1. Which among the following is responsible for depletion of Ozone?
[A] Carbon monoxide
[B] Carbon dioxide
[C] Chlorofluoro carbon
[D] Mercuric oxide
Show Answer
Correct Answer: C [Chlorofluoro carbon ]
Notes:
Chlorofluorocarbons (CFCs) are nontoxic, nonflammable chemicals containing atoms of carbon, chlorine, and fluorine. They are used in the manufacture of aerosol sprays, blowing agents for foams and packing materials, as solvents, and as refrigerants. They were held responsible for depletion of Ozone layer.
2. Life Insurance Corporation of India is a ____________ ?
[A] Department of Govt. of India
[B] Corporation established by a special Act of Parliament
[C] Independent Body
[D] Company established under Companies Act 1956
Show Answer
Correct Answer: B [Corporation established by a special Act of Parliament]
Notes:
Life Insurance Corporation of India (LIC) is an independent body established by the Life Insurance Corporation Act of 1956. It was created to provide life insurance services in India and is the largest insurance company in the country. LIC plays a crucial role in mobilizing savings and providing financial security to millions of policyholders.
3. Which among the following is the most important bulk import of India?
[A] Non-electrical machinery
[B] Electric Goods
[C] Petroleum
[D] Food Grains
Show Answer
Correct Answer: C [Petroleum]
Notes:
The most important bulk import of India is petroleum. India is the third-largest oil consumer globally, relying heavily on imports to meet its energy needs. In 2020-2021, petroleum accounted for about 30% of India’s total imports, which indicates its critical role in the economy. The country imports crude oil primarily from countries like Iraq, Saudi Arabia, and the UAE.
4. Which among the following amendment acts is also called as a Mini constitution?
[A] 52nd Amendment Act 1985
[B] 42nd Amendment Act 1976
[C] 1st Amendment Act 1951
[D] 44thnd Amendment Act 1978
Show Answer
Correct Answer: B [42nd Amendment Act 1976]
Notes:
The 42nd Amendment of Indian Constitution is most comprehensive amendment to the Constitution and carried out major changes. It is also known as “mini constitution”.
5. Which of the following funds was established in India in 1992 to provide assistance to cover the costs of retraining and redeployment of employees arising as a result of modernization, technology up gradation and industrial restructuring.?
[A] National Renewal Fund
[B] National Insurance Fund
[C] National Social Security Fund
[D] National Provident Fund
Show Answer
Correct Answer: A [National Renewal Fund]
Notes:
The Government of India had announced to establish a National Renewal Fund (NRF) as a part of the slew of measures announced in New Industrial Policy of 1991. The Fund was later established in February, 1992 for a period of 10 years.
The main objective of the National Renewal Fund was to provide a social safety net to the workers who are likely to be affected by technological up-gradation and modernisation in the Indian industry
6. Which among the following represents accounting year of Reserve Bank of India?
[A] April- March
[B] January – December
[C] September-August
[D] July-June
Show Answer
Correct Answer: A [April- March]
Notes:
In September 2019, the Reserve Bank of India (RBI) decided to align its financial year with the central government’s calendar. The RBI’s financial year changed from June–July to April–May, aligning with the government’s April 1–March 31 fiscal year. The RBI’s 2020 fiscal year was the last to run from July 1 to June 30. The 2020–2021 fiscal year began on July 1, 2020 and ended on March 31, 2021.
7. Circuit bench of the Supreme Court of India is located at?
[A] Mumbai
[B] Calcutta
[C] Chennai
[D] None of them
Show Answer
Correct Answer: D [None of them]
Notes:
As of 2024, there are no circuit benches of the Supreme Court of India. In 2015, Chief Justice H.L. Dattu dismissed a petition for setting up circuit benches in 3 metro cities (Kolkata, Chennai and Mumbai).
8. Which Chishti order saint established his centre at Ajmer ?
[A] Muinuddin Chishti
[B] Hamiduddin Chishti
[C] Qutubuddin Bakhtiyar Kaki
[D] Baba Farid
Show Answer
Correct Answer: A [Muinuddin Chishti]
Notes:
Khwaja Moinuddin Chishti was the founder of the Chishti Order of Sufism in Lahore (Punjab) and Ajmer (Rajasthan). The Chisti order is a Sufi order within the mystic Sufi tradition of Islam.It is known for its emphasis on love, tolerance and openness.
9. Which among the following ancient Indian Play portraits the rise of Chandragupta Maurya and the machinations of Kautilya?
[A] Mricchakatika
[B] Mudrarakshasha
[C] Urubhanga
[D] Abhijnanshakuntalam
Show Answer
Correct Answer: B [ Mudrarakshasha ]
Notes:
Mudrarakshasa is the only surviving Sanskrit drama written by the playwright Vishakhadatta, who is believed to ave lived in the sixth century. The play chronicles the rise of Chandragupta Maurya, founder of the Maurya dynasty, and the machinations of Kautilya.
10. Chir Batti is a strange and mysterious phenomenon of lights which is observed in which of the following grasslands?
[A] Shola grasslands
[B] Banni grasslands
[C] Terai-Duar savanna
[D] Serengeti grasslands
Show Answer
Correct Answer: B [Banni grasslands]
Notes:
Chir Batti is a strange and mysterious phenomenon of lights which can be observed on the outer southern edge of the Rann of Kutch, Gujarat. The Banni grasslands are seasonal marshy desolate wetlands where one can easily observe this phenomenon.