Quiz 599: General Knowledge Questions

1. Industrial Licensing was finally abolished in India in which of the following years ?

[A] 1990
[B] 1991
[C] 1992
[D] 1995

Show Answer

Correct Answer: B [1991]
2. Which among the following was the first Indian product to have got Protected Geographic Indicator?

[A] Indian Rubber
[B] Basmati Rice
[C] Malabar Coffee
[D] Darjeeling tea

Show Answer

Correct Answer: D [Darjeeling tea]
3. Which among the following is correct representation of the Money Multiplier?

[A] Ratio of Broad Money (M3) to Reserved Money (M0) i.e. M3/M0
[B] Ratio of Broad Money (M3) to Narrow Money (M1) i.e. M3/M1
[C] Ratio of Narrow Money (M1) to Broad Money (M3) i.e. M1/M3
[D] Ratio of Narrow Money (M1) to Reserved Money (M0) i.e. M1/M0

Show Answer

Correct Answer: A [Ratio of Broad Money (M3) to Reserved Money (M0) i.e. M3/M0]
4. The First Chairperson of the National Green Tribunal (NGT) was ?

[A] JUSTICE A.S. Naidu
[B] Justice Lokeshwar Singh Panta
[C] Justice Markandey Katju
[D] Justice A K Ganguly

Show Answer

Correct Answer: B [Justice Lokeshwar Singh Panta]
Notes:
National Green Tribunal Act (NGT) was established in 2010, under India’s constitutional provision of Article 21, which assures the citizens of India, the right to a healthy environment under Article 2 of the Charter of Fundamental Rights of the European Union, which affirms the right to life. The tribunal itself, is a special fast-track court to handle the expeditious disposal of the cases pertaining to environmental issues. The National Green Tribunal (NGT) was officially passed by the legislature on 18th October 2010 with its Chairperson, Justice Lokeshwar Singh Panta.
5. Foreign Direct Investment(FDI) and Foreign Institutional Investment(FII) are distinct in terms of?

[A] FDI brings capital, technology & management and FII brings only capital
[B] FDI targets specific sectors and FII help in increasing foreign capital availability
[C] FII is considered more stable
[D] FII targets both primary and secondary market while FDI targets only primary.

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: A [FDI brings capital, technology & management and FII brings only capital]
6. Foreign Direct Investment(FDI) and Foreign Institutional Investment(FII) are distinct in terms of?

[A] FDI brings capital, technology & management and FII brings only capital
[B] FDI targets specific sectors and FII help in increasing foreign capital availability
[C] FII is considered more stable
[D] FII targets both primary and secondary market while FDI targets only primary.

Show Answer

Correct Answer: A [FDI brings capital, technology & management and FII brings only capital]
7. In Binary System, the power of _____ is used .

[A] 2
[B] 4
[C] 6
[D] 8

Show Answer

Correct Answer: A [2]
8. What is 3V-Avatar ?

[A] It is Software programme for preventing hacking attempts
[B] It is India’s first bio-absorbable endovascular drug for heart patients
[C] It is an indigenous spacecraft developed by India
[D] It is a trivalent vaccine developed to cure 3 types of diseases in India

Show Answer

Correct Answer: B [It is India’s first bio-absorbable endovascular drug for heart patients]
9. “Macintosh” an Operating System is a product of ?

[A] Microsoft
[B] Apple
[C] Intel
[D] Google

Show Answer

Correct Answer: B [Apple]
Notes:
The Macintosh was the brand name of the personal computers designed and sold by Apple Inc. since January, 1984. Since 1998, it was branded as Mac.
10. What is Skyscraper Index (SI)?

[A] It is an index which exhibits the relationship b/w the living standards and happiness of the people residing in the multistory buildings of the world’s most developed cities
[B] It is an index of coefficients which measures the growth of a city by means of the overproduction of the labour, concrete, real estate and capital
[C] It is an index conceptualized and developed by UN Habitat which exhibits real time ratio b/w the population living in the skyscrapers and slums of a particular city, in a particular defined pattern
[D] t is a concept which explains that investment in skyscrapers peaks when cyclical growth is exhausted and the economy is ready for recession thus it is a predictor of Economic crisis, not boom

Show Answer

Correct Answer: D [t is a concept which explains that investment in skyscrapers peaks when cyclical growth is exhausted and the economy is ready for recession thus it is a predictor of Economic crisis, not boom]
Share

View Comments

  • Dear Sir,
    This site is very useful for coming exam.
    I request u please start free downloading the quiz again because i have not any personal computer at home. i use cafe to study and download the quiz for preparing exam at home. i will be thankful to you.

  • sir above current affairs are very useful to us,thank u for providing excellent material.plese provide objective bits in pdf downloadable format. Thank u sir

  • this site is really very much useful to me... thnx 4 giving such knowledge tht made me clear both ibps PO n clerk paper with gud marks.

  • really this site is more useful for improve us knowledge so i request to u that more questions because we want learn more.we will be thankful to u