Quiz 84: Indian History General Studies

1. As per Vedic rituals, which among the following is the divine messenger who receives the prayers and conveys them to the heavenly spheres?

[A] Agni
[B] Soma
[C] Varuna
[D] Indra

Show Answer

Correct Answer: A [Agni]
2. As per the Hindu Philosophy, what is the number of articles under the restraints and practices (Yamas and Niyamas)?

[A] 5
[B] 15
[C] 20
[D] 36

Show Answer

Correct Answer: C [20]
Notes:
The 10 Yamas are Ahimsa, Satya, Asteya (not stealing), Brahmacharya (marital fidelity and chastity), Kshama, Dhriti (fortitude), Daya (compassion), Arjava (sincerity and non-hypocrisy), Mitahara (measured diet).
The 10 Niyamas are Tapas (persistence), Santosa (contentment), Astikya (belief in self and God), Dana (generosity), Isvarpujana (worship of one’s God), Siddhanta Sravana (listening to scriptures), Mati (thinking and understanding), Japa (reciting prayers), Huta & Vrata. Huta means religious rituals and Vrata means fulfilling religious vows.
3. Who among the following was the first ruler of sen dynasty?

[A] Ballal Sen
[B] Samanta Sen
[C] Vijay sen
[D] Lakshaman Sen

Show Answer

Correct Answer: B [Samanta Sen]
Notes:
Around the time of Mahipala’s death in around 1043 AD, a vassal of the Palas named Hemanta Sen founded the Sena Dynasty. This Dynasty appeared in 11th century and disappeared in 12th century
4. Who among the following was the first famous and powerful king of Sen dynasty?

[A] Ballal Sen
[B] Vijay Sen
[C] Samanta Sen
[D] Vikram Sen

Show Answer

Correct Answer: C [Samanta Sen]
Notes:
Sena dynasty, Indian dynasty ruling in Bengal in the 11th and 12th centuries CE. The Sena dynasty’s founder was Samanta Sena. After him came Hemanta Sena who usurped power and styled himself, king, in 1095 AD. His successor Vijaya Sena (ruled from 1096 AD to 1159 AD) helped lay the foundations of the dynasty, and had an unusually long reign of over 60 years.
5. Vikrampura and Vijaypuri were two capitals of which among the following Sen kings?

[A] Ballal Sen
[B] Vijay Sen
[C] Samnta Sen
[D] Hemanta Sen

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: B [Vijay Sen]
6. Who among the following was the founder of Gahadvala Dynasty?

[A] Chandradev
[B] Govindchandra
[C] Madanpala
[D] Jayachandra

Show Answer

Correct Answer: A [Chandradev]
Notes:
The Gahadvala, or Gaharwar, was a Hindu and Buddhist Indian dynasty that ruled the kingdom of Kannauj for approximately a hundred years, beginning in the late eleventh century. The founder of the Kannauj Gahadvala dynasty was Chandradeva, who took control of Kannauj at the end of the 11th century (1090A.D.). During the rule of his successor, Govindachandra, from 1114–1154, the state of Gahadvala reached the pinnacle of its power. His minister, Lakshmidhara, was the author of several legal works, including Kalpadruma.
7. In which among the following battles ,Jaichandra was defeated and killed by Mohammad Ghori?

[A] Battle of Kannauj
[B] Battle of Chandawar
[C] Battle of Tarain III
[D] Battle of Talikota

Show Answer

Correct Answer: B [Battle of Chandawar]
8. Sri Harsha was a court poet of which among the following Gahadwala Kings?

[A] Govindchandra
[B] Jayachandra
[C] Chandradev
[D] Virachandra

Show Answer

Correct Answer: B [Jayachandra]
9. Which among the following kings constructed the Osian temples of Rajasthan?

[A] Solankis
[B] Pratihara
[C] Chuahanas
[D] Guhilots

Show Answer

Correct Answer: B [Pratihara]
10. Rajasekhara, the eminent Sanskrit poet, dramatist and critic, who is best known for his work Kavyamimamsa, has described himself as guru of which king of Gurjara Pratiharas?

[A] Bhoj II
[B] Mihirbhoja I
[C] Mahendrapala I
[D] Mahipala I

Show Answer

Correct Answer: C [Mahendrapala I]
Notes:
Rajasekhara was an eminent Sanskrit poet, dramatist and critic of 10th century and was court poet of the Gurjara Pratihara Kings. His most important works are Kavyamimamsa and Karpurmanjari. He had written Karpurmanjari to please his wife Avantisundari. Karpurmanjari is written in Sauraseni Prakrit. In his plays, Rajshekhara has described himself as teacher / guru of Gurjara Pratihara King Mahendrapala I.
Share

View Comments