Quiz 124 : Indian History for IAS and State Level PSC Examinations

1. The Pasupati seal, discovered at Mohenjodaro archaeological site by Sir John Marshall, which has given rise to the Proto-Shiva theory, has the following characteristics:
  1. Yogic Posture in possibly Hath Yoga
  2. Surrounded by animals
  3. Sitting on a lotus

Choose the correct option:

[A] Only 1
[B] 1 & 2
[C] 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: B [1 & 2]
Notes:
Figure is sitting on throne and the sitting posture is referred as lotus posture
2. Consider the following statements:
  1. The rebels in the revolt 1857 had no clear perspective
  2. Many leaders of the revolt were defeated because of betrayal

Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 & 2]
Notes:
In 1857 war against British, the clear ideology was missing with the rebels. Many of the leaders even sided British which is also the main cause of loss of war by Indians. The revolt to establish the Mughal supremacy back failed but it sowed the seeds of independence movement.
3. In which year, collector in each District of Bengal was made responsible for settling the revenue and collecting it?

[A] 1780
[B] 1786
[C] 1790
[D] 1792

Show Answer

Correct Answer: B [1786]
Notes:
In 1786, the collector in each District of Bengal was made responsible for settling the revenue and collecting it by the British. The Bengal was in the control of British after Robert Clive captured it.
4. In context with the Wood’s despatch, consider the following statements:
  1. Wood’s Despatch of 1854 laid the foundation of present system of education in India.
  2. It helped the educational institutions founded private efforts to obtain grants from government of India
  3. It made a provision of moral and religious education as important part of education

Which among the above is / are correct statements?

[A] Only 1
[B] 1 & 2
[C] 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: B [1 & 2]
5. In context with the Village Headman (Gramika) of Gupta Era in ancient India, consider the following statements:
  1. The Village headman used to manage the village daily affairs with the consent of the King
  2. No land transaction could be effected without the consent of the Village headman

Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: B [Only 2]
Notes:
The village headman or Gramika in the Gupta era managed the village affairs with the assistance of the elders. With the administration of a village or a small town leading local elements were associated. No land transactions could be effected without their consent.
6. Consider the following statements:
  1. The abundant female images suggest that goddesses played a central role in the Indus Valley civilization
  2. Female God Figurine were abundant but male rare in the Chalcolithic communities

Which among the above statements is / are correct?

Related Posts

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 & 2]
7. Which among the following was / were the reason / reasons of a gradual increase in rural indebtness in India under the British Rule:
  1. Fragmentation of land holdings
  2. Lack of irrigational facilities
  3. Decline of cottage industries
  4. Introduction of Cash crops

Choose the correct option:

[A] Only 1
[B] 1 & 2
[C] 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Show Answer

Correct Answer: C [1, 2 & 3]
8. In context with the Permanent Settlements of Bengal, introduced by Cornwallis, consider the following statements:
  1. Peasants were put under the mercy of Zamindars
  2. Zamindars were made allies of East India Company
  3. This system secured a stable Income for east India Company

Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1
[B] 1 & 2
[C] 1, 2 & 3
[D] 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: C [1, 2 & 3]
9. Which among the following was / were the reasons behind the Rise of Magadha as imperial power in Ancient India:
  1. Strategic position surrounded by five hills and aggressive policy of rulers
  2. Rich and fertile zone with good communication channels
  3. Association with Buddhism and Gautam Buddha

Choose the correct option:

[A] Only 1
[B] 1 & 2
[C] 2 & 3
[D] 1,2 & 3

Show Answer

Correct Answer: B [1 & 2]
Notes:
The Magadha Empire came into existence when the four Mahajanpada- Magadha, Kosala, Vatsa and Avanti. They had strategic advantages like hills and aggressive ruling with fertile soil.
10. Consider the following results of the Treaty of Yandabo:
  1. The only territorial acquisition given to British was Assam
  2. Indemnity of one million pounds sterling was promised to British
  3. Guaranteed protection to British merchants was promised

Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1
[B] 1 & 2
[C] 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: C [2 & 3]
Notes:
The only territorial acquisition given to British was Assam
This is incorrect statement because British got Manipur, Arakan, Taninthai along with Assam.
Indemnity of one million pounds sterling was promised to British
This is a correct statement.
Guaranteed protection to British merchants was promised
This is a correct statement.
[contentmirror item=6242]
Share

View Comments

  • Dear Sir,
    I have doubts w.r.t
    Q8 - Statement 4 should be correct as well (e.g. indigo riots)
    Q13 - Statement 2 is incorrect as the number of members previously (by 1773 Act) was 4 and not 6.

    Anyways, thanks a ton for this awesome website. You are doing a great job.

  • In the 8th question, I feel that all the options are correct...Because when the cash crops were introduced that is agriculture was commercialized, the peasants were subjected to the competition in the international market and the price volatility. And they were under intense pressure to make as much revenue as possible for which they had to substitute the food grains with these cash crops and they had to borrow more and more money from the money lenders to pay their rents and revenues because of the volatility in the international market. Please correct me if im wrong!!!

  • This web contains so many questions.....it s very useful to our competative exams so far......thank u to this website....

  • Thanks a lot for the quiz.. however a query in regarding Q.15) is the question related to Vedic period or does it adds post vedic period too. As Dharmasutras dated 600-400 B.C.