GKToday

Quiz 546: General Studies

1. Consider the following:
  1. Patkai hills
  2. Manipur hills
  3. Mizo hills
  4. Naga hills

Which among the above make the Purvanchal Range?

[A] 1 & 2
[B] 1, 2, & 3
[C] 1, 2 3, & 4
[D] 2, 3 & 4

Show Answer

Correct Answer: C [1, 2 3, & 4]
Notes:
The mentioned four hills viz. . Patkai hills, Manipur hills, Mizo hills and Naga hills make the Purvanchal Range which is famous for Sandstone.
2. Consider the following Hills of India:
  1. Bateshwar hills
  2. Biligiriranga Hills
  3. Chin Hills
  4. Dhosi Hill

Which among the following presents a correct set of states in which they are located?

[A] Rajasthan, Karnataka, Nagaland, Haryana
[B] Bihar, Andhra Pradesh, Assam, Rajasthan
[C] Bihar, Karnataka, Manipur, Haryana
[D] Bihar, Karnataka, Mizoram, Haryana

Show Answer

Correct Answer: C [Bihar, Karnataka, Manipur, Haryana]
Notes:
Bateshwar hills are located in Katihar district of Bihar. Biligiriranga Hills or B R Hills, located in Karnataka, it is special because it is located on the place where Western Ghats and the Eastern Ghats meet. So, the area is protected and the sanctuary has now been declared a Tiger Reserve.
Chin Hills are not located in India, but in Myanmar in Arakan region. But there is a part of this hill that protrudes in India in the Manipur state.
Dhosi hills is the part of Aravali ranges in Haryana near Narnaul, and are special because, Van Parv of epic Mahabharata mentions the name of this hill as Arichac Parvatas where Richas of vedas were recited aloud.
3. Comparing to other regions, the day night temperature difference will be maximum in which among the following regions?
[A] Tundra
[B] Mediterranean
[C] Tropical Deserts
[D] Equatorial

Show Answer

Correct Answer: C [Tropical Deserts]
Notes:
In Tropical deserts, the nightes are like winters.
4. Consider the following:
  1. Pygmalion Point
  2. Magnetic Hill
  3. Point Calimere
  4. False Divi Point

Which among the following sets of states represents the above distinct geographical location of India?

[A] Andaman & Nicobar Islands, Jammu & Kashmir, Tamil Nadu, Andhra Pradesh
[B] Tamil nadu, Jammu & Kashmir, Karnataka, Tamil Nadu
[C] Lakshadweep, Jammu & Kashmir,
[D] Manipur, Nagaland, Karnataka, Andhra Pradesh

Show Answer

Correct Answer: A [Andaman & Nicobar Islands, Jammu & Kashmir, Tamil Nadu, Andhra Pradesh]
Notes:
Pygmalion Point is the former name of Indira Point which marks southern most territory of India. It is located in Great Nicobar in A & N Islands.
Magnetic Hills are so many in world, but India they are located in Leh. Here the downward slopes seems to be upward and while driving a car, one feels that the car is getting up due to magnetic properties of the hills, which is a illusion
Point Calimere is located in Tamil Nadu at the beginning of the Coromandal Coast, and is the apex of Cauvery River delta. It was known for a Chola light house which got viped out by the Tsunami in 2004.
False Divi Point is the northern end of the Coromandel Coast, located in Andhra Pradesh, the delta of the Krishna River and is known for Mangroves.
5. In which of the following seasons, brief squalls and thunderstorms known as Kalbaisakhi, or Nor’westers, often occur in West Bengal?
[A] Early winter
[B] Late winter
[C] Early summer
[D] Rainy Season

Show Answer

Correct Answer: C [Early summer]
Notes:
In early summer brief squalls and thunderstorms known as Kalbaisakhi, or Nor`westers, often occur in West Bengal.
6. In context with the tides, if a high tide occurs at a particular place at 8.00 AM. What time we can expect the next high tide?
[A] 8.00 PM
[B] 8.10 PM
[C] 8.12 PM
[D] 8.25 PM

Show Answer

Correct Answer: D [8.25 PM]
7. Which among the following is the single largest irrigated area in the world?
[A] Indus Valley
[B] Brahamputra Valley
[C] Ganga Basin
[D] Mahanadi Basin

Show Answer

Correct Answer: A [Indus Valley]
Notes:
Indus Valley in Pakistan is the largest single irrigated area on Earth, covering around 9X10^6 hactares which is equal to the total irrigated area of the United States.
8. Copper is mainly found in the form of Sulfide deposits, Carbonate deposits and Silicate deposits. Which among the following is the correct set of the copper ores in the same order respectively?
[A] Chalcopyrite, Azurite, Dioptase
[B] Azurite,Dioptase, Chalcopyrite
[C] Dioptase, Chalcopyrite, Azurite
[D] Dioptase, Azurite, Chalcopyrite

Show Answer

Correct Answer: A [Chalcopyrite, Azurite, Dioptase]
9. In collaboration with an organization in which among the following countries, the Ministry of Earth Science has launched ‘Project Varsamana’ as a cornerstone of the Indian meteorological department modernization programme?
[A] USA
[B] Russia
[C] France
[D] Germany

Show Answer

Correct Answer: C [France]
Notes:
Project Varsamana’ was launched in 2008 under the umbrella of the strategic partnership signed in July 2006 between Ministry of Earth Science and Meteo France International (MFI) France. Varsamana project is the cornerstone of the IMD Modernization Program, since it will help demonstrating the ultimate outcome in the form of improved services to the user community. It contributes to integration of all its individual components, hence it guarantees cost effectiveness of overall investment. It is delivering a modern, integrated Meteorological Information System, in order to guarantee improved warning and services at district level. It also brings the integration with existing systems and mainly new observation and computing systems coming to IMD in the context of the modernization program
10. Consider the following:
  1. Constitution (106th Amendment) Bill, 2006
  2. Constitution (111th) Amendment Bill, 2009

The above two amendment bills are related to which among the following respectively?

[A] Panchayats, Cooperatives
[B] Cooperatives, Panchayats
[C] Panchayats, Panchayats
[D] Cooperatives, Cooperatives

Show Answer

Correct Answer: D [Cooperatives, Cooperatives]
Notes:
Constitution (106th Amendment) Bill, 2006 was introduced in the Lok Sabha on 22nd May, 2006 for the purpose of empowering cooperatives through voluntary formation, autonomous functioning, democratic control and professional management. Bill could not be discussed in the Lok Sabha for passing. The Bill lapsed on dissolution of 14th Lok Sabha on 18.05.2009. It was decided to reintroduce the Bill for amendment to the Constitution. Accordingly, the Constitution (Hundred and Eleventh) Amendment Bill was introduced in the Lok Sabha on 30.09.2009.