Quiz 868: GK Questions for Patna High Court Judicial Services Exams

This quiz has 10 General Knowledge / GK Questions for Patna High Court Judicial Services Exams based on syllabus of GK of Competition examinations and previous years question papers.

1. Which among the following places in India where all the Paleolithic, Mesolithic and Neolithic sites are found?

[A] Bhimbetka
[B] Belan Valley
[C] Adamgarh
[D] Mirzapur

Show Answer

Correct Answer: B [ Belan Valley ]
Notes:
Belan Valley is the place in India where all the Paleolithic, Mesolithic and Neolithic sites are found.
2. Which among the following is India’s first Oil refinery ?

[A] Guwahati Refinery
[B] Vishakhapatnam Refinery
[C] Digboi Refinery
[D] Barauni Refinery

Show Answer

Correct Answer: C [Digboi Refinery]
Notes:
Digboi is a town and a town area committee in Tinsukia district in the north-eastern part of the state of Assam, India. Crude oil was discovered here in late 19th century. Digboi is known as the Oil City of Assam where the first oil well in Asia was drilled. The first refinery was started here as early as 1901. Digboi has the oldest oil well in operation. The Digboi Refinery modernization project was taken up in large scale in order to overcome the technological obsolescence of the old refinery. Subsequently a number of other major projects were undertaken by Assam Oil Division to further revamp and modernize Digboi Refinery.Digboi refinery has been awarded the ISO-14001 and OHSMC certificate.
3. National Sample Survey Organization (NSSO) conducts nationwide sample surveys on various socio-economic issues in successive rounds, each round covering subjects of current interest in a specific survey period. Who is the founder of this Organization?

[A] Prof. P.C.Mahalanobis
[B] P.V. Sukhatme
[C] C R Rao
[D] Mohan Dharia

Show Answer

Correct Answer: A [Prof. P.C.Mahalanobis]
4. Consider the following Hills of India:
  1. Bateshwar hills
  2. Biligiriranga Hills
  3. Chin Hills
  4. Dhosi Hill

Which among the following presents a correct set of states in which they are located?

[A] Rajasthan, Karnataka, Nagaland, Haryana
[B] Bihar, Andhra Pradesh, Assam, Rajasthan
[C] Bihar, Karnataka, Manipur, Haryana
[D] Bihar, Karnataka, Mizoram, Haryana

Show Answer

Correct Answer: C [Bihar, Karnataka, Manipur, Haryana]
Notes:
Bateshwar hills are located in Katihar district of Bihar. Biligiriranga Hills or B R Hills, located in Karnataka, it is special because it is located on the place where Western Ghats and the Eastern Ghats meet. So, the area is protected and the sanctuary has now been declared a Tiger Reserve.
Chin Hills are not located in India, but in Myanmar in Arakan region. But there is a part of this hill that protrudes in India in the Manipur state.
Dhosi hills is the part of Aravali ranges in Haryana near Narnaul, and are special because, Van Parv of epic Mahabharata mentions the name of this hill as Arichac Parvatas where Richas of vedas were recited aloud.
5. The Phad painting is a religious scroll painting practiced in which state of India?

[A] Rajasthan
[B] Himachal Pradesh
[C] Odisha
[D] Andhra Pradesh

Related Posts

Show Answer

Correct Answer: A [ Rajasthan]
Notes:
The phad painting is a religious scroll painting, traditionally done on a long piece of cloth or canvas, known as phad. This type of painting is mainly practised in Rajasthan and the narratives of the folk deities of Rajasthan, mostly of Pabuji and Devnarayan are depicted on the phads. These paintings are often carried from one place to another by the traditional singers called Bhopas.
6. Which of the following is / are correct statement(s) about Gypsum?

[A] It’s a mineral composed of calcium sulfate dihydrate
[B] It is a soft mineral
[C] It is commonly added to saline soils to reduce salinity
[D] All of the above

Show Answer

Correct Answer: D [All of the above]
Notes:
Gypsum is a mineral composed of calcium sulfate dihydrate. It’s a soft mineral and colorless to white in color. It is commonly added to saline soils to reduce salinity and also used in wallboard (drywall) and plaster of paris.
7. Which of these processes is responsible for the energy released in an atom bomb?

[A] Nuclear Fission
[B] Nuclear Fusion
[C] Gamma decay
[D] None

Show Answer

Correct Answer: A [Nuclear Fission]
Notes:
The source of energy in nuclear reactors, which produce electricity, is nuclear fission. The enormous energy released in an atom bomb comes from uncontrolled nuclear fission.
8. What happens when the moon appears between the earth and the sun?

[A] Lunar eclipse
[B] Solar eclipse
[C] Partial Lunar eclipse
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [Solar eclipse]
Notes:
When the Moon passes between Sun and Earth, the lunar shadow is seen as a solar eclipse on Earth. A solar eclipse occurs when an observer passes through the shadow cast by the Moon which fully or partially blocks the Sun. This can only happen when the Sun, Moon and Earth are nearly aligned on a straight line in three dimensions during a new moon when the Moon is close to the ecliptic plane.
9. Which among the following has segmented body?

[A] Phylum Mollusca
[B] Phylum Arthopoda
[C] Phylum Annelida
[D] Phylum Coelenterata

Show Answer

Correct Answer: C [Phylum Annelida]
Notes:
Annelids contain largely segmented bodies with each segment containing elements of the different body systems essential for life, such as the nervous system. Earthworms, ringed worms and leeches all fall into the annelida category.
10. Who started Bhoodan Movement in India?

[A] Gandhiji
[B] Jayaprakash Narayan
[C] Vinoba Bhave
[D] Jawaharlal Nehru

Show Answer

Correct Answer: C [Vinoba Bhave]
Notes:
Vinayak Narahari Vinoba Bhave was an Indian advocate of nonviolence and human rights. Often called Acharya he is best known for the Bhoodan Movement. Bhave started his land donation movement at Pochampally of nalgonda district Telangana. He took donated land from land owner Indians and gave it away to the poor and landless, for them to cultivate.
Share