Quiz 1: Basic GK for All Exams (updated)

1. Hypersonic Flight Experiment conducted by ISRO in 2016 is part of which of the following programmes?

[A] GAGAN satellite navigation system
[B] Mars Orbiter Mission
[C] Reusable Launch Vehicle-Technology Demonstration (RLV-TD)
[D] None of them

Show Answer

Correct Answer: C [Reusable Launch Vehicle-Technology Demonstration (RLV-TD)]
Notes:
The Hypersonic Flight Experiment, or HEX, was the first test-flight in the RLV Technology Demonstration Programme. The RLV-TD vehicle was launched from the first launchpad of Satish Dhawan Space Centre on 23 May 2016.
2. Which among the following has never been an agenda of Financial Sector Reforms in India?

[A] Providing easy credit to all citizens with subsidies guaranteed
[B] Deregulation of the interest rate regime
[C] Enabling regulatory framework for effective supervision
[D] Strengthening the Disclosure norms

Show Answer

Correct Answer: A [Providing easy credit to all citizens with subsidies guaranteed]
Notes:
The easy credit to all citizens with “subsidies guaranteed” can not be an agenda of financial sector reforms. Subsidies are provided to weaker sections of the society.
3. The Jatropha curcas, source of inedible vegetable oil that is used to produce biofuel and which works as a carbon sink is native to which of the following regions of the world?

[A] Europe
[B] Central Africa
[C] Central America
[D] South America

Show Answer

Correct Answer: C [Central America]
Notes:
Jatropha curcas (other names physic nut, Barbados nut, poison nut, bubble bush or purging nut) is a native of Mexico and Central America and is considered invasive species in many parts of the world. It is a source of biofuel.
4. Which among the following terms of utmost significance in the dynamics of resource management was coined in the ‘Brundtland Commission Report’?

[A] Polluter-Pays Principle
[B] Sustainable development
[C] Inclusive Growth
[D] Carrying Capacity

Show Answer

Correct Answer: B [Sustainable development ]
Notes:
Brundtland Commission was named after Gro Harlem Brundtland, the former Prime Minister of Norway. This commission, formally known as World Commission on Environment and Development (WCED) was established by UN in 1983. It had released its report called Brundtland Report in 1987. This report popularized the term Sustainable Development.
5. Which of the following was / were the recommendations of the Simon Commission?
1. abolition of Dyarchy
2. introduction of complete provincial autonomy
3. drastic changes in central structure
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: A [ Only 1 & 2]
Notes:
In the Government of India Act 1919, it was laid down that after a period of about 10 years, a commission would arrive in India to find out how far the reforms introduced by the act of 1919 were successful and what new reforms it needed. The Simon commission had no non-white members and this was the major reason that it was opposed. It made all the recommendations for abolition of Dyarchy and introduction of complete provincial autonomy. However, Simon Commission did not propose any change in Central structure.
6. Which of the following agencies are financial regulators?
  1. IRDAI
  2. PFRDA
  3. SEBI
  4. AMFI
  5. RBI

Select the correct option from codes given below:

Related Posts

[A] 1, 3 and 5 Only
[B] 1, 2, 3 and 5 Only
[C] 1, 2, 4 and 5 Only
[D] 1, 2, 3, 4 and 5

Show Answer

Correct Answer: B [ 1, 2, 3 and 5 Only ]
Notes:
AMFI is not a financial regulator.It is related to mutual fund.
7. Which of the following is the composition of vinegar?

[A] 65-75% solution of acetic acid in water
[B] 45-60% solution of acetic acid in water
[C] 28-35% solution of acetic acid in water
[D] 5-8% solution of acetic acid in water

Show Answer

Correct Answer: D [5-8% solution of acetic acid in water]
Notes:
5-8% solution of acetic acid in water is called vinegar and is used widely as a preservative in pickles
8. Who among the following erected a monastery stupa at Peshawar ?

[A] Ashoka
[B] Kanishka
[C] Bimbisara
[D] Sri Gupta

Show Answer

Correct Answer: B [Kanishka]
Notes:
The Kanishka stupa was a monumental stupa established by the Kushan king Kanishka during the 2nd century CE in today’s Shaji-ki-Dheri on the outskirts of Peshawar, Pakistan. The stupa was built during the Kushan era to house Buddhist relics.
9. Coastal Bank, India’s first local Area Bank, operates in which state?

[A] Gujarat
[B] Andhra Pradesh
[C] Karnataka
[D] Tamil Nadu

Show Answer

Correct Answer: B [Andhra Pradesh]
Notes:
Coastal Bank operates in one of the most prosperous regions of India; the five districts of Krishna, Guntur, West Godavari, East Godavari and Visakhapatnam in Andhra Pradesh. The Bank has 50 branches in these five districts with the Corporate Office in Vijayawada.
10. White Leghorn is a breed of which of the following?

[A] Chicken
[B] Himalayan Langur
[C] Himalayan Deer
[D] Indian Goat

Show Answer

Correct Answer: A [Chicken]
Notes:
The Leghorn is a breed of chicken originating in Tuscany, in central Italy. Birds were first exported to North America in 1828 from the port city of Livorno, on the western coast of Tuscany. They were initially called “Italians”, but by 1865 the breed was known as “Leghorn”.
Share

View Comments