GKToday

Quiz 551: General Knowledge Questions

1. In India, the RBI has mandated the banks to hold 24 per cent of their net demand and time liabilities (NDTL) in a liquid portfolio under the statutory liquidity ratio (SLR) regime. What are the benefits of this system?
  1. Provides strength to Financial System
  2. Increases flow of credit to productive sectors
  3. Provides growth to Indian Economy

Which among the above is/ are correct?

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] Only 1
[D] 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: C [Only 1]
Notes:
SLR regime provides strength to the banking system and is hence stability enhancing, BUT it entails reduces the flow of credit to productive sectors with potentially adverse impact on investment and growth. So practically, SLR regime poses a growthstability trade-off dilemma for the Reserve Bank. Statement 1 is only correct in this question.
2. If the Reserve Bank of India wants to block / hinder the Capital Outflows and contain the currency depreciation, which among the following would be the most possible action?
[A] Increase Interest Rates
[B] Decrease Interest Rates
[C] Purchase Government Bonds
[D] Decrease Statutory Liquidity Ratio

Show Answer

Correct Answer: A [Increase Interest Rates]
3. The power of the commercial banks to expand deposits through expanding their loans and advances is known as which among the following?
[A] Capital Expansion
[B] Credit Expansion
[C] Credit Control
[D] Credit Creation

Show Answer

Correct Answer: D [Credit Creation]
4. Consider the following:
  1. Short Term Funds
  2. Medium Term Funds
  3. Long Term Funds

Which among the above is/ are dealt in the Indian Capital Market?

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: B [2 & 3]
Notes:
Short Term Funds – Indian Money Market,
Medium and Long Term Funds- Indian Capital Market
5. The implementation of which among the following programmes is/ was based upon the concept of the Self Help Groups (SHGs)?
[A] National Rural Employment Guarantee Act
[B] Sampoorna Grameen Rozgar Yojna
[C] Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojna
[D] National Food for Work Programme

Show Answer

Correct Answer: C [Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojna]
Notes:
The Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY) was launched as an integrated programme for self-employment of the rural poor with effect from 1 April 1999. The objective of the scheme is to bring the assisted poor families above the poverty line by organizing them into Self Help Groups (SHGs) through the process of social mobilization, their training and capacity building and provision of income generating assets through a mix of bank credit and government subsidy.
6. The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act mandates at least what fraction of the beneficiaries to be women?
[A] 25%
[B] 30%
[C] 40%
[D] 50%

Show Answer

Correct Answer: B [30%]
7. The purchase of shares and bonds of Indian companies by Foreign Institutional Investors is called?
[A] FDI
[B] Portfolio Investment
[C] NRI Investment
[D] Foreign Indirect Investment

Show Answer

Correct Answer: D [Foreign Indirect Investment]
8. Trade of which among the following commodities faced a worst shortage in Japan because of the radiation leaking from the crippled Fukushima Dai-Ichi power station?
[A] Green Tea
[B] Coffee
[C] Rice
[D] Wheat

Show Answer

Correct Answer: A [Green Tea]
9. The Financial Sector Assessment Program (FSAP) is a comprehensive and in-depth analysis of a country’s financial sector. This programme is conducted by which among the following?
[A] International Monetary Fund
[B] G-20
[C] World Economic Forum
[D] World Bank

Show Answer

Correct Answer: A [International Monetary Fund]
10. Which among the following is an incorrect statement:
[A] The regulations relating to the issue of Indian Depository Receipts contained in Securities and Exchange Board of India.
[B] The Standard Chartered PLC became the first global company to file for an issue of Indian depository receipts in India
[C] The Indian Depository Receipts derive their value from the shares deposited with custodians.
[D] In case of Indian Depository Receipts, The Custodian is always a foreign entity

Show Answer

Correct Answer: D [In case of Indian Depository Receipts, The Custodian is always a foreign entity]
Notes:
In case of Indian Depository Receipts, The Custodian is a Domestic entity registered with SEBI