GKToday

Quiz 592: GK Questions for SSC-Banking Examinations

1. Consider the following:
  1. Botanical Survey of India
  2. Zoological Survey of India
  3. Archeological Survey of India
  4. Anthropological Survey of India

Which among the following represents the correct chronological arrangement of their establishments ?

[A] 1 3 2 4
[B] 3 1 2 4
[C] 1 2 3 4
[D] 3 1 4 2

Show Answer

Correct Answer: B [3 1 2 4]
Notes:
Botanical Survey of India 1887,
Zoological Survey of India 1916,
ASI 1784 as Asiatic Society of Bengal ,
Anthropological Survey of India 1945
2. The premises of India’s Finance Ministry are also known as ___?
[A] East Block
[B] West Block
[C] North Block
[D] South Block

Show Answer

Correct Answer: C [North Block]
3. In India, Banks can accept interest free deposits in ___
  1. Current Account
  2. Saving Account
  3. Demand Deposits
  4. Term Deposits

Choose the correct option:

[A] 1
[B] 1,2
[C] 1,2,3
[D] 1,2,3,4

Show Answer

Correct Answer: A [1]
Notes:
Banks cannot accept interest free deposits other than in current account.
4. Jarawas and Sentinelese tribes are found in which among the following state / Union Territory of India?
[A] Andaman & Nicobar Islands
[B] Madhya Pradesh
[C] Lakshadweep
[D] Arunachal Pradesh

Show Answer

Correct Answer: A [Andaman & Nicobar Islands]
5. On which among the following dates, World Hindi Day is celebrated?
[A] January 10
[B] January 15
[C] January 17
[D] December 17

Show Answer

Correct Answer: A [January 10]
6. In manufacturing industries of India, a micro enterprise is an enterprise where investment in plant and machinery does not exceed ____?
[A] Rs. 5 Lakh
[B] Rs. 15 Lakh
[C] Rs. 30 Lakh
[D] Rs. 25 Lakh

Show Answer

Correct Answer: D [Rs. 25 Lakh]
7. In context with banking, what is the correct full form of ADF?
[A] Automatic Debt Function
[B] Automatic Data Function
[C] Automated Data Flow
[D] Additional Debt Finance

Show Answer

Correct Answer: C [Automated Data Flow]
8. Consider the following taxes:
  1. Service Tax
  2. Tax on profession of CA
  3. Tax on interest earned on investment

Which among the above is / are indirect taxes?

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: A [Only 1]
9. Tumkur, where Geological Survey of India has found indications of Gold Reserves, is located in which among the following states?
[A] Andhra Pradesh
[B] Karnataka
[C] Tamil nadu
[D] Maharatsra

Show Answer

Correct Answer: B [Karnataka]
10.  National Food Grain Movement Plan is primarily related to which among the following?
[A] Development of new seed varieties of food grains
[B] Opening food grain seeds villages
[C] Modernization of Public Distribution System
[D] All the above

Show Answer

Correct Answer: C [Modernization of Public Distribution System]