Quiz 620: Indian Polity for SSC Examinations

1. Which of the following represents legislature of the Union?

[A] Lok Sabha
[B] Rajya Sabha
[C] Rajya Sabha and Lok Sabha
[D] President, Rajya Sabha and Lok Sabha

Show Answer

Correct Answer: D [President, Rajya Sabha and Lok Sabha]
Notes:
President, Rajya Sabha and Lok Sabha make the legislature of the Union or parliament.
2. Which of the following is incorrect about the Rajya Sabha ?

[A] The Rajya Sabha consists of 12 members nominated by the Prime Minister.
[B] One-third of its members retire every second year.
[C] The Rajya Sabha is not subject to dissolution.
[D] The Vice President is the ex-officio chairman of the Rajya Sabha.

Show Answer

Correct Answer: A [The Rajya Sabha consists of 12 members nominated by the Prime Minister.]
Notes:
According to the Constitution the Rajya Sabha shall consist of 250 members, of which 12 members shall be nominated by the President.
3. From which constitution, India has borrowed the provisions related to amendment Constitution?

[A] Weimer Republic of Germany
[B] South Africa
[C] Ireland
[D] Canada

Show Answer

Correct Answer: B [South Africa]
Notes:
Indian Constitution has borrowed two features viz. procedure for amendment of the Constitution and election of members of Rajya Sabha from South African Constitution.
4. Which of the following parts/ provisions of the Indian Constitution cannot be amended?

[A] Preamble to the Constitution
[B] Directive Principles of State Policy
[C] Fundamental Rights
[D] Judicial Review

Show Answer

Correct Answer: D [Judicial Review]
Notes:
Judicial Review forms the part of the basic structure of the Constitution which cannot be altered by the amendment procedure.
5. Which of the following is not one of the official languages mentioned in the VIIIth Schedule?

[A] Persian
[B] Sanskrit
[C] Kashmiri
[D] Nepali

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: A [Persian]
Notes:
Persian is not one of the official languages mentioned in the VIIIth Schedule of the Constitution of India. The eighth schedule recognizes 22 languages.
6. Many key features of the constitution such as the federal structure of government, provincial autonomy, a bicameral central legislature and the principle of separation of powers, are directly taken from:

[A] Nehru Report of 1928
[B] Government of India Act, 1919
[C] Government of India Act, 1935
[D] Indian Independence Act, 1947

Show Answer

Correct Answer: C [Government of India Act, 1935]
Notes:
The most important source of Constitution of India is the Government of India Act 1935 which at time of enactment had 321 sections and 10 schedules. It is source of several important features such as Federal Scheme (also from constitution of Canada), Office of Governor, Judiciary, Public Service Commission, Emergency Provisions and Administrative Details.
7. Which of the following statements is incorrect regarding Prime Minister’s Office (PMO)?

[A] It is a statutory body.
[B] It is a staff agency to the Prime Minister.
[C] It has been given the status of a department.
[D] It has no attached and subordinate office under it.

Show Answer

Correct Answer: A [It is a statutory body.]
Notes:
PMO is a non-constitutional and non-statutory body.
8. For which of the following bills, there is no constitutional provision for a joint sitting of both the houses of the Parliament to resolve a deadlock ?

[A] Ordinary bill
[B] Money bill
[C] Constitution Amendment Bill
[D] Both 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: D [Both 2 & 3]
9. Which of the following High Courts has the largest jurisdiction in the country?

[A] Bombay High Court
[B] Guwahati High Court
[C] Allahabad High Court
[D] Calcutta High Court

Show Answer

Correct Answer: B [Guwahati High Court]
Notes:
Guwahati High Court has the largest jurisdiction in the country. The Guwahati High Court was established by governor general of India on 1 March 1948 after the Government of India Act 1935 was passed.
10. Which of the following writs literally means ‘We Command’ ?

[A] Habeas Corpus
[B] Mandamus
[C] Quo Warranto
[D] Certiorari

Show Answer

Correct Answer: B [Mandamus]
Share

View Comments