Quiz 71: Basic GK Questions for All Examinations

1. Who among the following is the Supreme Commander of Indian armed forces ?

[A] President of India
[B] Vice President of India
[C] Prime Minister of India
[D] Defense Minister of India

Show Answer

Correct Answer: A [President of India]
Notes:
India’s president is head of the Indian state, first citizen of India and supreme commander of the Indian armed forces.
2. Who among the following has authored the famous book ‘India Wins Freedom’ ?

[A] Jawahar Lal Nehru
[B] Maulana Abul Kalam Azad
[C] Sardar Patel
[D] Dr. Rajendra Prasad

Show Answer

Correct Answer: B [Maulana Abul Kalam Azad]
3. Jatiyo Sansad is the parliament of which among the following countries?

[A] Afghanistan
[B] Nepal
[C] Bangladesh
[D] India

Show Answer

Correct Answer: C [Bangladesh]
4. In 1612, at which among the following places, the British established their first factory (trading post) in India ?

[A] Cochin
[B] Surat
[C] Kassim Bazar
[D] Hughli

Show Answer

Correct Answer: B [Surat]
5. Velodrome is an arena for which among the following sporting events ?

[A] Lawn tennis
[B] Ice Hockey
[C] Track Cycling
[D] Formula 1 racing

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: C [Track Cycling]
6. Which among the following scientists was known as ‘Wizard of Menlo Park’ ?

[A] Thomas Alva Edison
[B] F. A. Davis
[C] Michael Faraday
[D] Joseph Henry

Show Answer

Correct Answer: A [Thomas Alva Edison]
7. Which among the rulers of Magadh founded the city of Patliputra (Patna) on the bank of river Ganges?

[A] Chandragupta Maurya
[B] Ajatshatru
[C] Bimbisara
[D] Bindusara

Show Answer

Correct Answer: B [Ajatshatru]
8. In which year Robert Edwin Peary became the first person to reach the North Pole ?

[A] 1906
[B] 1909
[C] 1911
[D] 1912

Show Answer

Correct Answer: B [1909]
9. In which city is the dargah (tomb) of sufi saint Moinuddin Chishti located ?

[A] Delhi
[B] Ghaziabad
[C] Ajmer
[D] Gwalior

Show Answer

Correct Answer: C [Ajmer]
10. In which year, Vijay Laxmi Pandit became the first woman President of the United Nations General Assembly (UNGA) ?

[A] 1949
[B] 1951
[C] 1953
[D] 1959

Show Answer

Correct Answer: C [1953]
Share

View Comments

  • The star proxima centuri is a part of the Alpha Centauri system, and it is the nearest star to the Sun

    Bombay Samachar is the oldest newspaper in asia i can bet on it

  • 1st of all thankyou very much sir.this web site i lean more info and save my mobile in all part of the qustion and answers. This site very helpful in my competitive examinations.and i will try to si examination of tamilnadu so much more helpful to the gk qustions thankyou

  • It's fantastic and very knowledgeable. Easy to remember the most rare and important. Keep posting. Many thanks.