1. Which Union Ministry is implementing ‘Gram Ujala programme’?
[A] Ministry of Power
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[D] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Show Answer
Correct Answer: A [Ministry of Power]
Notes:
Gram Ujala scheme is a flagship scheme of the Union Ministry of Power. Convergence Energy Services Limited (CESL) is providing high quality LED bulbs with 3 years guarantee at a cost of INR 10 per bulb in exchange of working incandescent bulbs.
Recently, CESL has achieved a remarkable milestone of distributing 50 lakhs LED bulbs under Project Crore of Gram Ujala programme.
2. Which is India’s first large state to record 100 per cent first-dose vaccinations?
[A] Telangana
[B] Odisha
[C] Tamil Nadu
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: A [Telangana]
Notes:
Telangana became the country’s first large state to record 100 per cent first-dose vaccinations. The state has vaccinated 2.77 crore citizens with the first dose, as per the Central government’s estimated adult population target.
The state is ahead of the national average by 9 per cent in terms of the first dose and ahead of the national average by 3 per cent in second dose.
3. Which football legend’s statue has been unveiled in Panaji, Goa?
[A] Sunil Chetri
[B] Bhaichung Bhutia
[C] Cristiano Ronaldo
[D] Lionel Messi
Show Answer
Correct Answer: C [Cristiano Ronaldo]
Notes:
Portuguese football legend Cristiano Ronaldo’s statue has been unveiled in Panaji, Goa to motivate the younger generation towards sports.
This is the first time that the statue of Cristiano Ronaldo has been installed in India. The statue, which weighs around 410 kgs cost around Rs 12 Lakhs.
4. Which country is the world’s top producer of ‘Rare earth material’?
[A] India
[B] Japan
[C] China
[D] USA
Show Answer
Correct Answer: C [China]
Notes:
China is the world’s top producer of rare earth material. Recently, the country has 3 state-owned rare earth mining companies to form a new entity named ‘China Rare Earths Group’.
China has been strengthening its supply chain of rare earth materials. Rare earth is a combination of 17 minerals used as vital ingredients in the production of consumer electronics as well as military equipment.
5. Sabah Al-Khalid Al-Sabah is the Prime Minister of which country?
[A] Bahrain
[B] Kuwait
[C] Oman
[D] Saudi Arabia
Show Answer
Correct Answer: B [Kuwait]
Notes:
Sabah Al-Khalid Al-Sabah is the Prime Minister of Kuwait. Kuwait has recently formed a new cabinet with a new finance minister and three opposition legislators.
This is the Gulf country’s third cabinet this year after the previous governments resigned in the standoff. The cabinet has only one female minister. It includes three opposition MPs and one pro-government lawmaker.
6. Which country launched the ‘Simorgh’ satellite carrier rocket with research devices?
[A] Bangladesh
[B] Iran
[C] Israel
[D] UAE
Show Answer
Correct Answer: B [Iran]
Notes:
Iran has launched a satellite carrier rocket ‘Simorgh’ bearing three research devices into space, as per the country’s media.
‘Simorgh’ translates to ‘Phoenix’ in Iran language. The country has launched the devices at an altitude of 470 kilometres (290 miles). United States unilaterally withdrew from the nuclear deal in May 2018 and re-imposed sanctions against Iran.
7. Which state government slashed Rs 25 per litre on petrol and diesel prices for two-wheelers owned by the poor?
[A] Odisha
[B] Tamil Nadu
[C] Jharkhand
[D] Kerala
Show Answer
Correct Answer: C [Jharkhand]
Notes:
Jharkhand Chief Minister Hemant Soren announced concession of Rs 25 per litre on petrol and diesel prices for two-wheelers owned by the poor.
The concession will be given for 10 litres of petrol for every month. An amount of Rs 25 per litre would be transferred to the bank account of poor ration card holders.
8. Sabine Weiss, who passed away recently, was associated with which field?
[A] Politics
[B] Business
[C] Photography
[D] Sports
Show Answer
Correct Answer: C [Photography]
Notes:
Veteran photographer Sabine Weiss, renowned for her images on the streets of Paris, passed away at the age of 97.
She was the last surviving member of France’s humanist photography school. The photographer moved to Paris after World War Two. She was also regarded as pioneer of Street photography, in which she captured the condition of ordinary people in Paris.
9. As per recent amendments to Environment (Protection) Act, what percent of fly ash is to be utilised by Coal and Lignite-based Thermal Power Plants?
[A] 25
[B] 50
[C] 75
[D] 100
Show Answer
Correct Answer: D [100]
Notes:
The Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) has notified the latest amendments to the Environment (Protection) Act.
As per the notification, all coal and lignite-based thermal power plants (TPPs) should utilise 100 per cent fly ash in an environment friendly manner for making construction sector products. This aims to reduce the requirement of land for disposing fly ash in ash ponds.
10. Which state/UT is set to host India’s first Water-Taxi Service?
[A] Gujarat
[B] Maharashtra
[C] Tamil Nadu
[D] Goa
Show Answer
Correct Answer: B [Maharashtra]
Notes:
Mumbai is set to host the first Water-Taxi Service in the country. The service is expected to be formally launched in January by Prime Minister Narendra Modi
The project is a joint initiative of Mumbai Port Trust (MbPT), City and Industrial Development Corporation (CIDCO) and Maharashtra Maritime Board (MMB).