Quiz 143 : Indian Polity & Constitution

1. Article 36-51 of our constitution are related to which of the following?

[A] Fundamental Rights
[B] DPSP
[C] Fundamental duities
[D] Union Executive

Show Answer

Correct Answer: B [DPSP]
Notes:
DPSP or Directive Principles of State Policy are 15 principles enshrined in the constitution for states to keep in view while framing the policies. These provisions enshrined in Part IV (Articles 36 to 51) are not enforceable by courts.
2. Which among the following is true about tenure of India’s President?

[A] Elected for 5 years but eligible for immediate re election and can serve for two terms.
[B] Elected for 5 years but eligible for immediate re election and can serve for any number of terms
[C] Elected for 5 years and not eligible for re election
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [Elected for 5 years but eligible for immediate re election and can serve for any number of terms]
Notes:
There is no limit on how many times a presidential candidate can contest elections and serve as president of India. He can be elected for 5 years but eligible for immediate re election and can serve for any number of terms.
3. All union territories are under the President of India. This comes under which of the following powers of President ?

[A] Executive and Administrative Powers
[B] Legislative Powers
[C] Emergency Powers
[D] Judicial powers

Show Answer

Correct Answer: A [Executive and Administrative Powers]
Notes:
All union territories of India are under the President. They come under the executive and administrative powers of the President of India.
4. Which among the following is not a legislative power of President of India?

[A] Appointment of 12 members to Rajya Sabha and 2 Anglo Indian members to Lok Sabha
[B] Assent or Withhold assent to any bill passed by the parliament
[C] Sanction given to introduction of money Bills
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: C [Sanction given to introduction of money Bills]
Notes:
Sanction given to introduction of money Bills comes under financial powers
5. Vice President of India is elected by members of electoral college consisting of the members of __________?

[A] Rajya Sabha Only
[B] Lok Sabha & Rajya Sabha Only
[C] Lok Sabha , Rajya Sabha & state legislatures
[D] Lok Sabha , Rajya Sabha & state legislatures and UTs with legislatures

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: B [Lok Sabha & Rajya Sabha Only]
Notes:
The Vice President of India is elected by members of electoral collage consisting of the members of both the Lok Sabha and Rajya Sabha.
6. Which among the following is known as Upper House?

[A] Lok Sabha
[B] Rajya Sabha
[C] Legislative assembly
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [Rajya Sabha]
Notes:
Rajya Sabha is known as Upper House.
7. A bill becomes an act when __________?

[A] It is passed by any house
[B] It is passed by the original house after making amendments suggested by the other house
[C] It is passed by the original house after making suggested amendments by the other house and the President given his / her assent to it
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: C [It is passed by the original house after making suggested amendments by the other house and the President given his / her assent to it]
Notes:
A bill becomes an Act when it is passed by the original house after making suggested amendments by the other house and the President given his / her assent to it.
8. Which amendment of the constitution is related to reorganization of states on a linguistic basis?

[A] 1st
[B] 7th
[C] 10th
[D] 15th

Show Answer

Correct Answer: B [7th]
Notes:
The 7th Amendment of Indian Constitution was needed to implement the recommendations of the States Reorganisation Commission regarding the reorganization of the states on a linguistic basis. Abolished the existing classification of states into four categories i.e., Part A, Part B, Part C and Part D states and reorganised them into 14 states and 6 union territories.
9. The territories of Goa, Daman & Diu were incorporated in the Indian Constitution by which amendment bill?

[A] Tenth Amendment 1961
[B] Twelfth Amendment 1962
[C] Fourteenth Amendment 1962
[D] Fifteenth Amendment 1963

Show Answer

Correct Answer: B [Twelfth Amendment 1962]
Notes:
Twelfth Constitutional Amendment Act, 1962 incorporated Goa, Daman and Diu in the Indian Union.
10. In which state, EVM machines were first used?

[A] Tamil nadu
[B] Kerala
[C] Andhra Pradesh
[D] Odisha

Show Answer

Correct Answer: B [Kerala]
Notes:
For the first time, EVMs were used in 1982 in the by-election to North Paravur Assembly Constituency in Kerala for few polling stations. For the first time, EVMs were used in general election of entire state in 1999 in Goa.
Share

View Comments

  • good posts...looking forward for many more.thanks a lot and yeah they are of a great help..thnx

  • thanx alot for giving such a nice information covering all aspects of india...its realy a very good job and helps many people all over the world... its one of the most useful site which is reaching millions of people.
    it is also very helpful for students who are writing competitive exams...

  • Sorry friend ,
    The election of the Vice President is slightly different from the election of the President—the members of state legislatures are not part of the electoral college for Vice Presidential election. But both include LS and RS .

    Thanks .