Quiz 775: GK Questions for UPSC CSE

This quiz has 10 General Knowledge / GK Questions for UPSC CSE based on syllabus of GK of Competition examinations and previous years question papers.

1. The Mahzarnama was promulgated by Emperor Akbar in__?

[A] 1560 A.D.
[B] 1572 A.D.
[C] 1576 A.D.
[D] 1579 A.D.

Show Answer

Correct Answer: D [1579 A.D.]
Notes:
Akbar issued Mahzarnama (or Infallibility Decree) to take all the religious matters into his own hands. This made him supreme in the religious matters. He issued Mahzarnama to curb the dominance of Ulema. It was written by Faizi in 1579 A.D.
2. What is the focal length of a concave lense with number -5D?

[A] 5 cm
[B] 10 cm
[C] 15 cm
[D] 20 cm

Show Answer

Correct Answer: D [20 cm]
3. Which among the following is world’s largest Mangrove forest?

[A] Sundarbans
[B] Pichavaram
[C] Bhitarkanika
[D] Malayan Peninsula mangroves

Show Answer

Correct Answer: A [ Sundarbans]
Notes:
Sundarbans – a UNESCO-listed World Heritage Site. Sundrban has world’s largest mangrove forest which is home to wide range of fauna, including 260 bird species, the Bengal tiger and other threatened species such as the estuarine crocodile and the Indian python. It is also home to the rare Irrawaddy dolphin.
4. Which city is on the banks of “Seine” River?

[A] Paris
[B] Frankfurt
[C] Geneva
[D] Rome

Show Answer

Correct Answer: A [Paris]
5. Which among the following is a correct definition of ” saving” ?

[A] Total income of an individual less taxes less dues levied by government
[B] Total aggregate income less total aggregate consumption
[C] Total amount in individual’s Bank account + disposable income
[D] None of the above

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: B [Total aggregate income less total aggregate consumption]
6. Consider the following statements:
  1. A bank can sell Non performing Assets to other companies.
  2. Banks have to keep aside extra funds for Non Performing Assets

Which among the above statements is/ are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 & 2 are correct
[D] Neither 1 nor 2 is correct

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 & 2 are correct]
7. Which country is the world’s largest exporter of rice?

[A] China
[B] Japan
[C] Russia
[D] India

Show Answer

Correct Answer: D [India]
Notes:
India is currently the world’s largest rice exporter with US$ 5.5 Billion. India’s rice exports constitutes about 26.3% of total rice exports in the world
8. What is epidermis made of?

[A] Dermatogen
[B] Periblem
[C] Protoderm
[D] Plerome

Show Answer

Correct Answer: A [Dermatogen]
Notes:
Dermatogen is the outer primary meristem of a plant or plant part that according to the histogen theory gives rise to epidermis, which is the outermost layer of the skin. Epidermis provides barrier to infection from environmental pathogens.
9. The Gurudwara ‘Panja Sahib’ is located in which neighbouring country of India?

[A] Nepal
[B] Pakistan
[C] Bangladesh
[D] Sri Lanka

Show Answer

Correct Answer: B [Pakistan]
Notes:
Gurdwara Panja Sahib is a famous gurdwara located in Hasan Abdal, Pakistan. The shrine is considered to be particularly important as the handprint of the founder of Sikhism, Guru Nanak, is believed to be imprinted on a boulder at the gurdwara.
10. During cardiac failure, which of the following is advised as a first aid?

[A] Mouth to mouth resuscitation
[B] Giving external cardiac massage
[C] Giving cool water to drink
[D] Giving complete body massages

Show Answer

Correct Answer: A [Mouth to mouth resuscitation]
Notes:
Performing CPR which meant checking the airway and doing mouth-to-mouth resuscitation in addition to chest compressions are the first aid during cardiac failures. Experts now advise chest compressions alone can keep the heart pumping and maintain blood flow for a few minutes until emergency workers arrive.
Share