States PCS: Rajasthan GK Questions for RPSC (RAS) Examinations
For all Rajasthan Public Service Commission (RPSC) exams including RAS, Sub Inspector, 1st Grade Teacher, and others.
31. Where is the cement unit of ACC Limited in Rajasthan? (Senior Teacher Grade-II Social Studies Exam, 13.02.2023)
[A] Gotan
[B] Lakheri
[C] Sirohi
[D] Chittorgarh
Show Answer
Correct Answer: B [Lakheri]
Notes:
ACC’s cement unit is located at Lakheri, Bundi.
32. Which statements are correct as of January 2023? I. Tikaram Paliwal was the only person to be both Chief Minister and Deputy Chief Minister. II. Harishankar Bhabhada was the Deputy Chief Minister for the longest period. (CET Graduation Exam, 07.01.2023)
[A] Only I
[B] only II
[C] Both I and II
[D] both wrong
Show Answer
Correct Answer: C [Both I and II]
Notes:
Both statements are correct. Harishankar Bhabhra served as Deputy Chief Minister from 1994 to 1998.
33. Who had the longest tenure as Advocate General of Rajasthan?
[A] G. C. Kasliwal
[B] Narpat Mal Lodha
[C] L. M.Singhvi
[D] M.S. Singhvi
Show Answer
Correct Answer: A [G. C. Kasliwal]
Notes:
G. C. Kasliwal had the longest tenure among the Advocates General of Rajasthan.
34. Where is the present building of Rajasthan Legislative Assembly located? (Rajasthan Police Constable Exam, 07.11.2020)
[A] Albert Hall Road, Kota
[B] Kishanpole, Bikaner
[C] Amer, Jaipur
[D] Lalkothi, Jaipur
Show Answer
Correct Answer: D [Lalkothi, Jaipur]
Notes:
The assembly building is located in Lalkothi area of Jaipur.
35. Which was the first state in India to implement the Public Service Guarantee Act? (Junior Instructor Exam, 09.01.2025)
[A] Madhya Pradesh
[B] Andhra Pradesh
[C] Chhattisgarh
[D] Rajasthan
Show Answer
Correct Answer: A [Madhya Pradesh]
Notes:
Madhya Pradesh enacted the Public Service Guarantee Act in 2010 and became the first state to take this initiative.
36. In which inscription is there mention of a local Maurya ruler named Dhaval in Rajasthan? (RPSC Assistant Professor Exam, 2021)
[A] Kanaswa inscription
[B] Badli inscription
[C] Ghosundi inscription
[D] Nandsa Yupa inscription
Show Answer
Correct Answer: A [Kanaswa inscription]
Notes:
The Kanswa inscription of 738 CE mentions Dhavala.
37. Choose the correct statements about Bairath: 1. Sahni found eight copper punch-marked coins. 2. Indo-Greek coins wrapped in cloth were found. (Assistant Professor History Exam, 10.12.2025)
[A] Only 1 is correct.
[B] Only 2 is correct.
[C] Both 1 and 2 are correct.
[D] 1 and 2 are both wrong
Show Answer
Correct Answer: D [1 and 2 are both wrong]
Notes:
Both statements are incorrect. The eight punch-marked coins were silver and wrapped in cloth; 28 Greek and Indo-Greek coins lay loose in a vessel.
38. On how many major campaigns did Akbar send Shahbaz Khan against Pratap? (School Lecturer Exam, 2014)
[A] 4
[B] 1
[C] 3
[D] 2
Show Answer
Correct Answer: C [3]
Notes:
Three campaigns took place under the leadership of Shahbaz Khan.
39. Who was the father of Prithviraj III? (Junior Instructor Wireman Exam – 24.12.2019)
[A] Prithviraj II
[B] Arnoraj
[C] Someshwar
[D] Ajayraj
Show Answer
Correct Answer: C [Someshwar]
Notes:
Someshvara was Prithviraj III’s father. Prithviraj ascended the throne as a minor after his father’s death.
40. Who was the ruler of Jalore during Iltutmish’s campaign? (Senior Teacher Exam – 07.09.2024)
[A] Kirtipal
[B] Samant Singh
[C] Uday Singh
[D] Kanhad Dev
Show Answer
Correct Answer: C [Uday Singh]
Notes:
At the time of Iltutmish, Jalore was ruled by Udai Singh. Udai Singh expanded the power of Jalore in the first half of the thirteenth century.