Quiz 849: GK Questions for UPSC Recruitment Exams by Combined Defence Services-ll Exams

This quiz has 10 General Knowledge / GK Questions for UPSC Recruitment Exams by Combined Defence Services-ll Exams based on syllabus of GK of Competition examinations and previous years question papers.

1. Who among the following were the main leaders of Khilafat Movement?

[A] Syed Ahmad Khan and Agha khan
[B] Mohammad Ali and Shaukat Ali
[C] Muhammad Iqbal and Salimullah Khan
[D] Muhammad Ali Jinnah and Sikandar Hayat Khan

Show Answer

Correct Answer: B [Mohammad Ali and Shaukat Ali]
Notes:
The main object of the Khilafat Movement was to force the British Government to change its attitude towards Turkey and restore the Turkish Sultan (Khalifa) to his former position. A Khilafat committee was formed under the leadership of Ali brothers, Maulana Azad, Hakim Ajmal Khan, and Hasrat Mohani.
2. Which among the following is the major cause of nutation in Earth’s axis?

[A] Earth’s Oblate spheroid shape
[B] The difference between Land and Sea hemispheres
[C] Oceanic Currents
[D] Tidal Forces

Show Answer

Correct Answer: D [Tidal Forces]
Notes:
In the case of the Earth, the principal sources of tidal force are the Sun and Moon, which continuously change location relative to each other and thus cause nutation in Earth’s axis.
3. Rafflesia is the plant with largest flowers and found in many parts of the South East Asia. It is a ______?

[A] Mangrove Plant
[B] Ornamental Plant
[C] Parasitic Plant
[D] Carnivorous Plant

Show Answer

Correct Answer: C [Parasitic Plant]
4. Consider the following statements in context with the Pradhan Mantri Awas Yojana?
  1. Its a Credit Linked Subsidy scheme for for both Salaried as well as Self Employed people
  2. The benefits under the scheme are available only for houses having less than 60 sq. m. carpet area

Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: A [Only 1]
Notes:
Its a Credit Linked Subsidy scheme for for both Salaried as well as Self Employed people
This is a correct statement.  Under the Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS) under Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY), interest subsidy on purchase/ construction/ extension/ improvement of house is provided to customers belonging to Economically Weaker Section (EWS)/Lower Income Group (LIG)/Middle Income Group (MIG). Its is available for both self employed and salaries people.

The benefits under the scheme are available only for houses having less than 60 sq. m. carpet area
This is not a correct statement. The Credit Linked Subsidy is available for housing loans availed for new construction and addition of rooms, kitchen, toilet, etc. to existing dwellings as incremental housing. The carpet area of houses being constructed under this component should be up to 30 sq. m. for EWS category and up to 60 sq. m. for LIG category. However, the beneficiary can also construct a bigger house.

5. Which of the following is the unit of Solid Angle?

[A] radian
[B] steradian
[C] m2
[D] π

Related Posts

Show Answer

Correct Answer: B [ steradian ]
Notes:
Steradian is the unit of Solid Angle (Angle in Space). One steradian is defined as the solid angle of a sphere subtended at the centre of a sphere by that surface of the surface whose area is equal to the square of the sphere’s radius. Its symbol is sr.
6. What do we call a motion which repeat itself over and over again after a regular interval of time?

[A] Periodic Motion
[B] Rotary Motion
[C] Linear Motion
[D] Rotational Motion

Show Answer

Correct Answer: A [Periodic Motion]
Notes:
A motion, which repeat itself over and over again after a regular interval of time is called a periodic motion and the fixed interval of time after which the motion is repeated is called period of the motion.
7. What is the S.I unit of Molar conductivity?

[A] S m3 mol-2
[B] S m2 mol-2
[C] S m-1 mol2
[D] S m2 mol-1

Show Answer

Correct Answer: D [S m2 mol-1]
Notes:
If conductivity(κ) of the solution is expressed in S m2 and the concentration(c) is expressed in mol m-3, then the units of Molar conductivity are expressed in S m2 mol-1.
8. Which solution makes a cell turgid?

[A] Hypotonic solution
[B] Isotonic solution
[C] Hypertonic solution
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: A [Hypotonic solution]
Notes:
When the plant cell is placed in a hypotonic solution, it takes up water by osmosis and starts to swell, but the cell wall prevents it from bursting. The plant cell is said to have become “turgid” i.e. swollen and hard.
9. Which of the following is the reason behind the cool water in an open pond even in hot summer?

[A] Continuous evaporation of water
[B] Water radiates heat more rapidly than the atmosphere
[C] Water absorbs heat less rapidly than the atmosphere
[D] Water absorbs heat more rapidly than the atmosphere

Show Answer

Correct Answer: C [Water absorbs heat less rapidly than the atmosphere]
Notes:
First, a pond is comparatively deep – a couple of meters at least in its middle. Earth’s temperature at this depth is comparatively stable. The surface of the pond’s water reflects more light of the sun than the surface of the earth does. Water is also a very poor conductor of heat. So the hot summer might warm the top layer of water, but the heat is not quickly transferred down to the bottom.
10. Which among the following had contact with the Indus Valley people?

[A] Egyptians
[B] Sumerians
[C] Chinese
[D] Mesopotamians

Show Answer

Correct Answer: D [Mesopotamians]
Notes:
The Indus people were greatly reliant on trade. They traded with many different civilizations like Persia, Mesopotamia and China. They were also known to trade in the Arabian Gulf region, central parts of Asia, portions of Afghanistan and northern and western India.
The ancient Mesopotamian civilizations were located between the Tigris and Euphrates rivers. Indus-Mesopotamia relations are thought to have developed during the second half of 3rd millennium BCE, until they came to a halt with the extinction of the Indus valley civilization after around 1900 BCE.
Share