GKToday

Quiz 654: Indian Polity for SSC and State Exams

1. Which of the following statements is incorrect?

[A] Members of Lok Sabha are directly elected by the eligible voters
[B] Money Bills can only be introduced in Lok Sabha
[C] The Vice-President of India is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha
[D] President nominates four members of Anglo-Indian Community to Lok Sabha

Show Answer

Correct Answer: D [President nominates four members of Anglo-Indian Community to Lok Sabha]
Notes:
Fourth statement is incorrect. President used to nominate two members of Anglo-Indian Community to Lok Sabha till 2020. As of now, nomination of members of Anglo-Indian community to Lok Sabha has been abolished.
2. Which of the following statements is not correct about the Rajya Sabha?

[A] Rajya Sabha is a permanent body
[B] It was duly constituted for the first time on April 3, 1952
[C] Twelve of Rajya Sabha members are nominated by the President
[D] One-third of its members retire every year

Show Answer

Correct Answer: D [One-third of its members retire every year]
Notes:
Fourth statement is incorrect because one-third of its members retire every two years. Rajya Sabha is a permanent body. It was duly constituted for the first time on April 3, 1952. Twelve of Rajya Sabha members are nominated by the President.
3. Which article of the Indian Constitution provides for Vice-President of India?

[A] Article 61
[B] Article 62
[C] Article 63
[D] Article 65

Show Answer

Correct Answer: C [Article 63]
Notes:
Article 63 of Indian Constitution states that “There shall be a Vice President of India.” The Vice President acts as President in the absence of the president due to death, resignation, impeachment, or other situations.
4. Which of the following words is not included in the Preamble of the Constitution of India?

[A] Equality
[B] Liberty
[C] Dignity
[D] Justice

Show Answer

Correct Answer: C [Dignity]
Notes:
WE, THE PEOPLE OF INDIA, are having solemnly resolved to constitute India into a SOVEREIGN, SOCIALIST, SECULAR, DEMOCRATIC REPUBLIC and to secure to all its citizens:
JUSTICE, social, economic and political;
LIBERTY of thought, expression, belief, faith and worship;
EQUALITY of status and of opportunity; and to promote among them all
FRATERNITY assuring the dignity of the individual and the unity and integrity of the Nation;
IN OUR CONSTITUENT ASSEMBLY this 26th day of November, 1949, do HEREBY ADOPT, ENACT AND GIVE TO OURSELVES THIS CONSTITUTION.
5. The Emergency Provisions of Indian Constitution have been borrowed from:

[A] Germany
[B] Japan
[C] USSR
[D] U.S.A

Show Answer

Correct Answer: A [Germany]
Notes:
The Emergency Provisions of the Indian Constitution have been borrowed from Germany. The part 18 of Indian constitution deals with the emergency provisions. Under the emergency provisions, if the President is satisfied that a grave emergency exists whereby the security of India or of any part of the territory thereof is threatened, whether by war or external aggression or armed rebellion, he may, by Proclamation, make a declaration to that effect in respect of the whole of India or of such part of the territory thereof as may be specified in the Proclamation.
6. With reference to the scheduled of the Indian constitution, which of the following is / are correct matches?
  1. Second Schedule – Emoluments of President, Vice President etc.
  2. Third Schedule – Allocation of Seats in Rajya Sabha
  3. Fourth Schedule – Various forms of oaths by holders of constitutional office

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1
[D] 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: C [Only 1 ]
Notes:
  • Second Schedule: Second schedule lists the emoluments for holders of constitutional offices such as salaries of President, Vice President, Ministers, Judges and Comptroller and Auditor-General of India etc.
  • Third Schedule: This schedule lists the various forms of oath for holders of various constitutional offices.
  • Fourth Schedule: Fourth schedule enumerates the allocation of Rajya Sabha seats to States or Union Territories.
7. Which of the following states is not included in the sixth schedule of Indian Constitution?

[A] Meghalaya
[B] Tripura
[C] Mizoram
[D] Manipur

Show Answer

Correct Answer: D [Manipur]
Notes:
Sixth Schedule of Indian Constitution consists of provisions for administration of Tribal Area in Assam, Meghalaya, Tripura, and Mizoram & Arunachal Pradesh. District or the Regional Councils in these states may after its first constitution make rules with the approval of the Governor.
 
8. 10th schedule of the Constitution was added by which amendment of the constitution?

[A] 24th Amendment Act
[B] 52nd Amendment Act
[C] 61st Amendment Act
[D] 85th Amendment Act

Show Answer

Correct Answer: B [52nd Amendment Act]
Notes:

Fifty-Second Amendment Act, 1985 is popularly known as Anti-Defection Law. It provided for disqualification of members of Parliament and state legislatures on the ground of defection and added a new Tenth Schedule containing the details in this regard. The amendment was done by Rajiv Gandhi Government. 

9. Who among the following was the chairperson of the Provincial Constitution Committee of the Constituent Assembly?

[A] Jawaharlal Nehru
[B] Sardar Vallabhbhai Patel
[C] Dr. B.R. Ambedkar
[D] J.B. Kripalani

Show Answer

Correct Answer: B [Sardar Vallabhbhai Patel ]
Notes:
The constituent assembly appointed a number of committees to deal with different tasks of constitution. Sardar Vallabhbhai Patel was the chairperson of the Provincial Constitution Committee.
10. Which Article of Indian Constitution incorporates doctrine of pleasure?

[A] Article 123
[B] Article 213
[C] Article 310
[D] Article 368

Show Answer

Correct Answer: C [Article 310]
Notes:
Article 310 of the Indian constitution incorporates the common law doctrine of pleasure. It expressly provides that all persons who are members of the defenses services or the civil services of the union of the all-India services hold office during the pleasure of the governor.