States PCS: Andhra Pradesh GK For APPSC Examinations
For all Andhra Pradesh Public Service Commission (APPSC) exams including Group 1, Group 2, Group 3, Group 4, clerical, technical, and competitive examinations of Andhra Pradesh.
1. Who among the following was the founder of Ikshavakus dynasty in Andhra?
[A] Ehuvula Shantamula
[B] Virapurushadatta
[C] Vasisthiputra Sri Chamtamula
[D] Rudrapurusha datta
Show Answer
Correct Answer: C [Vasisthiputra Sri Chamtamula]
Notes:
After Pulomavi-IV of the Satavahana dynasty the Dhanyakataka and Vijayapuri regions of the lower Krishna valley have become independent under the Ikshvaku rulers. The first king of the Ikshvaku dynasty was Vasisthiputra Sri Chamtamula,
2. Consider the following statements about Kubja Vishnuvardhana:
- He was a devotee of Vishnu and called himself as “Parama Bhagavatha”.
- Hiuen-tsang visited Andhra during the period of Kubja Vishnuvardhana.
- His wife Ayyana Mahadevi built a Jain temple Nadumba Vasati at Bezawada.
Which of the above statements is/are correct?
[A] Only 1
[B] Only 1 and 2
[C] Only 1 and 3
[D] All are correct
Show Answer
Correct Answer: D [All are correct]
Notes:All the statements regarding Kubja Vishnuvardhana are correct:
- Kubja Vishnuvardhana, the founder of the Eastern Chalukya dynasty, was a devoted follower of Vishnu, referring to himself as “Parama Bhagavatha,” which signifies utmost devotion to Vishnu.
- Chinese traveler Hiuen-tsang (Xuanzang) visited the Andhra region during his reign, documenting local customs and events.
- His wife, Ayyana Mahadevi, is known to have constructed the Jain temple called Nadumba Vasati at Bezawada (present-day Vijayawada), indicating her patronage of Jainism despite the king’s Vaishnava faith. Therefore, all given statements are correct.
3. During whose reign did the construction of the Vittalaswami Temple begin?
[A] Achyutha Raya
[B] Devaraya-II
[C] Devaraya-I
[D] Sadasiva
Show Answer
Correct Answer: B [Devaraya-II]
Notes:
The construction of Vittalaswami Temple at Hampi began during the reign of Devaraya-II, a ruler of the Vijayanagara Empire.
4. Who among the following constructed the cave temples at Mogalrajapuram and Undavalli?
[A] Satavahanas
[B] Vishunukundis
[C] Ikshavakus
[D] Eastern Chalukyas
Show Answer
Correct Answer: B [Vishunukundis]
Notes:
Undavalli caves are present in Guntur and Mogalrajapuram caves are present in Vijayawada. These two caves are associated with Vishunukundi dynasty.
5. The first chief minister of Hyderabad state after 1952 general elections was:
[A] CM Vellodi
[B] B. Ramakrishna Rao
[C] T. Prakasam
[D] Marri Chenna Reddy
Show Answer
Correct Answer: B [B. Ramakrishna Rao]
Notes:
Burgula Ramakrishna Rao was the first elected chief minister of Hyderabad state.
6. Satya Narayana Raju was one of the member represented Andhra in Gentlemen agreement when it was signed. At that he was
[A] CM of Andhra state
[B] Leader of communist party
[C] President of APCC
[D] Home minister of Andhra state
Show Answer
Correct Answer: C [President of APCC]
Notes:
Satya Narayana Raju was one of the member represented Andhra in Gentlemen agreement when it was signed. At that he was President of Andhra Pradesh congress committee (APCC).
7. In which year Kasu Brahmananda Reddi elected as Chief minister of Andhra Pradesh?
[A] 1962
[B] 1963
[C] 1964
[D] 1965
Show Answer
Correct Answer: C [1964]
Notes:
Kasu Brahmananda Reddi served as Chief minister of Andhra Pradesh from 1964 to 1971.
8. In which year legislative council was first time established in undivided Andhra Pradesh?
[A] 1955
[B] 1958
[C] 1960
[D] 1962
Show Answer
Correct Answer: B [1958]
Notes:
Andhra Pradesh legislative council was established in 1958 with a strength of 90 members and abolished in 1985. Again it was created in 2007.
9. Who among the following chief ministers started Women’s university at Tirupati?
[A]
PV Narasimha Rao
[B] NT Rama rao
[C] Nara chandra babu
[D] Marri Chenna Reddy
Show Answer
Correct Answer: B [NT Rama rao]
Notes:
Women’s university was started at Tirupati in 1983 by NTR.
10. The Velanati Chodas dynasty of Andhra Pradesh claimed descent from which legendary chieftain of Andhra Pradesh?
[A] Durjaya
[B] Andhaka
[C] Simuka
[D] Hiranya Varma
Show Answer
Correct Answer: A [Durjaya]
Notes:
The Velanati Chodas, a Telugu dynasty that ruled parts of Andhra Pradesh in the 12th century, claimed descent from Durjaya, a legendary chieftain of ancient Andhra. The term Durjaya can be translated from Sanskrit as “invincible” or “difficult to conquer”. Other dynasties, such as the Kakatiyas and the Parichchedis, also traced their lineage back to this figure.