1. ‘National League for Democracy’ is a famous political party based in which country?
[A] India
[B] Myanmar
[C] Sri Lanka
[D] Pakistan
Show Answer
Correct Answer: B [Myanmar]
Notes:
National League for Democracy, led by Aung San Suu Kyi, has been dissolved after it refused to comply with a tough new party registration law imposed by Myanmar’s military.
The military, which seized power in a coup in February 2021, set a deadline for political parties to re-register under the restrictive new law. It has promised to hold an election, though such a vote has been widely dismissed as lacking in any credibility.
2. Which city is the host of the ‘Combined Commanders Conference’?
[A] New Delhi
[B] Bhopal
[C] Gandhi Nagar
[D] Chennai
Show Answer
Correct Answer: B [Bhopal]
Notes:
Prime Minister Narendra Modi took part in the Combined Commanders’ Conference in Bhopal, Madhya Pradesh.
He will also flag off a Vande Bharat Express service to Delhi. Combined Commanders Conference is a biennial event that brings together India’s top military brass to discuss issues related to military and national security.
3. Higher Education Financing Agency (HEFA) is a joint venture of Education Ministry and which bank?
[A] State Bank of India
[B] HDFC Bank
[C] Canara Bank
[D] ICICI Bank
Show Answer
Correct Answer: C [Canara Bank]
Notes:
Higher Education Financing Agency (HEFA) is a joint venture of Education Ministry, Government of India and Canara Bank for financing creation of capital assets in premier institutions.
A Parliamentary panel has recently directed the Education Ministry to fast track the process of disbursing sanctioned loans by the HEFA.
4. Which country passed ‘Safeguard Mechanism’ to force coal mines and oil refineries to minimize emissions?
[A] Australia
[B] USA
[C] Germany
[D] Italy
Show Answer
Correct Answer: A [Australia]
Notes:
Australia’s Safeguard Mechanism, which was passed recently by the country’s parliament, will force coal mines and oil refineries to minimize emissions by around 4 percent each year.
It is part of the efforts taken by the government to reach net zero emissions by 2050.
5. Which country is the host of ‘International Conference on Human-Wildlife Conflict and Coexistence’?
[A] India
[B] UK
[C] USA
[D] France
Show Answer
Correct Answer: B [UK]
Notes:
The International Conference on Human-Wildlife Conflict and Coexistence is being held this year at Oxford, the United Kingdom.
It is being organized by the International Union for Conservation of Nature (IUCN), the Food and Agriculture Organization of the United Nations, the UN Development Programme and others.
6. ‘Salar de Atacama’ is the largest salt flat found in which country?
[A] Argentina
[B] Chile
[C] South Africa
[D] Brazil
Show Answer
Correct Answer: B [Chile]
Notes:
Salar de Atacama is Chile’s largest salt flat. Much of the country’s lithium deposits are found in this region.
Chile is planning to collaborate with India to tap into the lithium value chain. The copper-producing nation- Chile, holds the world’s largest known lithium reserves.
7. ISRO conducted the ‘Reusable Launch Vehicle Autonomous Landing Mission’ along with which institutions?
[A] DRDO and IAF
[B] DRDO and BEL
[C] DRDO and HAL
[D] DRDO and BARC
Show Answer
Correct Answer: A [DRDO and IAF]
Notes:
Reusable Launch Vehicle Autonomous Landing Mission (RLV LEX) was conducted recently by ISRO in collaboration with the DRDO and IAF.
It involved Indian Air Force Chinook helicopter lifting off a winged body to an altitude of 4.5 km and freeing it to execute an independent landing on a runway.
8. Which state/UT developed ‘Solar Rooftop Online Portal’?
[A] Tamil Nadu
[B] Assam
[C] Goa
[D] Rajasthan
Show Answer
Correct Answer: C [Goa]
Notes:
Goa Solar Rooftop Online Portal was developed by Goa Energy Development Agency (GEDA) in collaboration with the Electricity Department and the Department of New & Renewable Energy.
It was appreciated recently by Prime Minister Modi as a good step towards harnessing solar energy and furthering sustainable development.
9. Which country has recently agreed to join the ‘Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership’?
[A] Israel
[B] United Kingdom
[C] UAE
[D] Brazil
Show Answer
Correct Answer: B [United Kingdom]
Notes:
Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) is a Free Trade Agreement.
It was agreed between 11 countries in Pacific Rim. United Kingdom has recently agreed to join this pact.
10. ‘Basohli Painting’ is a famous painting based in which country?
[A] Jammu and Kashmir
[B] Andhra Pradesh
[C] Karnataka
[D] Arunachal Pradesh
Show Answer
Correct Answer: A [Jammu and Kashmir]
Notes:
Basohli Painting is a world famous painting from Kathua district in Jammu and Kashmir. It recently received GI tag.
The Geographical Indications (GI) is a form of intellectual property right that identifies goods originating from a specific geographical location and having distinct nature, quality and characteristics linked to that location.