41. Which state passed a resolution to provide SC status for Dalit Christians?
[A] Karnataka
[B] Andhra Pradesh
[C] Kerala
[D] Telangana
Show Answer
Correct Answer: B [Andhra Pradesh]
Notes:
Andhra Pradesh passes resolution to provide Scheduled Caste (SC) status for Dalit Christians.
Earlier, the Telangana Assembly passed a resolution on including the Boya or the Valmiki community in the Scheduled Tribes (ST) list.
42. What is the Securities Transaction Tax (STT) on futures and options contracts in the stock market?
[A] 5 %
[B] 10 %
[C] 20 %
[D] 25 %
Show Answer
Correct Answer: D [25 %]
Notes:
The Government raised the Securities Transaction Tax (STT) on futures and options contracts in the stock market by 25%.
The tax is raised with effect from April 1, 2023. This move may push some traders to offshore markets and dent trading volumes on the stock markets.
43. BARC B1201, India’s first Bauxite Certified Reference Material (CRM) was developed BARC and which institution?
[A] DRDO
[B] NALCO
[C] NMDC
[D] BHEL
Show Answer
Correct Answer: B [NALCO]
Notes:
In a collaboration with Bhabha Atomic Research Centre (BARC), NALCO has developed a bauxite-certified reference material (CRM) named BARC B1201.
This is the first-of-its-kind CRM in India and the fifth in the world. The National Centre for Compositional Characterisation of Materials (NCCCM) of BARC has helped NALCO develop the material.
44. Which country hosted the “Indo + Caribbean: The creation of a culture” museum?
[A] India
[B] USA
[C] UK
[D] South Africa
Show Answer
Correct Answer: C [UK]
Notes:
Museum of London Docklands was founded in 2003 to highlight the history of the River Thames, the growth of the Port of London and the docks’ historical ties to the Atlantic slave trade.
An exhibition titled “Indo + Caribbean: The creation of a culture” is set to be unveiled in this museum to explore the underrepresented history of Indian indentured labourers in the British Caribbean.
45. ‘Operation Interflex’ is an initiative that is providing which country’s military recruits with basic military training?
[A] India
[B] Ukraine
[C] China
[D] Russia
Show Answer
Correct Answer: B [Ukraine]
Notes:
Operation Interflex is an initiative that is providing Ukraine military recruits with basic military training.
It is being implemented by the UK, Canada, New Zealand, Australia, Norway, Denmark, Finland, Sweden, Lithuania, and the Netherlands.
46. Which country organised the ‘Swadhinota o Jatiyo Dibosh’, as the Independence and National Day?
[A] Nepal
[B] Bangladesh
[C] Myanmar
[D] Thailand
Show Answer
Correct Answer: B [Bangladesh]
Notes:
Bangladesh Swadhinota o Jatiyo Dibosh (Independence and National Day) has been observed on March 26.
It commemorates the country’s declaration of independence from Pakistan on 25 March 1971. 2021 marked the Golden Jubilee of the Independence of Bangladesh from Pakistan.
47. Which institution hosted the ‘Spring Fiesta 2023’ event?
[A] National Gallery of Modern Art
[B] National Archives of India
[C] Archaeological Survey of India
[D] National School of Drama
Show Answer
Correct Answer: A [National Gallery of Modern Art]
Notes:
Spring Fiesta 2023 is a first-of-its-kind event organized by the National Gallery of Modern Art. It was organized to celebrate 69 years of the museum.
It was officially inaugurated in 1954 by the then Vice President Dr. S Radhakrishnan. Over 50 stalls will be set up for display and sales at the museum lawns by enthusiastic participants from different walks of life who specialise in items such as handicrafts, ceramics, indigenous art, fashion, and so on.
48. Which city hosted the ‘India-Africa Army Chiefs’ Conclave’?
[A] Gandhi Nagar
[B] Pune
[C] Panaji
[D] Vishakhapatnam
Show Answer
Correct Answer: B [Pune]
Notes:
The first-ever India-Africa Army Chiefs’ Conclave is being held in Pune. The aim of the event is to strengthen defence relations and create an institutionalised framework for better military-to-military cooperation between the two parties.
49. Which city is the host of the second edition of ‘The Africa-India Field Training Exercise’ AFINDEX-2023?
[A] Pune
[B] Panaji
[C] Cairo
[D] Nairobi
Show Answer
Correct Answer: A [Pune]
Notes:
AFINDEX-2023, the second edition of The Africa-India Field Training Exercise concluded recently in Pune.
It was held from March 16 to 29 this year. A total of 25 countries of the African continent with 124 participants and Indian troops from the Sikh, Maratha and Mahar Regiments participated in the multinational exercise.
50. Which Union Ministry is associated with ‘Metro Railways Act 2002’?
[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of Housing and Urban Affairs
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Road Transport and Highways
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Housing and Urban Affairs]
Notes:
Metro Railways (Operation & Maintenance) Act 2002 is the law that governs the operations of metro rail systems across India.
The Ministry of Housing and Urban Affairs recently proposed amendments to this Act to ensure that no asset of any metro rail can be attached.