Quiz 485: Current General Awareness Questions for All Examinations

1. The ancient Indian text Panchasiddhantika deals with the 5 principles of which among the following?

[A] Vedic Rituals
[B] Philosophy
[C] Astronomy
[D] Medicine

Show Answer

Correct Answer: C [Astronomy]
Notes:
Varahamihira wrote Panchasiddhantika(Five schools of Astronomy) in which he focused on three different branches of astronomy as studied during the period and they were; astronomy and mathematics, astrology
2. The name of Professor Guru Dutt Sondhi is known behind the foundation of which among the following?

[A] Olympic Association of India
[B] Asian Games Federation
[C] Indian Premier League
[D] Indian Badminton League

Show Answer

Correct Answer: B [Asian Games Federation]
3. Zero tax rate would produce zero revenue and a 100% tax rate would also generate zero revenue, because there would be no incentive to work. This principle is also known as which among the following?

[A] Beveridge curve
[B] Hubbert curve
[C] Laffer curve
[D] Engel curve

Show Answer

Correct Answer: C [Laffer curve]
4. Which among the following kinds of Chemical reactions cause the rocks turn red or yellowish?

[A] Hydration
[B] Oxidation
[C] Carbonation
[D] Exfoliation

Show Answer

Correct Answer: B [Oxidation]
5. Consider the following statements regarding the Capital Inflows:
  1. Current Account flows are permanent while Capital Account Flows are reversible
  2. Current Account flows arise out of transactions in services while Capital account inflows arise out of transactions in goods.
  3. The Government needs to keep a close eye on the Capital Account flows because they may get reversed.

Which among the above statements is/ are correct?

[A] Only 1 & 3
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1
[D] All 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: A [Only 1 & 3]
Notes:
The second statement is not correct , capital account flows are essential in various kinds of loans and equity investments, which can be reversed.
6. Consider the following statements:
  1. An Indian Depository Receipt (IDR) declares ownership of shares of a Foreign Company
  2. An Indian Depository Receipt is essentially traded in Indian Rupees.
  3. An IDR can be converted into Underlying shares with approval of RBI

Which among the above statements is / are correct?

Related Posts

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] All 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: D [All 1, 2 & 3]
7. When the Central Bank feels that the asset prices in the country are near a bubble situation, it will most probably take the following steps?

[A] Inject liquidity in the system by conducting Open Market Operations
[B] Extract liquidity from the system by buying out rupees
[C] Inform the Government to tone down the market borrowings
[D] All of above measures will be taken

Show Answer

Correct Answer: B [Extract liquidity from the system by buying out rupees]
8. In the Budget session, which among the following is known as ‘guillotine’?

[A] General discussion on the Budget
[B] The speaker puts all the outstanding demands to vote
[C] The opposition expresses desire to bring a cut motion
[D] The demand for grants are cut by Re. 1

Show Answer

Correct Answer: B [The speaker puts all the outstanding demands to vote]
Notes:
Guillotine refers to the exercise in which the Speaker of the House, on the last day of the period allotted for the discussions on the Demands for Grants, puts to vote all outstanding Demands for Grants at a time.
9. Consider the following statements:
  1. Companies use the Sweat Equity for retaining best employees
  2. The sweat equity issued during a year should not exceed 15% of the total paid-up capital of the company or a value of Rs 5 crore, whichever is higher.
  3. To issue sweat equity above this level, the approval from the Central Government is required

Which among the above statements is / are correct?

[A] 1 & 2
[B] 1 2 & 3
[C] 2 & 3
[D] 1 & 3

Show Answer

Correct Answer: B [1 2 & 3]
10. In ancient India, the area around which among the following modern areas was known as “Golden Chersonese” ?

[A] Kashmir, Hindukush, Afghanistan
[B] Malaysia, Thailand, Singapore, Burma
[C] Australia, New Zealand
[D] Iran, Iraq and Persian Gulf

Show Answer

Correct Answer: B [Malaysia, Thailand, Singapore, Burma]
Notes:
The Golden Chersonese or Golden Khersonese meaning the Golden Peninsula, was the name used for the Malay Peninsula by Greek and Roman geographers in classical antiquity, most famously in Claudius Ptolemy’s 2nd-century Geography. It consists of Malaysia, Thailand, Singapore, Burma.
Share

View Comments

  • App is the word chosen by American Dialect Society, both of u might have seen words decided by some other organisation.

  • Oxford American Dictionary's word of the year for 2010 is "Refudiate" (refute + repudiate). this word is coined by sarah palin, when she used it in a Tweet about the proposed Islamic Cultural Center near the World Trade Center site in New York City.

    In an announcement on the Oxford University Press blog, editors said the entry would read: "Refudiate: verb used loosely to mean 'reject'. The dictionary's editors said the terms was the "unquestionable buzzword of 2010". Other words on the shortlist included "webisode" – an original episode from a TV series, made for online viewing-ians.

    Austerity, the 14th century noun defined as "the quality or state of being austere" and "enforced or extreme economy," set off enough searches that Merriam-Webster named it as its Word of the Year for 2010. "austerity" saw more than 250,000 searches on the dictionary's free online tool and came with more coverage of the debt crisis

    “App” voted 2010 word of the year by the American Dialect Society

  • this is gives the way to succeed in bank po
    this was not up to date so please up to date
    the current affairs i am very impressed for ur site thanks