Quiz 652: Geography for State PSC / Civil Services Examinations

1. Who among the following is associated with the discovery of rings of Saturn?
[A]Galileo
[B]Newton
[C]Edmund Halley
[D]Christian Huygens
Answer: Galileo
2. In which country is located world’s largest temple?
[A]Indonesia
[B]Cambodia
[C]India
[D]United States
Answer: Cambodia
World’s largest temple is Angkor Wat, located in Angkor, Cambodia. This temple was built by Khmer King Suryavarman II in 12th century as his state temple and capital city.
3. Which among the following is not among the ancient list of seven wonders of world?
[A]Statue of Zeus at Olympia
[B]Great Wall of China
[C]Colossus of Rhodes
[D]Lighthouse at Alexandria
Answer: Great Wall of China
The seven wonders of ancient India include Great Pyramid at Giza, Egypt; Hanging Gardens of Babylon; Statue of Zeus at Olympia, Greece; Temple of Artemis at Ephesus; Mausoleum at Halicarnassus; Colossus of Rhodes and Lighthouse at Alexandria, Egypt.
4. In which of the following ecosystems, the annual average rate of net plant production is highest?
[A]Temperate Grasslands
[B]Temperate Forests
[C]Savannah
[D]Swamps and Marshes
Answer: Swamps and Marshes
Thus tropical ecosystems, Swamps and Marshes, and Estuaries generally have highest net production.
5. Which of the following is a key geographical feature of Western Australia?
[A]Inselbergs
[B]Coral Reefs
[C]Black Swamps
[D]Barchans
Answer: Coral Reefs
6. Which is the most abundant metal in the Earth’s crust?
[A]Aluminium
[B]Nickel
[C]Iron
[D]Silicon
Answer: Aluminium
Aluminum is the most abundant metal in the Earth’s crust, and the third most abundant element therein, after oxygen and silicon. It makes up about 8% by weight of the Earth’s solid surface. Earth’s crust occupies less than 1% of Earth’s volume. Oxygen is 46.6% , Silicon 27.77%, Aluminum is 8.09% and Iron is 5% . Next comes calcium which is 3.6 % followed by Sodium, Potassium, Magnesium and others.
7. Mushroom rocks or Rock pedestals or Zeugen are one of the most striking manifestations of __?
[A]Water Erosion
[B]Wind Erosion
[C]Gravity Erosion
[D]River Deposition
Answer: Wind Erosion
8. The Kharai Camel or “Swimming Camel” is found in which of the following states of India?
[A]Tamil Nadu
[B]Maharashtra
[C]Gujarat
[D]Rajasthan
Answer: Gujarat
Kharai Camel or Swimming Camels are found only in Gujarat’s Bhuj area. It has been recently recognized as a separate breed (one among nine such breeds found in India) of camel for better conservation. This camel is adapted to the extreme climate of Ran of Kachh where shallow seas and high salinity is prevalent. Kharai Camel can live in both coastal and dry ecosystems. It grazes on saline / mangrove trees and is tolerant to high saline water. It can swim up to three kilometers into the sea in search of mangroves, their primary food. The camel is distinct from other camels because of its rounded back, long and thin legs and small feet.
9. Which of the following countries are examples of highly scientific development and management of pastoral farming?
[A]France & Spain
[B]Denmark & Holland
[C]Greenland & Norway
[D]Belgium & Germany
Answer: Denmark & Holland
10. Which of the following is a correct sequence?
[A]Vishnuprayag, Nandprayag, Karnaprayag, Rudraprayag, Devprayag
[B]Devprayag,, Nandprayag, Karnaprayag, Rudraprayag, Vishnuprayag
[C]Rudraprayag,Vishnuprayag, Nandprayag, Karnaprayag, Devprayag
[D]Devprayag, Nandprayag, Rudraprayag, Vishnuprayag, Karnaprayag
Answer: Vishnuprayag, Nandprayag, Karnaprayag, Rudraprayag, Devprayag
Alaknanda river meets the Dhauliganga river at Vishnuprayag, the Nandakini river at Nandprayag ,the Pindar river at Karnaprayag , the Mandakini river at Rudraprayag and finally the Bhagirathi river at Devprayag to form the mainstream, the Ganges.

Comments

  • Abhi7410
    Reply

    Minded