indian Calendar are placed in correct order ?

[A] Chaitra-Jyeshtha-Baishakha-Ashvin
[B] Chaitra – Sravana-Bhadrapada-Pausha
[C] Chaitra -Baishakha – Pausha -Ashada
[D] Chaitra -Baisakha – Kartika – Ashvina

Answer: Chaitra – Sravana-Bhadrapada-Pausha

6. Hussain Sagar is a lake in Hyderabad, was built by:

[A] Ibrahim Quli Qutb Shah.
[B] Abrahim Quil Qutb Shah
[C] Sher Shah Suri
[D] Hazrat Hussain Shah Wali

Answer: Hazrat Hussain Shah Wali

7. The word “El Niño” comes from which among the following languages?

[A] Arabic
[B] French
[C] Spanish
[D] Portuguese

Answer: Spanish

8. Consider the following headquarters of the various international organizations: 
1. International Maritime Organization – London 
2. European Court of Human Rights – Frankfurt 
3. International Centre for Integrated Mountain Development – Katmandu 
4. International Federation of Association Football – Zurich
Which among the above matches are correct?

[A] 1,2, 3, 4,
[B] 1, 2, 3,
[C] 1, 2
[D] 1,3, 4,

Answer: 1,3, 4,
European Court of Human Rights – Strasbourg

9. Identify the festival of India with the help of given information:

  1. It is a harvest festival.
  2. It is celebrated in the month of August-September according to Gregorian Calendar.
  3. King Mahabali and Lord Vishnu are revered during the festival.

Select the correct answer from options given below:

[A] Onam
[B] Pongal
[C] Bihu
[D] Ugadi

Answer: Onam
All the above features are of Onam Festival, a 10 day festival celebrated in Kerala state of India.

10. Consider the following matches:
1. Asafoetida ? Gum
2. Saffron ? Stigma
3. Turmeric ? Underground root
4. Clove ? Flower bud
Which among the above matches is / are correct ?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1, 2 & 4
[C] Only 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: Only 1, 2 & 4
Turmeric is an underground stem rather.

11. As compared to Photosynthesis, the Chemosynthesis involves CO2 fixation using energy derived from __:

[A] Oxidation of inorganic molecules
[B] Sunlight
[C] Ultraviolet radiation
[D] Infra Red radiation

Answer: Oxidation of inorganic molecules
Some organisms are able to convert inorganic material into organic compounds by a process called Chemosynthesis. This involves oxidation of inorganic molecules (e.g. hydrogen gas, hydrogen sulfide) or methane as a source of energy, rather than sunlight, as in photosynthesis.

12. Consider the following difference(s) between the Hardwood and Softwood:

  1. While hardwood comes from deciduous tree, softwood comes from conifer trees
  2. Hardwood trees reproduce through seeds containing a covering, while softwood trees reproduce using a naked uncovered seeds

Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 & 2
Both are correct statements
Hardwood comes from a deciduous tree which loses its leaves annually and softwood comes from a conifer, which usually remains evergreen. Sapwood is more susceptible to pests than heartwood

13. A set of guidelines called Plant Protection Code (PPC) has been released with respect to cultivation of __?

[A] Tea
[B] Coffee
[C] Sugarcane
[D] Cotton

Answer: Tea
It is a set of guidelines for regulating the chemical inputs in tea cultivation.

14. Which of the following countries are not the members of the proposed BCIM Economic Corridor?

  1. Bangladesh
  2. Bhutan
  3. Maldives
  4. Myanmar
  5. Indonesia

Select the correct option from codes given below:

[A] 1, 4 & 5 Only
[B] 2, 3 & 5 Only
[C] 1, 3 & 5 Only
[D] 2, 3 & 4 Only

Answer: 2, 3 & 5 Only
The proposed Bangladesh-China-India-Myanmar (BCIM) Economic Corridor is an ambitious undertaking that aims to connect Kolkata with Kunming, capital of the Yunnan province. It envisages formation of a thriving economic belt, focussing on cross-border transport, energy and telecommunication networks. It starts from Kunming, in Yunnan Province of Southwest China and passes through nodal points, such as Mandalay and Lashio in Myanmar. It heads towards Kolkata after passing through Manipur and Silchar, before crossing Bangladesh via Sylhet and Dhaka, with branches extending to the ports of Cox’s Bazar and Chittagong

15. Curie the a unit of which of the following?

[A] Luminescence
[B] Radioactivity
[C] Pressure
[D] Mass

Answer: Radioactivity
The curie is a unit of ionizing radiation (radioactivity). It is symbolized with Ci . 1 curie = 3.7 x 10 10 disintegrations or nuclear transformations per second. This is approximately the amount of radioactivity emitted by one gram (1 g) of radium-226. The unit is named after Pierre Curie, a French physicist.

16. Where will be the 2020 UCI Track Cycling World Championships held?

[A] Germany
[B] Hong Kong
[C] Poland
[D] Denmark

Answer: Germany
The 2020 UCI Track Cycling World Championships will be held in Berlin, Germany at the Velodrom.

17. Which of the following cables work on the properties of light?

[A] Coaxial cables
[B] Twisted pair
[C] Fiber optics
[D] None

Answer: Fiber optics
Fiber Optic works on the properties of light. When light ray hits at critical angle it tends to refracts at 90 degree. This property is the basis of fiber optics.

18. Which of these terms refer to the technology that is used to effectively double the data transfer speed?

[A] Channel bonding
[B] Bandwidth allocation
[C] Walling
[D] None

Answer: Channel bonding
Channel bonding refers to the technology that combines two telephone lines into a single channel, effectively doubling the data transfer speeds. For example, bonding two modems of 56Kbps together would give you a 112 Kbps Internet connection.

19. Which one of the following is not a Type of coal?

[A] Lignite
[B] Siderite
[C] Anthracite
[D] Peat

Answer: Siderite
Siderite is a mineral composed of iron(II) carbonate. It is a valuable iron mineral, since it is 48% iron and contains no sulfur or phosphorus.

20. What is ‘future trading’?

[A] a trade between any two stock exchanges
[B] an agreement between two parties to buy or sell an underlying asset in the future at a
[C] an agreement between stock exchanges that they will not trade the stocks of each other
[D] None of the above

Answer: an agreement between two parties to buy or sell an underlying asset in the future at a
In finance, a single-stock future (SSF) is a type of futures contract between two parties to exchange a specified number of stocks in a company for a price agreed today (the futures price or the strike price) with delivery occurring at a specified future date, the delivery date.

Comments