GKToday

Quiz 656: Medieval Indian History for SSC Examinations

1. In 1398, when Timur invaded India, the ruler of Delhi Sultanate was:
[A] Mahmud Shah Tughluq
[B] Jalal ud din Firuz Khilji
[C] Aram Shah
[D] Ghiyas-ud-din Balban

Show Answer

Correct Answer: A [Mahmud Shah Tughluq]
Notes:
Mahmud Shah Tughlaq was the last sultan of the Tughlaq dynasty to rule the Islamic Delhi Sultanate. During his reign in 1398, Amir Timur the Chagtai ruler invaded India. He carried away with him a large booty from Delhi and the surrounding area. Soon after the invasion, the Tughlaq dynasty came to an end.
 
2. “Silver Tanka” and “Copper Jital” coins were introduced by:
[A] Iltutmish
[B] Abu Bakr Shah
[C] Firuz Shah Tughlaq
[D] Sikander Lodi

Show Answer

Correct Answer: A [Iltutmish]
Notes:
Iltutmish introduced Silver Tanka and Copper Jital , the two coins of the Delhi Sultanate. The coins prior to Iltutmish were introduced by the invaders which bear the Sanskrit characters and even Bull and Shivalinga. Iltutmish was the first to introduce a “Pure Arabic Coin” in India. The Coins were engraved with “The Mighty Sultan, Sun of the Empire and the Faith, Conquest-laden, Il-tutmish,” after he received an investiture of Sovereign Sultan of Delhi from the Caliph of Baghdad. The Silver Tanka issued by Iltutmish was weighing 175 grains. Gold Tanka of the same weight was later issued by Balban.
 
3. Which of the following statements is incorrect about the Lingayatism?
[A] It was founded by the 12th-century philosopher and statesman Basava
[B] It is a distinct Shaivite religious tradition in India
[C] Lingayat thinkers rejected the custodial hold of Brahmins over the Vedas and the shastras
[D] Contemporary Lingayatism is influential in North India, especially in the state of Jammu & Kashmir

Show Answer

Correct Answer: D [Contemporary Lingayatism is influential in North India, especially in the state of Jammu & Kashmir]
Notes:
Fourth statement is incorrect because Contemporary Lingayatism is influential in South India, especially in the state of Karnataka. 
4. In 1293 A.D., Marco Polo, an Italian traveller, visited which Indian Kingdom?
[A] Kakatiya
[B] Satavahana
[C] Pandyan
[D] Chera

Show Answer

Correct Answer: A [Kakatiya ]
Notes:
In 1293 A.D., Marco Polo, an Italian traveller visited Motupalli, a famous sea port during Kakatiya Dynasty. He wrote about the prosperity and power of the kingdom under Rudramadevi.
5. The famous Meenakshi Amman Temple in Madurai was built during which dynasty?
[A] Pandyas
[B] Chola
[C] Chera
[D] Pallava

Show Answer

Correct Answer: A [Pandyas]
Notes:
Meenakshi Amman Temple in Madurai was built during the reign of the Pandyas. Rock cut and structural temples are significant part of pandyan architecture. Vimana, mandapa and shikhara are some of the features of the early Pandyan temples.
6. Which ruler sent two of his brothers Ulugh Khan and Nusrat Khan to invade Gujarat?
[A] Alauddin Khilji
[B] Sikandar Lodi
[C] Muhammad Shah
[D] Firuz Shah Tughlaq

Show Answer

Correct Answer: A [Alauddin Khilji ]
Notes:
Alauddin Khilji sent two of his general brothers Ulugh Khan and Nusrat Khan to invade Gujarat. Gujarat was invaded and the temples of Somnath and Rudra Mahalaya were sacked.
7. Who among the following introduced the Zabti system and Dahshala system?
[A] Raja Todar Mal
[B] Firuz Shah Tughlaq
[C] Raja Man Singh I
[D] Ibrahim Lodi

Show Answer

Correct Answer: A [Raja Todar Mal]
Notes:
Raja Todar Mal, a finance minister of Akbar, brought new system of revenue collection known as zabti system and dahshala system.
8. Who among the following is associated with translation of Rajatarangini in Persian?
[A] Dara Shikoh
[B] Zain-ul-Abidin
[C] Abdul Razzaq Jilani
[D] Bande Nawaz

Show Answer

Correct Answer: B [Zain-ul-Abidin]
Notes:
Rajatarangini is a metrical legendary and historical chronicle of the north-western Indian subcontinent, particularly the kings of Kashmir.  It was written in Sanskrit by Kashmiri historian Kalhana in the 12th century CE. It was translated into Persian by the orders of the later Muslim ruler Zain-ul-Abidin.
 
9. Which Mughal Ruler had higher number of Hindus as Mansabdars than Muslims under his administration?
[A] Akbar
[B] Aurangzeb
[C] Jahangir
[D] Shah Jahan

Show Answer

Correct Answer: B [Aurangzeb]
Notes:
Aurangzeb had higher number of Hindus as Mansabdars than Muslims under his administration
10. Ruqaiya Sultan Begum was the wife of which Mughal Ruler?
[A] Humayun
[B] Jahangir
[C] Akbar
[D] Shah Jahan

Show Answer

Correct Answer: C [Akbar]
Notes:
Ruqaiya Sultan Begum was the first wife of Mughal Emperor Akbar. She was Empress consort of the Mughal Empire from 1557 to 1605. Ruqaiya was a first cousin of her husband, and was a Mughal princess by birth. Her father, Hindal Mirza, was the youngest brother of Akbar’s father Humayun.