GKToday

Medieval Indian History

1. The death of Mughal Emperor Aurangzeb occurred at which among the following places?
[A] Agra
[B] Bijapur
[C] Ahmednagar
[D] Pune

Show Answer

Correct Answer: C [ Ahmednagar ]
Notes:
Aurangzeb had died in Ahmednagar on 20 February 1707 at the age of 88. Unlike other earlier Mughals, he was buried in a modest open-air grave in Khuldabad, which shows his deep devotion to his Islamic beliefs.
2. Which among the following rulers of the Chola Empire conquered the Maldives during his regime ?
[A] Raja Raja Chola I
[B] Rajendra Chola
[C] Kulothunga Chola I
[D] Vikrama Chola

Show Answer

Correct Answer: A [Raja Raja Chola I]
Notes:
Raja Raja Chola I, popularly known as Raja Raja the Great, is one of the greatest emperors of the Tamil Chola Empire of India who ruled between 985 and 1014 CE. By conquering several small kingdoms in South India, he expanded the Chola Empire as far as Sr
3. Who among the following defeated Muhammad Ghori near Mount Abu?
[A] Bhimdev Solanki II
[B] Vijaya Dev
[C] Bhimdev Solanki I
[D] None of these

Show Answer

Correct Answer: A [Bhimdev Solanki II]
Notes:
Muhammad of Ghor, Muhammad of Ghori was one of the rulers of the Ghurid dynasty from the famous house of Sur who were rulers of Ghor for five hundred years. He is cred with laying the foundation of Muslim domination in India that lasted for several centur
4. Who among the following rulers had stamped the figure of Goddess Lakshmi on his coins and had his name inscribed in Nagari Characters ?
[A] Muhammad Ghazni
[B] Muhammad Ghori
[C] Muhammad Bin Tughlaq
[D] Iltutmish

Show Answer

Correct Answer: B [Muhammad Ghori]
Notes:
Muhammad Ghori is known to have adopted the seated goddess Lakshmi type of the coins of Gahadavalas for circulation in the Gahadavala territories. He got stamped the figure of Goddess Lakshmi on his coins and had his name inscribed in Nagari Characters.
5. Ibn Battuta, the famous Muslim explorer who came to India during regime of Mohammad Bin Tughlaq, belonged to which country ?
[A] Afghanistan
[B] Morocco
[C] Iraq
[D] Iran

Show Answer

Correct Answer: B [Morocco]
Notes:
Ibn Battuta was a Muslim Moroccan explorer. He is known for his extensive travels, accounts of which were published in the Rihla.Battuta is considered one of the greatest travelers of all time. He came to India during the regime of Muhammad bin Tughlaq.
6. Which of the following parts were situated on the west coast of South India ?
1. Kaveripattanam
2. Korkai
3. Musiri
4. Tondi
Choose the correct answer from the codes given below.
[A] 1, 2
[B] 2, 3
[C] 3, 4
[D] 2, 3, 4

Show Answer

Correct Answer: C [3, 4]
Notes:
Musiri and Tondi were situated on the west coast of South India.
7. From the times of which among the following Chola rulers, the Gangaikondacholapuram became the capital of the Chola empire?
[A] Parantaka Chola I
[B] Rajendra Chola I
[C] Kulottunga Chola I
[D] Vikrama Chola

Show Answer

Correct Answer: B [Rajendra Chola I]
Notes:
Gangaikondacholapuram was constructed by Rajendra Chola I to commemorate his conquest over the chalukyas and other feudatories Kalonga, Gangas, Palas etc .These victories led him to assume the title Gangaikonda.
8. Which one of the following pairs is not correctly matched?
[A] Baz Bahadur- Malwa
[B] Sultan Muzaffar Shah-Gujarat
[C] Yusuf Adil Shah-Ahmednagar
[D] Qutub Shah -Golkunda

Show Answer

Correct Answer: C [Yusuf Adil Shah-Ahmednagar]
Notes:
Yusuf Adil Shah was the founder of the Adil Shahi dynasty that ruled the Sultanate of Bijapur.
9. Which of the following Rajput rulers is known to have donated for the reconstruction of a mosque?
[A] Mihir Bhoja
[B] Bhoja Parmar
[C] Prithviraj III
[D] Jai Singh Siddharaj

Show Answer

Correct Answer: D [Jai Singh Siddharaj]
Notes:
Jaya Singh Siddharaja , Chalukya King of Gujarat: He was the son of Kama and ascended the throne in 1094 A.D He gave shelter to many scholars of different religion and castes. He was a Rajput ruler who gave donation of one lac Baltoras (coins) for rebuild
10. Who among the following was the Sultan at Delhi when the Vijayanagar empire was founded?
[A] Firoz Tughlaq
[B] Sikandar Lodi
[C] Ghiyasuddin Tughlaq
[D] Muhammad-bin-Tughlaq

Show Answer

Correct Answer: D [Muhammad-bin-Tughlaq]
Notes:
Vijayanagar was a South Indian Hindu empire, founded in 1336 by Harihara and Bukka during the region of Sultan of Delhi Muhammad-bin-Tughlaq.