Sports GK MCQs
Sports GK (General Knowledge) Multiple Choice Questions (MCQs) on different sports and games for competitive examinations. These questions are part of GKToday’s 35000+ MCQs Bank Course in GKToday Android App
31. What is Annika Sorenstam famous for?
[A] As a Swedish golf player
[B] As a Swedish polo player
[C] As a Swedish tennis player
[D] As a Swedish table tennis player
Show Answer
Correct Answer: A [As a Swedish golf player]
Notes:
Annika Sorenstam is a retired Swedish professional golfer. She is regarded as one of the best golfers in history. Before stepping away from competitive golf at the end of the 2008 season, she had won 90 international tournaments as a professional, making her the female golfer with the most wins to her name.
32. Which sport’s competition is known as the “Japan Challenge Tour”?
[A] Golf
[B] Basketball
[C] Tennis
[D] Cricket
Show Answer
Correct Answer: A [Golf]
Notes:
The Japan Challenge Tour is a series of developmental golf tournaments run by the Japan Golf Tour Organization. It has been in operation since 1985. The 2018 schedule featured 12 tournaments, with prize funds of mostly 15 million yen.
33. Who won the gold medal in golf men’s individual at the 2016 Summer Olympics?
[A] Matt Kuchar
[B] Henrik Stenson
[C] Justin Rose
[D] Arnold Palmer
Show Answer
Correct Answer: C [Justin Rose]
Notes:
Arnold Palmer won the gold medal in golf men’s individual at the 2016 Summer Olympics. Golf at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, was held in August at the new Olympic Golf Course. The 2016 Summer Olympics was the first time golf had been played at the Olympics since the 1904 Summer Olympics and featured two events: the men’s and women’s individual events.
34. Which professional boxer is nicknamed the “Galveston Giant”?
[A] Muhammad Ali
[B] Jack Johnson
[C] Jim Corbett
[D] John L. Sullivan
Show Answer
Correct Answer: B [Jack Johnson]
Notes:
Jack Johnson, nicknamed the “Galveston Giant”, was an American boxer who, at the height of the Jim Crow era, became the first African American world heavyweight boxing champion (1908–1915). Among the period’s most dominant champions, Johnson remains a boxing legend, with his 1910 fight against James J. Jeffries dubbed the “fight of the century”.
35. Which boxing punch is in which an arm punch which owes it the power to the shortening of a circular are rather than to transference of body weight; it tends to have more of an effect due to the surprise of the odd angle it lands at rather than the actual power of punch?
[A] Bolo punch
[B] Overhand Punch
[C] Check hook punch
[D] Jab punch
Show Answer
Correct Answer: A [Bolo punch]
Notes:
Occasionally seen in Olympic boxing, the bolo is an arm punch which owes its power to the shortening of a circular arc rather than to transference of body weight; it tends to have more of an effect due to the surprise of the odd angle it lands at rather than the actual power of the punch.
36. Which boxing punch is in which a punch is thrown from the rear hand has a looping circular are as it is thrown over the shoulder with the palm facing away from the boxer?
[A] Bolo punch
[B] Overhand punch
[C] Check hook punch
[D] Jab punch
Show Answer
Correct Answer: B [Overhand punch]
Notes:
The overhand is a punch, thrown from the rear hand, not found in every boxer’s arsenal. Unlike the cross, which has a trajectory parallel to the ground, the overhand has a looping circular arc as it is thrown over the shoulder with the palm facing away from the boxer. It is especially popular with smaller stature boxers trying to reach taller opponents.
37. Which boxing punch is in which a punch is employed to prevent aggressive boxers from lunging in and involves two parts, one is regular and the other is footwork?
[A] Bolo punch
[B] Overhead punch
[C] Check hook punch
[D] Jab punch
Show Answer
Correct Answer: C [Check hook punch]
Notes:
A check hook is employed to prevent aggressive boxers from lunging in. There are two parts to the check hook. The first part consists of a regular hook. The second, trickier part involves the footwork. As the opponent lunges in, the boxer should throw the hook and pivot on his left foot and swing his right foot 180 degrees around. If executed correctly, the aggressive boxer will lunge in and sail harmlessly past his opponent like a bull missing a matador.
38. Identify the boxing style. “A boxer shifts back and forth between a right-handed (orthodox) stance and a left-handed (southpaw) stance on purpose to confuse their opponents in a fight”?
[A] Switch-hitter
[B] Counterpuncher
[C] Slugger
[D] Swarmer
Show Answer
Correct Answer: A [Switch-hitter]
Notes:
A switch-hitter switches back and forth between a right-handed (orthodox) stance and a left-handed (southpaw) stance on purpose to confuse their opponents in a fight. Right-handed boxers would train in the left-handed (southpaw) stance, while southpaws would train in a right-handed (orthodox) stance, gaining the ability to switch back and forth after much training. A truly ambidextrous boxer can naturally fight in the switch-hitter style without as much training.
39. Who is the only female boxer to have won a medal in each one of the first seven World Championships?
[A] Christy Martin
[B] Mary Kom
[C] Lucia Rijker
[D] Ann Wolfe
Show Answer
Correct Answer: B [Mary Kom]
Notes:
Mary Kom is the only female boxer to have won a medal in each one of the first seven World Championships. Mary Kom is an Indian amateur boxer. She is the only female to become World Amateur Boxing champion for a record six times, the only female boxer to have won a medal in each one of the first seven World Championships, and the only boxer (male or female) to win eight World Championship medals. Nicknamed Magnificent Mary, she is the only Indian female boxer to have qualified for the 2012 Summer Olympics, competing in the flyweight (51 kg) category and winning a bronze medal. She became the first Indian female boxer to win a gold medal in the Asian Games in 2014 at Incheon, South Korea and is the first Indian female boxer to win gold at the 2018 Commonwealth Games. She is also the only boxer to become Asian Amateur Boxing Champion for a record six times.
40. International Wrestling Hall of Fame is located in which country?
[A] Canada
[B] France
[C] United States of America
[D] Sweden
Show Answer
Correct Answer: C [United States of America]
Notes:
The National Wrestling Hall of Fame and Museum is a museum and hall of fame for amateur wrestling, headquartered in Stillwater, Oklahoma, the United States of America.