1. As per the data from the Reserve Bank of India, which bank recorded the highest value of frauds in April-December 2021?
[A] State Bank of India
[B] Punjab National Bank
[C] Bank of India
[D] Bank of Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: B [Punjab National Bank]
Notes:
According to data from the Reserve Bank of India, a total of 27 scheduled commercial banks and financial institutions have reported 96 cases of fraud, involving a total amount of Rs 34,097 crore during April-December 2021.
While Punjab National Bank recorded the highest value of frauds worth Rs 4,820 crore, Bank of India recorded the highest number of frauds at 13.
2. Utkal Diwas, celebrated on April 1, is the foundation day of which Indian state?
[A] Andhra Pradesh
[B] Odisha
[C] West Bengal
[D] Gujarat
Show Answer
Correct Answer: B [Odisha]
Notes:
Odisha celebrates the 86th foundation day of the state on April 1, known as ‘Utkal Divas’. It is on the same day that the state became independent in the year 1936.
Utkal Divas, also known as Odisha Day and Utkala Dibasa, commemorates the struggle which gained a separate identity for the state.
3. ‘Ambedkar Young Entrepreneur (AYE)-Mentor program’ is a new scheme of which Union Ministry?
[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of Social Justice and Empowerment
[C] Ministry of Women and Child Development
[D] Ministry of Education
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Social Justice and Empowerment]
Notes:
The venture capital fund (VCF) scheme was implemented by the Ministry of Social Justice and Empowerment to help aspiring entrepreneurs belonging to SCs and OBCs new businesses. As the performance of the scheme is not satisfactory, the Ministry is set to launch a “mentorship” programme.
Named the ‘Ambedkar Young Entrepreneur-Mentor’ (AYE-Mentor) programme, the IFCI Venture, which is the VCF manager, will empanel businessmen or heads of companies or veterans of banking and financial institutions, as ‘mentors’.
4. India has opened up its central government procurement market to which country, recently?
[A] Japan
[B] Singapore
[C] UAE
[D] The Netherlands
Show Answer
Correct Answer: C [UAE]
Notes:
India has opened up its central government procurement market to the United Arab Emirates (UAE), under the recently-signed free trade agreement (FTA).
This step will give national treatment status to UAE companies, on a par with Indian companies, while bidding for central government tenders.
5. After the addition of Democratic Republic of Congo, how many countries are part of the East African Community (EAC)?
[A] Five
[B] Seven
[C] Ten
[D] Fifteen
Show Answer
Correct Answer: B [Seven]
Notes:
The Democratic Republic of Congo, DRC is set to be admitted as the seventh member of the East African Community (EAC).
In the Extraordinary Heads of State Summit, DR Congo will be formally received in a virtual session. The DRC will gain access to the two main ports in the region-Mombasa and Dar es Salaam, also gaining trade, political and security cooperation. Burundi, Kenya, Rwanda, South Sudan, Tanzania, and Uganda are the other members.
6. ‘Guidance’ is the investment promotion agency of which Indian state?
[A] New Delhi
[B] Tamil Nadu
[C] Karnataka
[D] West Bengal
Show Answer
Correct Answer: B [Tamil Nadu]
Notes:
‘Guidance’, the investment promotion agency, for winning the ‘Best Investment Promotion Agency Award’ in Asia Oceania Region at the Annual Investment Meeting (AIM) 2022.
It was an initiative of the Ministry of Economy of the United Arab Emirates. Guidance, the single-window facilitation wing of the Industries Department of Tamil Nadu, has played a significant role in presenting business opportunities in Tamil Nadu since 1992.
7. The Unified Payments Interface (UPI) system crossed which milestone in terms of volume?
[A] 10 crore
[B] 50 crore
[C] 100 crore
[D] 500 crore
Show Answer
Correct Answer: D [500 crore]
Notes:
As per the data from the National Payments Corporation of India (NPCI), the Unified Payments Interface (UPI) crossed the 500-crore mark in terms of volume.
In March this year, UPI was close to touching the ₹10-lakh crore milestone in value terms in March this year. There were around 315 banks live on the UPI platform by March this year.
8. Which country has approved the ‘Rights of Nature’ in its Constitution?
[A] Australia
[B] New Zealand
[C] Chile
[D] Germany
Show Answer
Correct Answer: C [Chile]
Notes:
The plenary body of Chile’s Constitutional Convention formally approved the Rights of Nature within its proposed constitutional text.
The Chilean people will now vote on the final version. After the vote, Chile could become the second such country in the world besides Ecuador.
9. When is the ‘International Day for Mine Awareness’ observed annually?
[A] April 2
[B] April 4
[C] April 6
[D] April 8
Show Answer
Correct Answer: B [April 4]
Notes:
The ‘International Day for Mine Awareness’ is observed annually on April 4, across the world. The mine action community, headed by the United Nations Mine Action Service (UNMAS) launches activities to create awareness on Mines.
This year, the theme of International Mine Awareness Day stands for “Safe Ground, Safe Steps, Safe Home”.
10. Which state implements the ‘Mukhya Mantri Bagwani Bima Yojana’?
[A] New Delhi
[B] Haryana
[C] Rajasthan
[D] Punjab
Show Answer
Correct Answer: B [Haryana]
Notes:
Haryana Agriculture Minister launched the portal of ‘Mukhya Mantri Bagwani Bima Yojana.’ Under this scheme, farmers will be compensated for the damage caused to their crops due to natural calamities.
21 crops including 14 vegetables, 2 spices and five fruits are covered under this scheme. As per the agriculture department, Rs 10 crore will be kept by the state government as initial capital for the scheme.